Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
NTB
Det hendte
NTB
16 juni 2023 02:00
Del på Facebook

1904: Forfatteren James Joyce og hans fremtidige kone Nora Barnacle hadde sitt første stevnemøte i Dublin. Opplysningen ville neppe hatt interesse ut over det rent biografiske, om det ikke var for at Joyce senere valgte å legge hele handlingen i romankolossen «Ulysses» (utgitt 1922) til denne datoen. I Dublin feires dagen som «Bloomsday», oppkalt etter romanens hovedperson Leopold Bloom. På sin fiktive ferd gjennom Dublin er Bloom innom en rekke stoppesteder, blant annet et postkontor, et apotek, et bibliotek, et avishus, en fødselsklinikk, et hotell, en godtebutikk og to puber, hvorav den ene (Davy Byrne’s pub i Duke Street) fremdeles eksisterer. Bloom avlegger også et hallusinatorisk besøk i et bordell. Forbildet til Bloom-skikkelsen skal ha vært Joyces venn og forfatterkollega, Aron Ettore Schmitz. Tysk-italieneren skrev under navnet Italo Svevo og huskes best for romanen «Zenos bekjennelser» (1923).

1960: Alfred Hitchcocks «Psycho» hadde premiere i New York. Grøsserfilmen om den forrykte pensjonatverten Norman Bates var basert på en roman med samme tittel av Robert Bloch, som igjen var inspirert av seriemorderen Ed Geins ugjerninger i 1950-årene. «Psycho» fikk en blandet mottakelse av kritikerne. Caroline Alice Lejeune, som anmeldte film for britiske The Observer, skal ha forlatt pressevisningen i avsky og umiddelbart sagt opp sitt 32-årige engasjement i avisen. Flere kritikere hadde også vanskelig for å svelge at Hitchcock tok livet av sin kvinnelige hovedfigur halvveis inn i filmen. Likevel skulle «Psycho» bli en av grøsserkongens mest bejublede og innbringende filmer. Den såkalte dusjscenen, der Janet Leighs rollefigur blir knivstukket til døde til akkompagnement av hoggende fioliner, er trolig skrekksjangerens mest ikoniske scene.

1965: Bob Dylan spilte inn «Like A Rolling Stone» i plateselskapet Columbias studio i New York. Sangen kom ut på singel en drøy måned senere. Den ble også åpningssporet på albumet «Highway 61 Revisited», som ble sluppet i august samme år. Dylan og bandet skal ha spilt igjennom sangen 15 ganger i studio, og det var den fjerde tagningen som endte opp på platen. Dagen før innspillingen hadde Dylan eksperimentert med å spille sangen i tre fjerdedels takt, og ikke i fire fjerdedeler, som ble den endelige versjonen. Han har senere fortalt at teksten fylte ti manusark som han komprimerte til et minimum. Med den støyende og elektriske «Like A Rolling Stone» tok Bob Dylan et definitivt farvel med tiden som folk-ikon. I 2004 ble sangen kåret til den beste rockelåten gjennom alle tider av magasinet Rolling Stone.

(©NTB)

Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Innlogging

Annonse
KSU – Vipps – mobil

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse