Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
NTB
Det hendte
NTB
06 april 2021 02:00
Del på Facebook

1327: Den italienske dikteren Francesco Petrarca fikk øye på sitt livs besettelse for første gang, ifølge eget utsagn. Det skal ha vært under langfredagsgudstjenesten i en kirke i Avignon at dikteren ble som forsteinet ved synet av en kvinne på en av benkeradene. Fra den dagen dyrket han kvinnen, som het Laura, på avstand inntil hun døde av Svartedauden i 1348. Hvem Laura var, er usikkert. Noen mener hun var en fiktiv skikkelse på linje med Beatrice i Dantes Den guddommelige komedie . Andre hevder at det dreide seg om Laura de Sade, en lokal skjønnhet som hadde giftet seg med en forfader til Markis de Sade i femtenårsalderen, og ganske riktig bukket under for pesten i 1348. Petrarcas hovedverk Canzoniere består av 366 dikt. Nesten alle handler om hans kjærlighet til Laura.

1829: Matematikkgeniet Niels Henrik Abel døde av tuberkulose på Froland Verk i Aust-Agder, 26 år gammel. Abel regnes som en av Norges største matematikere gjennom alle tider. Hans arbeider satte dype spor internasjonalt, og han er blitt omtalt som skaperen av den moderne matematikkens bevisførsel. Likevel var livet hans preget av skuffelser, pengesorger og manglende anerkjennelse. Noen dager etter at han døde, kom et gledestrålende brev fra hans venn August Leopold Crelle, som var uvitende om Abels bortgang. Crelle kunne meddele at Abel endelig var sikret en fast stilling i Berlin. «For din fremtid kan du nå være helt rolig. Du hører til blant oss og er i sikkerhet», skrev Crelle. Han fortsatte: «Du kommer til et godt land, til et bedre klima, nærmere vitenskapen og til oppriktige venner som setter pris på deg og er glad i deg.»

1896: De første moderne olympiske leker ble åpnet på Panathinaiko Stadion i Aten. Lekene skilte seg fra de senere på flere punkter, som ved at lag av blandede nasjonaliteter kunne stille side om side med de nasjonale lagene. Det ble heller ikke delt ut gullmedaljer. I stedet var premien for førsteplass en sølvmedalje, og for andreplass en medalje av kobber. Tredjeplass ble ikke premiert. 14 nasjoner deltok i lekene, hvorav 10 tok medaljer. I tillegg stakk de blandede lagene av med tre premier. Beste nasjon sammenlagt ble USA, foran Hellas og Tyskland. Norge var ikke representert under lekene. Panathinaiko Stadion er en rekonstruksjon av en arena fra antikken. Den var også hovedarena under sommerlekene i 2004.

(©NTB)

Annonse
Annonse

Innlogging

Annonse
KSU – Vipps – mobil

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse