Annonse
Annonse
NTB
Det hendte
NTB
08 august 2022 02:00
Del på Facebook

1817: Samfunnsforskeren Eilert Sundt ble født i Farsund. Sundt var en foregangsmann for studiet av norsk folkeliv og regnes som grunnleggeren av sosiologifaget i Norge. Blant Sundts interesser var romfolkets kår, som han beskrev i 1850 i avhandlingen «Beretning Om Fante- eller Landstrygerfolket i Norge». Han viet seg dessuten til studiefelter som dødelighet, ekteskap, byggeskikk, renslighet, husstell og arbeiderklassens skikker og kår i Christiania. Også «Sædelighets-Tilstanden» i Norge var et emne som opptok Sundt sterkt. Hans foretrukne forskningsmetode var det muntlige intervjuet, og Sundt regnes som en pioner innenfor såkalt «oral history». Spesielt hans arbeider innen etnografi og demografi har dannet eksempler for ettertidens samfunnsforskere.

1963: 16 ransmenn stanset og overfalt et posttog utenfor tettstedet Ledburn i Buckinghamshire. Ranerne kom unna med et kontantbeløp som skal tilsvare ca. 550 millioner kroner i dagens pengeverdi. Britiske aviser døpte hendelsen til «The Great Train Robbery», og holdt leserne sine i ånde i månedsvis med rapporter fra forbryterjakten. I 1964 ble elleve av ranerne stilt for retten og dømt til fengselsstraffer opp til 30 år. Den antatte hjernen bak kuppet, antikvitetshandleren og yrkesforbryteren Bruce Reynolds, ble pågrepet i Torquay så sent som i 1968. Han ble dømt til 25 års fengsel. Togrøveriet har fascinert publikum gjennom mer enn et halvt århundre og satt atskillige spor i populærkulturen. Allerede i 1966 kom en tysk TV-dramatisering av ranet. Horst Tappert (kjent som «Derrick») spilte rollen som Reynolds.

1969: Fotografen Iain Macmillan tok det ikoniske bildet av The Beatles som krysser en fotgjengerovergang i London. Bildet kom til å pryde coveret på albumet «Abbey Road», utgitt i september samme år. Det skulle også gi ny næring til konspirasjonsteorien om at Paul McCartney hadde avgått ved døden og var erstattet av en dobbeltgjenger. Flere omstendigheter ved bildet ble tatt til inntekt for teorien, som at McCartney gikk barbeint og i utakt med de andre tre, og at den venstrehendte McCartney holdt en sigarett i høyre hånd. Ryktene om Beatles-bassistens død hadde dukket opp i 1967 og sirkulerte i flere ulike versjoner. Den mest utbredte historien gikk ut på at han var blitt drept i en bilulykke 9. november 1966. Dødsfallet ble angivelig hemmeligholdt for å unngå at merkevaren The Beatles tapte seg i verdi.

(©NTB)

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse

Hva skjer

Under finner du en oversikt over arrangement i Kristiansundsregionen.

Foreslå arrangement

Vis kalender

Innlogging

Annonse

Hva skjer

Under finner du en oversikt over arrangement i Kristiansundsregionen.

Foreslå arrangement

Vis kalender

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse

Våre utvalgte