Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
NTB
Det hendte
NTB
14 juni 2023 02:00
Del på Facebook

1816: Stortinget opprettet Norges Bank. Ved etableringen var banken organisert som et aksjeselskap, men da det viste seg å gå trått med rekrutteringen av frivillige aksjonærer, ble det bestemt at bankens grunnfond på mellom to og tre millioner spesidaler sølvverdi skulle reises ved tvungent bidrag. Inndrivelsen ble effektuert gjennom den såkalte sølvskatten, som ble utlignet på landets formuer, og som ble en medvirkende årsak til at mange bønder på Østlandet samlet seg til rasende protestmarsjer høsten 1818. Norges Bank hadde opprinnelig hovedkontor i Trondheim og filialer i Bergen, Kristiansand og Christiania. I 1896 ble det vedtatt at banken skulle ha sete i hovedstaden. Den nye bygningen på Bankplassen ble tatt i bruk i 1906 og kom til å være hjem for landets sentralbank gjennom 80 år.

1864: Psykiateren og nevrologen Alois Alzheimer ble født i Bayern. Tyskerens navn er for alltid knyttet til sykdommen han observerte første gang i 1901 mens han arbeidet ved en psykiatrisk institusjon i Frankfurt. Alzheimer fattet interesse for en 51 år gammel kvinnelig pasient ved navn Auguste Deter, som led av hukommelsessvikt og afasi. I et klart øyeblikk skal hun ha sagt til dr. Alzheimer: «Ich hab mich verloren» («Jeg har mistet meg selv»). Etter kvinnens død i 1906 undersøkte Alzheimer hjernen hennes. Her konstaterte han bl.a. forekomster av senile plakk og nevrofibrillære floker, symptomer som senere skulle bli akseptert som viktige kjennetegn på Alzheimers sykdom. Ifølge Wikipedia holdt Alzheimer sin første forelesning om sykdommen i 1906.

2017: 72 mennesker mistet livet og minst 74 ble skadd da den 24 etasjer høye boligblokken Grenfell Tower i London brant. Brannårsaken skal ha vært en elektrisk feil ved et kjøleskap i en av leilighetene i fjerde etasje. Brannvesenet ankom først med bare to biler, ut fra en antakelse om at det dreide seg om en mindre hendelse. I løpet av få minutter spredte brannen seg til den utvendige kledningen og åt seg oppover i etasjene. Snart var 70 brannbiler og 250 brannfolk involvert i arbeidet med å slokke brannen, som pågikk i 60 timer. Beboere hadde gjennom flere år uttrykt bekymring over mangelfull brannsikkerhet i bygningen. Seks år etter brannen rager restene av Grenfell Tower fremdeles opp over North Kensington. Rivingen av bygningen er blitt utsatt flere ganger på grunn av spørsmål knyttet til sikkerhet.

(©NTB)

Annonse
Annonse
Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse

Innlogging

Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse