Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
NTB
Det hendte
NTB
01 juli 2019 02:00
Del på Facebook
Sony Walkman TPS-L2 fra 1979. Foto: Binarysequence / CC BY-SA 4.0 / Wikimedia Commons
Sony Walkman TPS-L2 fra 1979. Foto: Binarysequence / CC BY-SA 4.0 / Wikimedia Commons

1884: Detektivpioneren og spionen Allan Pinkerton døde i Chicago, ifølge et folkelig rykte av koldbrann han pådro seg etter å ha bitt seg i tungen. Mer prosaiske rapporter går ut på at han døde av slag. Pinkerton opprettet det private sikkerhets- og etterforskningsbyrået Pinkerton National Detective Agency (populært kalt Pinkertons) i 1850. Selskapet var det første privateide detektivbyrået i USA, og arbeidet under mottoet «We never sleep». I 1850-årene ble byrået berømt fra kyst til kyst etter å ha oppklart en serie togrøverier. I 1861 forhindret byråets agenter et attentatforsøk mot president Abraham Lincoln, noe som førte til at Pinkerton snart kunne telle den amerikanske regjeringen blant sine kunder. Fra 1915 til 1922 arbeidet Dashiell Hammett som agent for byrået. Hammett skulle senere bli kjent som skaperen av den hardkokte detektivromanen.

1904: De tredje olympiske sommerleker åpnet i den amerikanske byen St. Louis. Lekene var de første som gikk av stabelen utenfor Europa, noe arrangementet også kom til å bære preg av. Mange europeiske land valgte å avstå fra å sende en OL-tropp den lange veien til USA. Av de 651 utøverne som deltok var hele 589 amerikanere, og i mange øvelser stilte bare amerikanere til start. Vertsnasjonens overtallighet resulterte da også i den mest flatterende medaljestatistikken i de olympiske lekers historie. Den amerikanske OL-troppen innkasserte totalt 239 medaljer, hvorav 78 var gullmedaljer. Til sammenligning måtte nest beste nasjon (Tyskland) nøye seg med 13 medaljer, 4 av dem gull.

1979: Den bærbare kassettspilleren Walkman ble introdusert i Japan av selskapet Sony. Spilleren ble en gigantisk suksess, og førte til en global revolusjon i publikums lyttevaner. Navnet Walkman er et varemerke eid av Sony, men i dagligtalen har det likevel vært brukt om flere bærbare musikkspillere. Ideen om et lite, personlig stereoanlegg som kunne bæres på kroppen hadde vært i omløp lenge før Sonys Walkman kom på markedet. Tidlig i 1970-årene utviklet tysk-brasilianeren Andreas Pavel en innretning han kalte «stereobelt». I 2003 fikk Pavel rettslig medhold i at Sonys Walkman var basert på hans idé, og han ble tilkjent et stort erstatningsbeløp. Samme Pavel vurderte også å kreve Apple for penger etter lanseringen av musikkspilleren iPod, men erklærte i 2005 at han ikke ville reise ytterligere krav.

(©NTB)

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Annonse
KSU – Vipps – mobil

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse