Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
NTB
Det hendte
NTB
11 august 2022 02:00
Del på Facebook

1925: Arlene Dahl ble født i Minneapolis. Dahl var barn av norske immigrantforeldre og skapte seg en respektabel karriere som filmskuespiller under Hollywoods gylne æra. Fra hun debuterte i 1947 spilte hun i nærmere 30 filmer, de fleste i løpet av 1940- og 50-tallet. Blant de mer velrenommerte er «Scene of the Crime», et kriminaldrama i noir-sjangeren fra 1949. Dahl hadde også ledende roller i MGM-produksjoner som «A Southern Yankee» (1948), «Reign of Terror» (1949) og musikalen «Three Little Words» (1950), der hun spilte mot Fred Astaire. Så sent som i 1999 var hun å se i en mindre rolle i TV-serien «Air America». Dahl var gift seks ganger og mor til skuespilleren Lorenzo Lamas, kjent for norske TV-seere fra «Falcon Crest». Hun døde i november 2021, 96 år gammel.

1934: Den første fangekontingenten ankom høysikkerhetsfengselet Alcatraz Federal Prison i San Francisco Bay utenfor California. Det nye fengselet var et svar på den voldsomme kriminalitetsbølgen som hadde skylt over USA siden forbudstidens begynnelse i 1920, og var opprettet for å huse «de verste av de verste» blant landets forbrytere. Beliggenheten på en øy, kombinert med alt det nyeste innen sikrings- og overvåkingsteknologi, gjorde at det ble ansett som fluktsikkert. «The Rock» fikk raskt ord på seg som det hardeste og mest fryktinngytende fengselet i Amerika. De første årene hersket dessuten en påfallende stillhet i fengselsbygningene. Årsaken var at direktør James A. Johnston, en nidkjær tilhenger av orden og disiplin, hadde nedlagt taleforbud for de innsatte. Det strikte fengselsreglementet ble noe oppmyket i løpet av 1950-årene. Alcatraz ble avviklet i 1963, etter bare 29 års drift. Gangsteren Alvin «Creepy» Karpis, den lengstsonende fangen i Alcatraz’ historie, satt der i 26 av dem.

1965: Opptøyer brøt ut i bydelen Watts i Los Angeles. Urolighetene begynte etter at en 21-årig, svart bilfører ble slått med batong av politiet under innbringelse for fyllekjøring. Hendelsen satte sinnene i kok i det svarte arbeiderstrøket Watts, der rundt 35.000 mennesker tok til gatene i protest. I løpet av de neste seks døgnene ble det rapportert om 34 dødsfall, mer enn 1000 personskader og 3400 arrestasjoner i tilknytning til opptøyene. I tillegg ble 600 bygninger helt eller delvis ødelagt. Raseopptøyene i Watts var de mest omfattende i Los Angeles’ historie inntil 1992, da den brutale arrestasjonen av Rodney King utløste et lignende opprør som krevde 63 liv. Watts-opptøyene i 1965 ble aktualisert på ny i mai 2020, da Minneapolis-politiets drap på afroamerikaneren George Floyd utløste rasende protester over hele USA.

(©NTB)

Annonse
Annonse
Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse