Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
NTB
Det hendte
NTB
15 mars 2022 02:00
Del på Facebook

1861: Centralforeningen for Udbredelse af Legemsøvelser og Vaabenbrug ble stiftet. Foreningen var den første landsomfattende idrettsorganisasjonen i Norge og skulle opprinnelig fremme interessene til vrimmelen av skytterlag som hadde vokst fram i landet. Etter en langvarig splittelse ble navnet i 1893 endret til Centralforeningen for Udbredelse af Idræt. Samtidig ble foreningens virkeområde utvidet til også å omfatte andre øvelser enn skyting. I 1910 ble navnet endret til Norges Riksforbund for Idræt, i 1919 til Norges landsforbund for Idrett. Først fra 1946 ble organisasjonen hetende Norges idrettsforbund. Til sin første formann i 1861 valgte foreningen oberstløytnant Otto Richard Kierulf, senere Norges statsminister i Stockholm.

1909: Selfridges åpnet dørene i London. Det fasjonable stormagasinet var grunnlagt av Harry Gordon Selfridge, en «self made» amerikaner som under en ferietur til London hadde merket seg at byen hadde få store varehus. Amerikanerens filosofi var at shopping skulle være en fritidssyssel, ikke en nødvendighet; en holdning han kultiverte gjennom overdådige vindusutstillinger, plettfri service og slagord som «Why not spend the day at Selfridges?» Han var også nøye med at kundene skulle omtales (og behandles) som «gjester». Magasinets tidlige historie ble dramatisert i TV-serien «Mr Selfridge» (2013–2016). Selfridges flaggskip i 400 Oxford Street er i dag den nest største butikken i Storbritannia, bare slått av Harrods.

2019: En høyreradikal terrorist begikk massedrap i to moskeer i byen Christchurch på New Zealand. Den 28 år gamle, australskfødte gjerningsmannen gikk til angrep under fredagsbønnen og streamet de første minuttene av masseskytingen direkte i sosiale medier. I løpet av seks minutter drepte terroristen 42 mennesker i den første moskeen. Deretter kjørte han videre til en moské fem kilometer unna og åpnet ild på ny. Totalt 51 mennesker mistet livet og 49 ble skadd i angrepene. Dødsofrene var i alderen 3 til 77 år. Newzealandsk politi mener at terroristen var på vei til en tredje moské da han ble pågrepet i en forstad til Christchurch. Terrorangrepet 15. mars 2019 var det verste i New Zealands historie. I august 2020 ble gjerningsmannen dømt til fengsel på livstid for 51 mord og 40 mordforsøk.

(©NTB)

Annonse
Annonse
Annonse
Klippfiskadagan 2024
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Annonse
KSU – Vipps – mobil

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse