Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
NTB
Det hendte
NTB
31 desember 2021 02:00
Del på Facebook

1759: Den irske bryggeren Arthur Guinness undertegnet en 9.000 års leiekontrakt for bryggeriet St. James’s Gate Brewery i Dublin. I henhold til kontrakten skulle han betale en årlig husleie på 45 pund. Til tross for den langsiktige leiekontrakten kastet Guinness ikke bort tiden, og løpet av noen tiår var bryggeriet hans blitt det største i Irland. I dag er Guinness et av verdens største ølmerker og den største produsenten av stout-øl. Ideen til «The Guinness Book of Records» ble unnfanget av bryggeriets daværende direktør under en jakttur i 1951. Boka var tenkt som et rent reklameframstøt og skulle opprinnelig deles ut gratis, men i 1955 raste boka til topps på de britiske bestselgerlistene. Guinness’ rekordlange leiekontrakt fra nyttårsaften 1759 er imidlertid ikke lenger gyldig, ettersom bryggeriet for lengst har kjøpt opp eiendommen.

1944: Minst 78 norske sivilister og 27 tyskere mistet livet da britiske fly forsøkte å bombe Victoria terrasse i Oslo. Bygningskomplekset var hovedkvarter for de tyske politi- og etterretningsorganene Gestapo og Sicherheitsdienst under 2. verdenskrig, og var tidligere blitt forsøkt bombet i september 1942. Om formiddagen nyttårsaften 1944 gikk flere fly fra den britiske 627. skvadron til angrep på «Terrassen». Ifølge Wikipedia kom bygningen nesten uskadd fra bombingen, mens flere andre bygårder ble rammet av fulltreffere. 44 av de drepte mistet livet om bord i en trikk som passerte på Drammensveien da angrepet kom, og trolig ble truffet av en rikosjetterende bombe. Flere hundre osloborgere ble husløse etter bombingen.

1966: Julebukken i den svenske byen Gävle ble påtent for første gang. Den 13 meter høye halmbukken på Slottstorget var satt opp 1. desember som et reklamepåfunn fra byens handelsstand. Nyttårsaften kl. 00.00 gikk den opp i røyk etter at en feststemt gävleborger hadde satt fyr på den. Gimmicken med halmbukken på torget var likevel så vellykket at den siden har vært en årviss tradisjon i Gävle. Til forferdelse for noen (og fryd for andre) har også den illegale brenningen av bukken blitt en tradisjon. Siden 1966 har bukken brent 29 ganger, hver gang ulovlig påtent. I 1976 kollapset den etter å ha blitt påkjørt av en bil, i 1973 ble hele bukken stjålet. I 1988 begynte engelske bookmakere å tilby veddemål om bukkens skjebne. I Gävlebukkens 55-årige historie har den bare kommet helskinnet fra jule- og nyttårsfeiringen 17 ganger.

(©NTB)

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Annonse
KSU – Vipps – mobil

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse