Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
NTB
Det hendte
NTB
13 juli 2022 02:00
Del på Facebook

1857: Et av verdens sjeldneste og mest berømte frimerker ble poststemplet i det svenske tettstedet Kopparberg. Merket lyder på tre skilling banco, og skiller seg fra andre merker av samme valør ved at det er gult i stedet for grønt. Det er derfor kjent under navnet «Gul tre skilling banco». Merket, som så vidt man vet er det eneste i sitt slag i verden, har trolig blitt til ved at matrisen til et treskillingsmerke har sneket seg med på en plate med gule åtteskillingsmerker. «Gul tre skilling banco» regnes som en av filateliens hellige graler. Bare det såkalte «British Guiana 1c magenta», sist solgt for 8,3 millioner dollar i 2021, anses for å være mer verdifullt. «Gul tre skilling banco» eies i dag av den svenske greven og forretningsmannen Gustaf Douglas, som kjøpte merket for en ukjent sum i 2013.

1837: Dronning Victoria flyttet inn i Buckingham Palace, som den første monarken i britisk historie. Palasset i det sentrale London (City of Westminster) var oppført i 1703 av John Sheffield, hertug av Buckingham. Kong George III kjøpte huset i 1762, men ble aldri fastboende. Palasset skal ha vært i sjaber forfatning da Victoria og hoffet hennes flyttet inn. Det fortelles at skorsteinene var så sprukne at rommene fyltes av røyk under fyring, så beboerne den første tiden foretrakk å fryse fremfor å tenne i ovnene. Dårlig ventilasjon førte dessuten til at møbler og tekstiler luktet mugg. Etter tre år hadde imidlertid dronningens gemal, prins Albert, fått satt huset i brukbar stand. Siden Victorias tid har Buckingham Palace vært offisiell residens for den britiske kongefamilien.

1985: Live Aid gikk av stabelen på Wembley Stadium i London og John F. Kennedy Stadium i Philadelphia. Den gigantiske veldedighetskonserten kom i stand etter initiativ fra Boomtown Rats-vokalist Bob Geldof og ble holdt til inntekt for sultrammede i Etiopia. Status Quo sparket i gang showet på Wembley med låten «Rocking All Over the World». Andre gylne øyeblikk fra Wembley-konserten var «We Are the Champions» med Queen, «I Don’t Like Mondays» med Boomtown Rats, «Heroes» med David Bowie og «Let I Be» med Paul McCartney. Tvers over Atlanteren bidro størrelser som Bob Dylan, Led Zeppelin, Madonna, Tina Turner og medlemmer av Rolling Stones. Ca. to milliarder seere i 150 land fulgte direktesendingene fra konsertene på TV.

(©NTB)

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil
Annonse
Annonse

Innlogging

Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse