Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
NTB
Det hendte
NTB
19 mai 2022 02:00
Del på Facebook

1702: Den mest ødeleggende bybrannen i Bergens historie brøt ut i et salmakerverksted ved Lille Lungegårdsvann. Ilden spredte seg raskt i retning Vågen og la all bebyggelse i ruiner ut til Holbergsallmenningen på Strandsiden og Mariakirken på Vågens østside. Også Tyskebryggen gikk tapt i brannen, som skal ha rast i over 12 timer. 7/8-deler av byens bygninger og tre av de fem hovedkirkene ble ødelagt. Merkelig nok ble det ikke rapportert om dødsfall etter katastrofen. Til tross for de danske myndighetens pålegg om at Bergen skulle gjenoppbygges i mur for å bedre brannsikkerheten, ble mesteparten av byen gjenreist i tre. Bergen ble herjet av nye storbranner i bl.a. 1756, 1771, 1830 og 1855. 15. januar 1916 ble det meste av byens sentrum lagt i aske.

1802: Napoleon innstiftet Æreslegionen. Den nye fortjenstordenen skulle erstatte de kongelige ordenene som hadde falt bort etter revolusjonen og være Frankrikes fremste æresbevisning. Napoleon la ikke skjul på at han anså ordenstegnene som et effektivt redskap til å motivere statens undersåtter. Til en kritiker av ordenen sa han: «Du kaller det juggel, men det er med juggel at menn ledes. Tror du at du kan få menn til å slåss bare gjennom overtalelse?» Æreslegionen er delt inn i fem klasser og kan tildeles franske eller andre lands borgere for sivile eller militære tjenester. Det antas at omkring en million mennesker har mottatt Æreslegionen i løpet av de 220 årene ordenen har eksistert.

1982: IFK Göteborg vant UEFA-cupen (nå Europa League), som den første klubben fra Norden. Seieren kunne ikke ha kommet på et heldigere tidspunkt for IFK. På tross av triumfer i svensk cup og liga samme år, slet klubben tungt økonomisk. Bare uker før finalen måtte A-laget låne penger av sponsoren for å få råd til Spania-tur og kvartfinale mot Valencia. I den første av finalekampene mot Hamburger SV vant IFK 1–0 hjemme i Göteborg. Returoppgjøret i Hamburg gikk foran 57.000 tilskuere, med tyskerne som soleklar favoritt. Til forferdelse for HSVs stjernegalleri vant IFK 0–3. Dermed var også klubbens økonomi reddet. De blåhvite vant UEFA-cupen på ny i 1987, da etter finaleseier over skotske Dundee United. IFK Göteborg er fortsatt den eneste nordiske klubben som har vunnet en europeisk tittel i herrefotball.

(©NTB)

Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Innlogging

Annonse
KSU – Vipps – mobil

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse