Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
NTB
Det hendte
NTB
20 mai 2022 02:00
Del på Facebook

1799: Honoré de Balzac ble født i Tours. Et mislykket forretningsprosjekt i ungdommen satte ham i dyp gjeld som han betalte på resten av livet, fremfor alt gjennom en hektisk forfattervirksomhet. Fra 1830 til sin død i 1850 skrev Balzac gjennomsnittlig fire romaner årlig, alle løst sammenknyttet i et mastodontisk prosjekt han kalte «Den menneskelige komedie». Mest kjent av romanene er kanskje «Far Goriot» (1835). Med sine detaljerte skildringer av materielle, psykologiske og sosiale forhold ble Balzac en sentral skikkelse i den franske realismen, en forløper for naturalismen og en inspirasjon for et utall andre forfattere. Oscar Wilde uttalte en gang at dødsfallet til Lucien de Rubempré (en av Balzacs figurer) var en av hans livs største tragedier. Honoré de Balzac er gravlagt på Père Lachaise i Paris.

1899: Drosjesjåføren Jacob German fikk den første fartsboten i amerikansk historie. German ble bøtelagt for å ha kjørt i en hastighet av 12 miles (snaut 20 km/t) ned Lexington Avenue i New York. Politikonstabelen som skrev ut boten hadde tatt ham igjen på sykkel, etter sigende uten anstrengelser. Den første fartsboten i verden ble skrevet ut av britisk politi i januar 1896. Synderen var en viss Walter Arnold, som fikk bot for sin villmannskjøring i 8 miles (13 km/t) gjennom en 2 miles-sone i Kent. Tidenes første lovregulerte fartsgrenser ble innført av det britiske parlamentet i 1861. I Norge var høyeste tillatte hastighet 90 km/t inntil 2000, da den øvre fartsgrensen for motorvei ble hevet til 100 km/t. De første 110 km/t-sonene kom i juni 2014.

2006: Det finske metalbandet Lordi vant Eurovision Song Contest med «Hard Rock Hallelujah». Med sine horror-inspirerte kostymer og masker hadde den finske kvintetten vakt betydelig oppsikt foran finalen. Under avstemningen rakte de inn den høyeste poengsummen til da i konkurransens historie (292). Til sammenligning fikk det norske bidraget – Christine Gulbrandsen med «Alvedansen» – 36 poeng og endte på 14. plass. Finalen i Aten ble historisk på flere måter: Ikke bare var det første gang en hardrocksang gikk til topps i Eurovision Song Contest, det var også Finlands første sier noensinne. Finnene debuterte i konkurransen i 1961. De vant på sitt 40. forsøk.

(©NTB)

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil
Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse

Innlogging

Annonse
KSU – Vipps – mobil

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse