Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
NTB
Det hendte
NTB
15 juni 2023 02:00
Del på Facebook

1667: Historiens første blodoverføring fant sted i Frankrike. Den ble utført av kong Ludvig XIVs personlige lege, Jean-Baptiste Denys, som overførte blod fra en sau til en femten år gammel gutt. Noe senere gjentok Denys eksperimentet med en arbeider. Utrolig nok overlevde begge pasientene, sannsynligvis fordi mengden av saueblod var relativt beskjeden. Overlevde gjorde derimot ikke Denys’ tredje pasient, den svenske baron Gustaf Bonde. Etter at ytterligere en pasient døde, denne gang etter overføring av kalveblod, ble Jean-Baptiste Denys stilt for retten og tiltalt for mord. Han ble frikjent, men oppga sin medisinske praksis etter rettssaken. Først da den østerrikske legen Karl Landsteiner oppdaget de fire blodtypene ved begynnelsen av det 20. århundre, ble blodoverføring en trygg og pålitelig behandlingsmetode.

1888: Vilhelm II ble konge av Prøysen og keiser av Tyskland. Han skulle bli sittende på tronen i 30 år og gå inn historien som Tysklands siste keiser. Nordmenn skulle komme til å huske ham for hans nære forhold til Norge. Gjennom mange år ferierte keiseren hver sommer på den norske vestkysten, der han dro på oppdagelsestokt i fjordene i med keiseryachten. Etter brannen i Ålesund i 1904 donerte han et betydelig beløp til gjenoppbygningen av byen. I juli 1914 var «Der Kaiser» gjest på Kviknes hotell i Balestrand da han mottok telegrammet om at 1. verdenskrig var brutt ut. Tysklands nederlag i krigen skulle bety slutten på det tyske keiserdømmet. Vilhelm II abdiserte i november 1918 og tilbrakte resten av livet i eksil i Nederland. Han døde i 1941.

1921: Bessie Coleman ble den første svarte kvinnen i USA som fikk flysertifikat. I årene som fulgte, skulle hun få oppnavnet «Queen Bess» og bli kjent over hele kontinentet for sine halsbrekkende flyshow. Den dristige flypioneren ble hyllet som en rollemodell for det svarte Amerika og skal ha syslet med planer om å starte en flyskole for svarte kvinner. Bessie Coleman mistet livet da hun falt ut fra et fly i 600 meters høyde i april 1926 under øvelser til et flyshow. Hun ble 34 år gammel. 10.000 mennesker, de fleste svarte, fulgte henne til graven i Chicago, ifølge New York Times. I 1995 utstedte det amerikanske postvesenet et frimerke med Colemans portrett. «Queen Bess» ble innlemmet i den nasjonale luftfartens hall of fame i 2006.

(©NTB)

Annonse
Annonse
Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse