Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
NTB
Det hendte
NTB
26 januar 2022 02:00
Del på Facebook

1936: Ivar Ballangrud ble europamester på skøyter på Frogner Stadion i Oslo. 36-sesongen ble Ballangruds store år, da han vant både NM, EM, VM og tre olympiske gullmedaljer under lekene i Garmisch-Partenkirchen. Sammen med Michael Staksrud og Hans Engnestangen tilhørte Ballangrud den legendariske hadelandstrioen som dominerte norsk skøytesport på 1930-tallet. Han ble verdensmester i allround første gang i 1926 og vant til sammen fire VM-titler, 4 EM-titler og fire OL-gull. I tillegg ble han norgesmester fem ganger. Ifølge Store norske leksikon satte han fem offisielle verdensrekorder i løpet av karrieren. Blant Ivar Ballangruds mange berømte bragder er rekordløpet på 10.000 meter i Davos i 1938, med sluttiden 17.4,4.

1947: Sveriges arveprins Gustav Adolf (40) omkom i en flyulykke ved Kastrup lufthavn i København. Prinsen var eldste sønn av den senere kong Gustav VI Adolf, og far til Sveriges nåværende konge. Han var på vei hjem fra et ferieopphold i Nederland da ulykken skjedde. Alle de 22 personene om bord i flyet mistet livet i flystyrten, som var forårsaket av en lås på høyderoret som ikke var løsnet før start. På listen over de omkomne var det flere kjente navn enn arveprinsens. Også sangerinnen Gerda Neumann (31), filmprodusenten Jens Dennow (36) og den amerikanske operasangeren og skuespilleren Grace Moore (48) – også kalt «The Tennessee Nightingale» – mistet livet i ulykken på Kastrup.

1972: Den jugoslaviske flyvertinnen Vesna Vulovic overlevde tidenes høyeste fall uten fallskjerm. Vulovic var på jobb i et passasjerfly på vei fra Stockholm til Beograd, i 33.000 fots høyde over Tsjekkoslovakia, da en bombe eksploderte i bagasjerommet. Flyet gikk i oppløsning og alle de øvrige 27 om bord omkom. Selve flykroppen styrtet i et skogsområde, der landsbyboerne som kom styrtende til hørte skrik inne fra vraket. Vulovic hadde pådratt seg brudd i kraniet, bekkenet, begge beina og flere ribbein, samt tre knuste ryggvirvler. Hun lå tre dager i koma og var en tid lam fra livet og ned. Etter 10 måneder hadde hun fått førligheten tilbake, men hun forble halt resten av livet. Vesna Vulovics milehøye fall (10.160 meter) gjorde henne til nasjonalhelt i hjemlandet. Det skaffet henne også en plass i Guinness rekordbok.

(©NTB)

Annonse
Annonse

Innlogging

Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse