Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
NTB
Det hendte
NTB
10 august 2022 02:00
Del på Facebook

1903: Osebergskipet ble oppdaget i en gravhaug i Slagendalen ved Tønsberg. To dager tidligere hadde en bonde vist fram en mystisk trebit til den svensk-norske arkeologen Gabriel Gustafson, og gitt nøyaktige anvisninger om funnstedet. Året etter ble haugen gravd ut under Gustafsons ledelse. Det 21,5 meter lange skipet ble etter forskernes mening hauglagt i år 834. I det tømrede gravkammeret fant man skjelettene av en kvinne i 70-årsalderen og en yngre kvinne. Gravgodset omfattet en rikt utskåret vogn, tre sleder, kister, senger, vevstoler og en mengde annet utstyr. Videre ble skjelettene av femten hunder, hester og okser funnet i graven. Skipet er utstilt i Vikingskiphuset på Bygdøy, og består ifølge Wikipedia av 90 % originalt treverk og 60 % originale jernnagler.

1977: New Yorks innbyggere pustet lettet ut da seriemorderen som gikk under navnet «Son of Sam» ble pågrepet. Den 24-årige postsortereren David Berkowitz hadde spredt skrekk i byen siden han tok livet av sitt første, tilfeldige offer i juli 1976. I året som fulgte, skjøt han ned og drepte seks mennesker og såret sju. Han skrev også brev til politiet der han hånte etterforskerne og titulerte seg som «Son of Sam». Jakten på den forstyrrede drapsmannen fikk massiv dekning i mediene og kom til å prege atmosfæren i New York i de mange månedene den varte. En parkeringsbot som ble utskrevet på Berkowitz’ bil ikke langt fra et av åstedene, var medvirkende til at han omsider ble anholdt. Den spente stemningen i storbyen under seriemorderens herjinger er skildret i Spike Lees film «Summer of Sam» fra 1999.

2019: Den 21-årige høyreekstremisten Philip Manshaus gikk til væpnet angrep på moskeen al-Noor i Bærum. Han tok seg inn i moskeens bønnerom og løsnet flere skudd før han ble overmannet og avvæpnet av medlemmer av menigheten. Rene tilfeldigheter bidro til at ingen ble truffet av skuddene. Kort før angrepet hadde Manshaus skutt og drept sin 17 år gamle adoptivsøster i familiens hjem. Gjerningsmannen forklarte senere at han hadde hatt til hensikt å drepe flest mulig i moskeen, og at han var inspirert av terroristen som drepte 51 mennesker i moskéangrepene på New Zealand i mars samme år. Manshaus hevdet i retten at han handlet i «nødrett» på vegne av Europas folk. 11. juni 2020 ble Philip Manshaus dømt til 21 års forvaring for terrorangrep mot moskeen og drap på søsteren.

(©NTB)

Annonse
Annonse
Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse

Innlogging

Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse