Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
NTB
Det hendte
NTB
28 november 2021 02:00
Del på Facebook

1909: Den russiske komponisten og pianisten Sergej Rachmaninov urframførte sin Klaverkonsert nr. 3 i New York. Verket har ord på seg for å være et av de mest teknisk krevende i den klassiske klavermusikkens repertoar. «Rach. 3» spiller en sentral rolle i den biografiske spillefilmen «Shine» (1996), der arbeidet med å øve inn det fryktede stykket driver pianisten David Helfgott (spilt av Geoffrey Rush) til mentalt sammenbrudd. Rachmaninov selv var en mann på nærmere to meter. Dertil hadde han kolossale hender, noe som satte ham i stand til å rekke over langt større akkorder enn en person med hender av gjennomsnittsstørrelse. Fingrene hans skal dessuten ha vært velsignet med en makeløs fleksibilitet. Ifølge biografer er dette noe av forklaringen på at Rachmaninovs komposisjoner kan være vanskelige å spille.

1942. Den mest dødbringende nattklubbrannen gjennom alle tider brøt ut i «Cocoanut Grove» i Boston. Klubben hadde hatt ry som et mafiareir i 1930-årene, men var senere blitt ominnredet i sydhavsstil, og var et av byens mest populære utesteder da katastrofen rammet. Brannen ble trolig antent av en fyrstikk som kom borti de brennbare tiki-dekorasjonene. Siden stedets eier hadde fått murt igjen nødutganger og vinduer for hindre gjester i å løpe fra regningen, ble en svingdør eneste vei ut for mange av de 1000 personene som var trengt sammen i lokalene. Svingdøren kilte seg snart fast under trykket fra den panikkslagne mengden. 492 mennesker mistet livet i katastrofen. Eieren av «Cocoanut Grove» ble dømt til 15 års fengsel for uaktsomt drap. Bare halvannet år tidligere, i april 1940, hadde 209 liv gått tapt i en nattklubbrann i Natchez i Mississippi.

1994: Den rådgivende folkeavstemningen om tilslutning til Den europeiske union ble avholdt i Norge. 16. oktober samme år hadde finnene stemt ja til EU. 13. november hadde svenskene fulgt etter. Det siste ga opphavet til begrepet «svenskesuget», en antatt smitteeffekt på folkemeningen i Norge som ifølge politiske kommentatorer kunne bevege norske velgermasser i favør av medlemskap. Dagen før folkeavstemningen presenterte VG en meningsmåling som viste flertall for ja-siden, ifølge Wikipedia for første gang på flere år. Allikevel: Da valgdagen kom, stemte et flertall på 52,2 % av velgerne nei, mens 47,8 % stemte ja. Dermed hadde det norske folk avvist medlemskap i EF/EU for andre gang på 22 år.

(©NTB)

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse

Innlogging

Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse