Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
NTB
Det hendte
NTB
11 juli 2022 02:00
Del på Facebook

1906: En av USAs mest omtalte drapssaker i det 20. århundre begynte da den 20 år gamle tekstilfabrikkarbeidersken Grace Brown ble funnet myrdet i Moose Lake nord for New York. Browns elsker, fabrikkeierens nevø Chester Gillette, ble dømt og henrettet for mordet. Rettssaken vakte stor oppmerksomhet, ikke minst fordi Browns gripende kjærlighetsbrev til elskeren ble lest høyt i retten. Kort før hun ble myrdet hadde Brown meddelt elskeren at hun var med barn. Da Gillette inviterte henne med på en utflukt til Moose Lake, oppfattet hun det som parets bryllupsreise. Gillette slo Brown i hjel med en tennisracket under en rotur på innsjøen. Historien ble dramatisert av Theodore Dreiser i romanen «An American Tragedy» i 1925. Boka dannet i sin tur grunnlaget for den Oscar-belønte spillefilmen «A Place in the Sun» fra 1951, med Montgomery Clift og Shelley Winters i rollene.

1979: Den ubemannede romstasjonen Skylab braste inn i jordatmosfæren og gikk i oppløsning. Skylab var blitt skutt opp i 1973, som den første amerikanske romstasjonen. Da det oppsto en forsinkelse i romprogrammet som skulle flytte stasjonen opp i en høyre bane, ble Skylabs ukontrollerte gjeninntreden i jordatmosfæren uunngåelig. Den dødsdømte stasjonens havari ble en global mediebegivenhet. I dagene før styrten gikk spekulasjonene høyt om hvor på kloden den ville treffe, og en avis i San Francisco utlovet 10.000 dollar i dusør til den første som fant en bit av havaristen. NASA regnet ut at sjansen for at å bli truffet av nedfall fra Skylab var 1 til 6 milliarder. Ifølge Store norske leksikon ble vrakgodset spredd i et 74 km bredt og 4400 km langt belte over Indiahavet og det vestlige Australia. Ingen mennesker ble truffet.

2010: Spania slo Nederland 1–0 i VM-finalen i fotball i Johannesburg. Finalen var skjemmet av grisete og aggressivt spill, spesielt fra Nederlands side. Nederlenderne pådro seg sju gule og ett rødt kort, mens spanjolene endte på fem gule. Etter kampen var de nederlandske stjernene Arjen Robben og Robin van Persie kritiske til dommer Howard Webb, som de mente hadde opptrådt partisk. De ble nådeløst imøtegått av sin enda mer berømte landsmann, Johan Cruyff. Fotballegenden mente at Nederland hadde spilt «skitten», «stygg», «vulgær» og «hermetisk» fotball i finalen, «knapt nok fotball», «anti-fotball». Riktig nok var også Cruyff kritisk til dommeren, men av andre grunner enn landsmennene. Cruyff mente at Webb burde ha utvist to nederlendere allerede tidlig i kampen.

(©NTB)

Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Innlogging

Annonse
KSU – Vipps – mobil

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse