Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
NTB
Det hendte
NTB
13 mars 2022 02:00
Del på Facebook

1764: Teen «Earl Grey» har fått navn etter den britiske politikeren jarl («earl») Charles Grey, født 13. mars 1764. Grey var medlem av Whig-partiet og statsminister i Storbritannia fra 1830 til 1834. Han fikk blant annet drevet igjennom en valgreform som innebar betydelige utvidelser av stemmeretten. Grey var også medvirkende til at slaveriet ble avskaffet i det britiske imperiet. Grunnen til at denne mannen fikk en te med olje fra bergamottappelsinskall oppkalt etter seg, er svøpt i et anekdotisk halvmørke. Én historie går ut på at han fikk teen i gave fra en kineser, som takk for at han reddet sønnen hans fra drukningsdøden. Grey-slektens egen forklaring går ut på at teblandingen ble laget for å harmonere med det kalsiumholdige vannet på familieeiendommen Howick Hall. Etter at Grey ga en prøve på blandingen til sin tehandler Twinings, ble teen satt i produksjon.

1928: Filmskuespilleren og luftfartspioneren Elsie Mackay omkom under forøket på å krysse Atlanterhavet i et enmotors fly. Mackay hadde gjort seg bemerket som skuespiller under navnet Poppy Wyndham og spilt i stumfilmdramaer som «A Great Coup» (1919) og «The Town of Crooked Ways» (1920). Hun pleide også en karriere som interiørarkitekt. Drømmen hennes var likevel å bli den første kvinnen i verden til å fly over Atlanteren. 13. mars 1928 tok 35-åringen av fra Lincolnshire i England med kurs for Long Island. Med seg i flyet hadde hun Walter Hinchliffe, en velrenommert kampflyger fra 1. verdenskrig. Hva som siden skjedde med de to flygerne og deres Stinson Detroiter-maskin, er ikke kjent. I desember samme år ble et hjul som hadde tilhørt flyet skylt i land i det nordvestre Irland.

1988: Seikantunnelen åpnet i Japan. Jernbanetunnelen under Tsugarustredet hadde vært påtenkt siden 1954, da 1430 mennesker mistet livet i et uvær som senket fem ferger i det værharde stredet mellom øyene Honshu og Hokkaido. Selve konstruksjonen av den undersjøiske tunnelen begynte i 1971. Ifølge Wikipedia går togene 240 meter under havoverflaten på det dypeste, noe som gjør jernbanen under Tsugarustredet til den mest dyptliggende i verden. Med en lengde på nesten 54 kilometer var Seikantunnelen i mange år også verdens lengste jernbanetunnel. Rekorden ble slått i 2016, da den 57 kilometer lange Gotthard-Basetunnelen åpnet i de sveitsiske alper.

(©NTB)

Annonse
Annonse
Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse