Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
NTB
Det hendte
NTB
19 mai 2021 02:00
Del på Facebook

1836. Ni år gamle Cynthia Ann Parker ble kidnappet av comancher under et angrep på den hvite bosetningen Fort Parker i Texas. Da hun ble sett av en hvit oberst noen år senere, var hun i 17-årsalderen og fullt integrert i stammen. Parker levde sammen med comanchene i 24 år. I løpet av denne tiden giftet hun seg med en av stammens fremstående krigere og ble mor til en høvding. I 1860 ble hun «befridd» av en gruppe Texas Rangers og brakt tilbake til Texas mot sin vilje. Hun tilpasset seg aldri sitt nye liv blant hvite, og forsøkte flere ganger å rømme tilbake til stammen. I 1871 valgte hun å sulte seg til døde, 43 år gammel. Historien om Cynthia Ann Parker utgjorde noe av inspirasjonen til John Fords klassiske westernepos «The Searchers» fra 1956.

1893: 116 mennesker omkom da Norges største skredulykke i moderne tid rammet Verdal i Nord-Trøndelag. Om lag klokken 00.30, da de fleste i dalen lå og sov, raste 55 millioner kubikkmeter leirmasser langs Verdalselvas bredder ut og begravde 105 gårder. Leirskredet omfattet et område på nærmere 15 kvadratkilometer og endret landskapet i Verdalen til det ukjennelige. Årsaken til katastrofen var ifølge Wikipedia at store mengder fast saltvannsleire var blitt vasket tom for salt av regn- og elvevann, og forvandlet til ustabil kvikkleire. I antall omkomne overgås Verdalsraset bare av sand- og grusraset i Gauldal i 1345, der omkring 500 mennesker mistet livet.

1917: Rosenborg Ballklub ble stiftet i Trondheim under navnet Odd. Navneskiftet ble vedtatt ti år senere, da klubben meldte seg inn i Norges Fotballforbund, og det gamle navnet var opptatt av Odd Skien. Klubben spilte seg opp i toppsjiktet i norsk fotball i 1960 da den vant NM første gang. Siden har Rosenborg kunnet feire totalt 26 ligamesterskap og 12 cupmesterskap. Fra 1992 til 2004 vant klubben ligaen 13 ganger på rad. Etter en noe tyngre periode fra 2011, da trønderne måtte ta til takke med sølv- og bronsemedaljer i serien, kom Rosenborg fryktelig tilbake. I 2015 og 2016 ble klubben den første i norsk historie til å vinne «The Double» to år på rad. Rosenborg vant «The Double» for tiende gang i 2018, som den mestvinnende klubben i norsk herrefotball gjennom alle tider.

(©NTB)

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse