Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
NTB
Det hendte
NTB
08 juli 2021 02:00
Del på Facebook

1911: 14 mennesker druknet da en småbåt forliste i Saltelva i Nordland. De omkomne var del av et følge som var på vei til konfirmasjon i Saltdal kirke. Ifølge Wikipedia skjedde ulykken da båten støtte mot en stein i elva og kantret. På grunn av det strie, grumsete vannet forsvant de forulykkede raskt ut av syne, og redningsarbeidet ble tilnærmet umulig. Mange av dem som mistet livet var konfirmanter. Et foreldrepar skal ha sittet i båten bak og sett på at tre av barna deres druknet. Tragedien i Saltelva gjorde dypt inntrykk på det norske folk. Etter ulykken mottok de etterlatte kondolansetelegram både fra Haakon VII og keiser Vilhelm II av Tyskland, som da var på en av sine mange norgesreiser. Kong Haakon sendte også 600 kroner i nødhjelp.

1990: Argentinas kaptein Diego Maradona brast i gråt da dommeren blåste av VM-finalen i fotball på Stadio Olimpico i Roma. Spillerne på Argentina og Vest-Tyskland hadde da lagt bak seg den mest sjansefattige finalen i VM-fotballens historie. Argentina, som hadde satset på en defensiv taktikk i håp om å holde nullen fram til straffesparkkonkurranse, fyrte bare av ett skudd på mål i løpet av kampen. Etter 65 minutter skrev argentineren Pedro Monzón historie ved å bli den første spilleren til å pådra seg rødt kort i en VM-finale. Da det gjensto tre minutter av ordinær tid ble også Gustavo Dezotti utvist, og Argentina måtte avslutte med ni mann. Andreas Brehmes straffemål for Vest-Tyskland i det 85. minutt ble kampens eneste scoring.

1994: Nord-Koreas leder Kim Il-sung døde av hjertesvikt, 82 år gammel. Kim var statsoverhode i landet fra 1948, da han proklamerte Den demokratiske folkerepublikken Korea med støtte fra Sovjetunionen. Ideologisk var han inspirert av blant andre Mao og Stalin. Spesielt for hans regime er likevel den isolasjonistiske selvbergingsfilosofien «juche», en ideologi utviklet av Kim selv. Ifølge denne tankegangen skulle Korea være politisk, økonomisk og militært uavhengig av resten av verden. Nord-Korea under Kim Il-sung utmerket seg også ved den ytterliggående kultusen rundt presidentens person. Ved Kims død gikk makten i arv til sønnen Kim Jong-il, noe som gjorde Nord-Korea til verdens første kommunistiske familiedynasti. Landets nåværende leder, Kim Jong-un, er sønnesønn av Kim Il-sung.

(©NTB)

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse