Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
NTB
Det hendte
NTB
17 juni 2023 02:00
Del på Facebook

1924: 17 mennesker omkom da to hurtigruteskip kolliderte i Vestfjorden i Nordland. «Haakon Jarl» var på vei nordover fra Bodø, da skuta kom inn i tett tåke. Like over midnatt kolliderte hun med den sørgående «Kong Harald» i nærheten av øya Landegode. «Haakon Jarl» ble sterkt skadd i sammenstøtet og skal ha sunket etter bare åtte minutter. Ifølge NRK har mer enn 700 mennesker mistet livet i løpet av Hurtigrutens 130 år lange historie. Omkring 300 av dem omkom da DS «Prinsesse Ragnhild» forliste utenfor Bodø 23. oktober 1940, trolig etter å ha gått på en mine. Den mest dødbringende ulykken som har rammet Hurtigruten i etterkrigstiden, inntraff 21. oktober 1962. 41 menneskeliv gikk tapt da MS «Sanct Svithun» grunnstøtte på Folda utenfor trøndelagskysten.

1939: Den siste offentlige henrettelsen i Frankrike fant sted utenfor Saint-Pierre-fengselet i Versailles. Tyskeren Eugen Weidmann var tiltalt for seks mord og dømt til døden i ved giljotinering. Rundt 10.000 tilskuere hadde møtt fram for å overvære henrettelsen av tyskeren, mange av dem støyende og overstadig fulle etter besøk i Versailles’ kneiper. Enkelte nøyde seg ikke med å se på, men filmet og fotograferte seansen fra høytliggende vinduer. Da giljotinens blad hadde falt, stormet flere tilskuere fram for å dyppe lommetørklærne sine i morderens blod, ifølge samtidige rapporter. De uverdige forholdene rundt henrettelsen av Weidmann førte til at den franske regjeringen la ned forbud mot offentlige henrettelser. Bak lukkede dører var giljotinen i bruk i Frankrike fram til 1977.

1972: Watergate-skandalen fikk sin begynnelse da fem menn ble anholdt for å ha brutt seg inn i hovedkvarteret til det demokratiske partiet i Watergate-komplekset i Washington D.C. Hensikten med innbruddet hadde vært å installere avlyttingsutstyr i demokratenes lokaler. Snøballen begynte å rulle allerede dagen etter innbruddet, da det kom for en dag at en av de pågrepne hadde direkte tilknytning til president Nixons valgkamporganisasjon. Affæren var foranledningen til at Richard Nixon trakk seg som president i august 1974. Høsten etter innbruddet i Watergate var Nixon blitt gjenvalgt som president med mer enn 60 prosent av stemmene, en av de største valgseirene i amerikansk historie.

(©NTB)

Annonse
Annonse
Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse