Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
NTB
Det hendte
NTB
10 juli 2022 02:00
Del på Facebook

1871: «Lenge pleide jeg å gå tidlig til sengs.» Slik lyder åpningssetningen i Marcel Prousts romansyklus «På sporet av den tapte tid». Proust ble født 10. juli 1871 i den høyborgerlige Paris-forstaden Auteuil, og var en ukjent forfatter inntil han i 1913 utga første bind av det som skulle bli hans hovedverk. Den kolossale romanen, som med sine nærmere 10 millioner tegn er registrert som verdens lengste i Guinness’ rekordbok, kom til å oppsluke alle Prousts krefter fram til hans død i 1922. Forfatteren hevdet selv at han hadde skrevet verkets første og siste setning samtidig. De utallige setningene imellom forteller en delvis selvbiografisk historie om en forfatters liv fra tidlig barndom og fram til han i moden alder skriver ned sine erindringer. Anne-Lisa Amadou brukte nesten 30 år på å fullføre den norske oversettelsen av verket, som kom ut i tolv bind fra 1968. I 2013 kom en revidert og modernisert utgave ved franskprofessor Karin Gundersen. Her var åpningssetningen endret til: «Lenge gikk jeg tidlig til sengs.»

1940: Tyske fly angrep skipskonvoier i Den engelske kanal. Angrepene ble innledningen til Slaget om Storbritannia («The Battle of Britain»), et voldsomt luftslag over britisk jord og farvann som skulle pågå i 16 uker og involvere omkring 4000 fly. Den tyske luftoffensiven skulle etter planen bane veien for en massiv invasjon av Storbritannia under kodenavnet «Operasjon Sjøløve». Slaget gjennomgikk flere faser, men forble i hovedsak en duell mellom britenes luftvåpen RAF og tyske Luftwaffe. Kampene nådde et klimaks 15. september, da tyskerne mistet 60 fly i løpet av et døgn, og endte med et ydmykende nederlag for Luftwaffe og dets sjef Herman Göring. Nederlaget i luftrommet førte til at Hitler besluttet å utsette den planlagte invasjonen av Storbritannia.

2016: Myriader av møll fikk sitt øyeblikk i rampelyset da Portugal og Frankrike møttes til EM-finale i fotball i Paris. Kvelden før finalen hadde banemannskapene på Stade de France latt flomlysene stå på, og lyset hadde tiltrukket seg enorme møllsvermer som invaderte gressmatten. Under oppvarmingen før kampen var spillerne tidvis oversådd av de gråbrune insektene. Møllsvermen fortsatte å gjøre seg gjeldende gjennom hele finalen og myldret fram på alt fra cornerflagg og målnett til tilskuere og spillere. Et særlig berømt bilde viser Cristiano Ronaldo som sitter skadd og oppgitt på gresset – med en møll i pannen. Portugal vant kampen 1–0 og kunne feire sitt første europamesterskap i fotball. Syrlige kommentatorer mente at møllen hadde stått for den beste underholdningen i en ellers tam finale.

(©NTB)

Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Innlogging

Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse