Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
NTB
Det hendte
NTB
29 januar 2021 02:00
Del på Facebook

1820: Kong George III av Storbritannia døde i Windsor Castle. Han ble etterfulgt på tronen av sin sønn, George IV, som i praksis hadde vært regent siden 1811 på grunn av farens sinnssykdom. Årsakene til George IIIs tragiske skjebne er omdiskutert. Det som er sikkert, er at kongens sinnslidelse har interessert ettertiden. Den var blant annet emne for spillefilmen «The Madness of King George» (1994), basert på et skuespill av Alan Bennett. Opprinnelig hadde filmen tittelen «The Madness of George III». Et ondskapsfullt rykte ville ha det til at tittelen ble endret av hensyn til amerikanske kinogjengere. Filmskaperne skulle ha fryktet at tallet «III» ville få amerikanerne til å tro at det dreide seg om et oppfølger, og at de hadde gått glipp av «I» og «II».

1886: Karl Benz tok patent på et kjøretøy som han kalte Benz Patent-Motorwagen. Doningen hadde tre hjul og blir gjerne regnet som den første fungerende, bensindrevne bilen. Benz hadde i mange år drømt om å bygge en hesteløs vogn. Han konstruerte sin første motor i 1878, og grunnla fabrikken Benz & Cie fem år senere. Ifølge Wikipedia var selskapet verdens største bilfabrikant ved utgangen av århundret, med 572 produserte biler i 1899. For de første bileierne var det å skaffe drivstoff en stor hodepine. Pumpestasjoner fantes ikke, og bensin var bare å få på apoteker, der det ble solgt i små kvanta som rensemiddel. Verdens første bensinstasjon åpnet ikke før i 1905, i den amerikanske byen St. Louis.

1994: Ulrike Maier mistet livet under et direktesendt verdenscuprenn i utfor i Garmisch-Partenkirchen. Den østerrikske alpinisten var bare sekunder unna målpassering da den høyre skien hennes plutselig skar ut. Maier falt og brakk nakken i en hastighet av 104 kilometer i timen. Det stygge fallet rystet millioner av TV-seere, som så Maier bli liggende livløs i løypetraseen. Ulrike Maier var blitt verdensmester i Super G i 1989 og 1991. 26-åringen var regnet blant gullfavorittene foran OL på Lillehammer, som skulle begynne bare to uker etter rennet i Garmisch-Partenkirchen. Noen uker før ulykken hadde Maier meddelt at hun vurderte å avslutte skikarrieren sin etter sesongslutt. 5000 østerrikere fulgte skistjernen til graven i den lille alpebyen Rauris i Salzburg, der hun var født. Maier etterlot seg en fem år gammel datter.

(©NTB)

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse

Innlogging

Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse