Du trenger ikke reise hele veien til Japan for å oppleve verdens vakreste blomstring.
Det er ingen tilfeldighet at høysesongen for turisme til Japan er om våren. Hvert år, i en kort periode mellom mars og mai, tar millioner av mennesker til gatene mens øyriket gradvis bryter ut i et tykt teppe av rosa kirsebærblomster. Den årlige blomstringen (også kjent som «Sakura») har blitt feiret i mer enn tusen år.
Men selv om fenomenet har en større kulturell betydning i Japan enn noe annet sted, er japanerne langt fra alene om å fryde seg når kirsebærtrærne blomstrer.
Uten sammenligning
Over hele verden – fra Paris og New York til Skandinavia – springer kirsebærblomstene ut som et etterlengtet tegn på at våren har kommet. København har hatt sin egen Sakura-festival siden 2007, og her i Norge er ikke vinteren ordentlig over før kirsebærtrærne i Byparken i Bergen bryter ut i en billedskjønn sjy av sjokkrosa blomster.
Universitetslektor og botaniker ved Naturhistorisk museum i Oslo, Kristina Bjureke, sier at måten mennesker feirer, fotograferer og følger med på kirsebærtrærnes blomstring på, er unik. Ingen annen plante skaper like mye oppstuss.
– Her i Skandinavia er epleblomstene det nærmeste vi kommer, men det er jo ikke i nærheten av å engasjere folk på samme måte. Alle har hørt om kirsebærblomstringen, selv de som aldri har vært i Japan, sier hun.
Livets forgjengelighet
Mens vi i resten av verden primært verdsetter den årlige begivenheten for sine spektakulære farger, har kirsebærblomstringen i Japan en dypere kulturell betydning. På grunn av sin korte blomstringsperiode på bare en ukes tid har de japanske kirsebærtrærne (latin: Prunus serrulata) lenge vært symboler på livets forgjengelighet. Blomstene hadde blant annet stor symbolverdi for samurai-kasten, og ble også malt på siden av japanske Kamikaze-fly i siste halvdel av andre verdenskrig. Bjureke var selv i Japan under blomstringen for tre år siden, og beskriver opplevelsen som «uforglemmelig».
– Underveis fulgte jeg egne blomstringskalendere på nett, som kartla nøyaktig hvor det pågikk, og sammenlignet dataene med årene før. At blomstene bare varer i en snau uke gjør jo gleden over å oppleve dem enda større, sier hun.
Gode nyheter
Men du trenger heldigvis ikke sette deg på en 12 timer lang flygning for å oppleve kirsebærblomstringen – eller et fly i det hele tatt. Utenom ovennevnte Bergen hadde Botanisk hage i Oslo lenge den årlige blomstringen som en av sine største attraksjoner. Strekningen mellom Lakkegata skole og Tøyen Hovedgård – fremdeles kjent som «Kirsebæralléen» – ble plantet i allerede på 30-tallet, og inneholdt på sitt beste så mye som 40 storslåtte kirsebærtrær. Nå derimot, etter en periode med fellinger, er mindre enn halvparten igjen.
– De hadde rett og slett blitt for gamle, forteller Bjureke. – Det er mange som går på tur langs denne strekningen hver eneste dag, og mange av trærne var blitt en fare for sikkerheten. Det er fremdeles noen igjen, men man har ikke den imponerende helheten som i tidligere år.
Men slapp av, forsikrer Bjureke. Det er bedre tider i vente.
– En nyplanting er planlagt for siste uken i april. Det kommer selvfølgelig til å ta noen år før de nye trærne blomstrer som de gamle gjorde. Men det vil være verdt å vente på, avslutter hun.
Fem steder å oppleve kirsebærblomstringen i Europa
Paris
Paris er en romantisk by året rundt, men våren skiller seg likevel ut takket være den omfattende kirsebærblomstringen. Det mest velkjente stedet å beundre fargene i Paris, utenom i hagene rundt Eiffeltårnet, er utenfor katedralen Notre-Dame, som for øyeblikket er avstengt for publikum etter den ødeleggende brannen i april 2019. Du kan uansett nyte trærne over store deler av hovedstaden, inkludert flere av byens offentlige parker og kirkegårder.
Hvor? Eiffeltårnet, Jardins du Trocadéro, Jardin Des Plantes, Père Lachaise
Når? April
Stockholm
Kirsebærblomster – eller körsbärsblom – springer ut mange steder i nabolandet vårt i april, og hovedstaden er det aller mest kjente stedet for å beundre dem. Ni av ti turister setter kursen mot Kungsträdgården, hvor du finner trærne som ble gitt som en gave fra Japan til Carl XVI Gustav i 1998. Det er i tillegg en rekke andre steder å nyte de vakre fargene, bare en kort trikketur unna bykjernen.
Hvor? Kungsträdgården, Lumaparken, Bysistorget, Humlegården Park
Når? 28. april er offisiell blomstringsdag, men begivenheten kan begynne så tidlig som i mars
Bonn, Tyskland
En av Europas beste steder å oppleve kirsebærblomstringen, særlig fordi den forekommer i et så tett og postkortverdig bymiljø. I en kort periode hvert vår danner kirsebærblomstene i Bonn langstrakte og knallrosa tunneler gjennom gamlebyen. Begivenheten er blitt et slags varemerke for byen, etter at tusenvis av kirsebærtrær ble plantet her på 80-tallet, og har rykte for å vare noe lengre enn andre steder.
Hvor? Gamlebyen (Altstadt), og spesielt Heerstrasse.
Når? April
København
Visste du at København har hatt sin egen Sakura-festival siden 2007? I Langelinie-parken, bare et steinkast sør fra Den Lille Havfrue, samles tusenvis av mennesker seg hver vår for å beundre rundt 200 kirsebærtrær. Festivalen har et tydelig fokus på japansk kultur, med alt fra teseremonier til kampsportoppvisninger og tradisjonelle konserter.
Hvor? Langelinie Park, Bispebjerg kirkegård, Botanisk Have
Når? 18. og 19. april
Valle del Jerte, Spania
En av verdens største kirsebærblomstringer finner ikke sted i Japan eller Sørøst-Asia, men i Spanias fjerntliggende Extremadura-provins. Hele 40 prosent av landets kirsebær stammer fra denne landsdelen alene, som markerer begivenheten med en livlig festival i siste halvdel av mars. Da disse blomstene produserer frukt (til forskjell fra de japanske variantene) er fargen mer hvit enn rosa, men synet av to millioner trær i full blomstring er uansett et syn du neppe vil glemme.
Hvor? Valle del Jerte
Når? Mars/april