Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
NTB
Det hendte
NTB
05 juli 2023 02:00
Del på Facebook

1841: Den britiske reiseoperatøren Thomas Cook arrangerte historiens første selskapsreise. Den snaut 18 kilometer lange turen gikk med tog fra Leicester til Loughborough. Med på reisen var 500 medlemmer av den britiske avholdsbevegelsen, der Cook var aktiv. Etter turen grunnla han verdens første reisebyrå, Thomas Cook & Son. I årene som fulgte arrangerte Cook flere rundreiser i Storbritannia, inntil han i 1855 også begynte å tilby reiser til Europa. Ti år senere gikk den første reisen til USA, og i 1872 arrangerte han den første selskapsreisen jorden rundt. Thomas Cook skal også ha vært den som introduserte de første reisesjekkene. Cook døde i 1892, men bedriften forble i familiens eie til 1928. I dag lever reisepionerens navn videre i det engelsk-kinesiske selskapet Thomas Cook Holidays.

1946: Bikinien ble første gang vist i Paris. Todelte svømmeantrekk hadde dukket opp alt i 1930-årene, men bikinien var det første som blottet navlen. Designer Louis Réard hadde derfor hatt store vansker med å finne en modell som var villig til å bære plagget offentlig. Den eneste som takket ja til jobben, var stripteasedanseren Micheline Bernardini. Louis Réard var opprinnelig bilingeniør, men hadde arvet en undertøysforretning i Paris etter moren. Under et strandbesøk i Saint Tropez hadde han merket seg at mange kvinner rullet opp kantene på badedraktene for å slippe til mer sol. Av dette sluttet han at et mer tekstilgjerrig plagg ville slå an blant soltilbedere. Réard fikk rett. Bikinien ble en braksuksess, ikke bare for ham selv, men også for kvinnen som viste den fram for verden. Micheline Bernardini skal ha fått 50.000 beundrerbrev etter seansen i Paris.

1975: Arthur Ashe ble den første og hittil eneste svarte tennisspilleren som har vunnet singlekonkurransen for herrer i Wimbledonturneringen. Afroamerikaneren knuste forhåndsfavoritten Jimmy Connors i finalen med 6–1, 6–1, 5–7 og 6–4. Ashe begynte å spille tennis i seksårsalderen og vant sin første Grand Slam-turnering som amatør i 1968, da han gikk til topps i US Open. Han ble profesjonell året etter og vant Australian Open i 1970. Ifølge Wikipedia er Ashe fremdeles den eneste mannlige, svarte spilleren som har vunnet singleklassen i noen av de tre turneringene. Ashe ble hivsmittet i forbindelse med blodoverføring under en hjerteoperasjon i 1988. Han døde av komplikasjoner knyttet til aids i 1993, 49 år gammel. Arthur Ashe Stadium, der finalene i US Open spilles, ble innviet i 1997.

(©NTB)

Annonse
Annonse
Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse