1525: Kirkereformatoren Martin Luther giftet seg med nonnen Katharina von Bora. Dermed brøt han med den katolske kirkens krav om sølibat for presteskapet. Luther skal ha vært i tvil om tilrådeligheten i å be om Katharinas hånd, fordi han fryktet at skandalen ved en eventuell ekteskapsinngåelse kunne bli en politisk belastning. Han kom likevel til at giftermålet ville «glede hans far, forarge paven, få englene til å le og djevlene til å gråte». Paret bosatte seg i et augustinerkloster i Wittenberg og fikk seks barn. Katharina overlevde ektemannen med seks år. Hun døde i 1552 av skadene hun hadde pådratt seg etter en ulykke med en hestevogn. Katharina von Bora har gått inn i historien under tilnavnet «die Lutherin».
1886: Kong Ludvig II av Bayern ble funnet druknet under mystiske omstendigheter sammen med sin lege i Starnberger See. Ludvig var blitt utropt til konge av Bayern da han var 18 år gammel. Han var en varm beundrer av kunst og arkitektur og svermet spesielt for middelalderens riddervesen. Hans svermeri fant blant annet utløp gjennom umåtelig kostnadskrevende oppføringer av eventyrslott som Neuschwanstein og Schloss Linderhof. I Bayerns ledende politiske kretser vokste bekymringen over at kongen trakk seg stadig dypere inn i en hermelinsdrapert fantasiverden. Med henvisning til Ludwigs kritikkløse pengebruk, og hans manglende interesse for de kongelige plikter, ble han erklært sinnssyk og umyndiggjort i 1886.
1888: Forfatteren Fernando Pessoa ble født i Lisboa. Til tross for at han bare publiserte én diktsamling i sin levetid, regner portugiserne Pessoa blant sine aller største diktere. Etter Pessoas død i 1935 ble det funnet en Amerika-koffert hjemme hos ham som rommet 27.000 notater og fragmenter, nedskriblet på alt fra togbilletter til servietter. Blant notatene var en samling prosastykker som senere ble satt sammen til «Uroens bok» og utgitt i 1982. Boken ble oversatt til norsk i 1997 og var blant de 100 titlene som ble valgt inn i De norske bokklubbenes «verdensbibliotek» fem år senere. Pessoas eksentriske og kaotiske livsverk er blitt sammenlignet med forfatterskapene til Franz Kafka og Robert Musil.
(©NTB)