Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
NTB
Det hendte
NTB
18 mai 2022 02:00
Del på Facebook

1953: Piloten Jacqueline Cochran ble første kvinne i verden til å bryte lydmuren. Cochran var født i Florida i 1906 og arbeidet som frisør og kosmetikkselger før hun tok flysertifikat i 1932. Under 2. verdenskrig ledet hun en gruppe kvinnelige piloter som hadde til oppgave å fly nyproduserte militærfly fra fabrikker i USA til flybaser i England. Etter krigen satte hun en lang rekke rekorder innen flyging. Hun ble bl.a. første kvinne i verden til å lande på et hangarskip, den første til å gjennomføre en blindlanding og den første kvinnen som krysset Atlanterhavet med jetfly. Cochran brøt lydmuren over Mojaveørkenen i California i et Canadair F-86 Sabre jetfly som var utlånt av det canadiske flyvåpenet. Hastigheten hennes under toktet ble målt til over 1050 kilometer i timen.

1964: The Animals spilte inn «The House of the Rising Sun» i London. Innspillingen tok bare noen minutter og var i boks etter én tagning. Singelen skulle bli en hit på begge sider av Atlanteren og sende Newcastle-bandet helt til topps på den amerikanske Billboard-lista. Vokalist Eric Burdon har fortalt at han hørte den gamle folkesangen første gang på en klubb i hjembyen, fremført av en lokal sanger. Opphavet til «The House of the Rising Sun» er ukjent, men den antas å ha røtter minst så langt tilbake som til 1860-årene. Den første kjente innspillingen av sangen er fra 1933. Flere artister hadde spilt inn sangen før The Animals, blant dem Woody Guthrie, Bob Dylan, Pete Seeger, Joan Baez og Nina Simone. Likevel var det The Animals som gjorde sangen til allemannseie. «The House of the Rising Sun» ble også bandets signaturlåt.

1993: Opptøyer brøt ut i København etter at folkeavstemningen om den såkalte Edinburgh-avtalen var blitt avholdt i Danmark. Året før hadde danskene stemt nei til Maastricht-traktaten, men ettersom den nye avtalen etter manges mening bare var en justering av den forrige, følte nei-siden seg snytt da avtalen likevel fikk flertall. Frustrasjonen fikk utløp etter kl. 22 om kvelden, da en fredelig massedemonstrasjon utartet til gatekamper i bydelen Nørrebro. For første gang siden 2. verdenskrig åpnet det danske politiet ild mot sivilister. Totalt 113 pistolskudd skal ha blitt avfyrt av polititjenestemenn under aksjonen, som resulterte i at 11 demonstranter måtte behandles for skuddskader. Også 92 politibetjenter kom til skade i bataljen.

(©NTB)

Annonse
Annonse
Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse

Innlogging

Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse