Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
NTB
Det hendte
NTB
04 august 2022 02:00
Del på Facebook

1859: Knut Hamsun ble født i Gudbrandsdalen. De hersker fortsatt uenighet om hvorvidt han ble født i Lom eller Vågå. Én tradisjon hevder at han ble født i den såkalte Hamsunstugu på Garmotræet gård i Lom, en annen at han kom til verden på gården Skultbakken i Vågå. Også Vågå-gården Viste har vært lansert som dikterens mulige fødested. Ifølge Hamsun-biograf Ingar Sletten Kolloen oppga Hamsuns foreldre Vågå som guttens fødested i folketellingene i 1865 og -75. Dikteren selv var ikke sikker på hvor han var født, og oppga vekselvis Vågå og Lom. Historikerne er imidlertid enige om at Hamsun ble døpt Knud Pedersen i Gamle Garmo kirke i Lom 28. august 1859. Den gamle stavkirken fra 1000-tallet ble revet i 1880 og materialene solgt på auksjon. Kirken ble senere gjenreist på Maihaugen og gjenåpnet i 1921.

1914. Tyske styrker krysset grensen til Belgia klokken 08.00, og det første slaget i 1. verdenskrig begynte. Tyskernes plan om en lynrask invasjon av Frankrike gjennom Belgia var utarbeidet så tidlig som i 1905. Planen var basert på en antakelse om at de nøytrale belgierne ville la den tyske hæren rulle uhindret gjennom landet. Allerede ved byen Liège fikk tyskerne erfare at antakelsen var forhastet. Den tungt befestede byen ytte hard motstand mot angriperne, og slaget om byen pågikk i tolv døgn. De belgiske fortene lot seg først knekke da tyskerne trillet fram sitt nye mirakelvåpen, bombekasteren «Tjukke Bertha». Det siste av de tolv fortene rundt Liège overga seg 16. august. Kampviljen til Belgias tallmessig underlegne hær skal ha forsinket tyskernes fremrykning mot vest med en hel måned.

1958: Det amerikanske musikkmagasinet Billboard lanserte hitlista Billboard Hot 100. Den første singelen til å toppe lista var Ricky Nelsons innspilling av «Poor Little Fool», en sang skrevet i 1955 av den da 15 år gamle Sharon Sheeley. Sheeley hadde vært så fast bestemt på å få Nelson til å spille inn sangen at hun hadde løyet på seg motorstopp utenfor huset hans for å få ham i tale. Da Nelson kom henne til unnsetning, presenterte hun sangen sin for ham. Sharon Sheeley ble senere forlovet med rockestjernen Eddie Cochran og skrev blant annet klassikeren «Somethin’ Else» (1959) sammen med Cochran og hans bror Bob. Hun var med i bilen da Eddie Cochran mistet livet i en trafikkulykke i England i april 1960.

(©NTB)

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil
Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse

Innlogging

Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse