1945: Keiser Hirohito kunngjorde i en radiotale at Japan ville etterkomme kravene i den såkalte Postdamdeklarasjonen. «Krigssituasjonen har utviklet seg på en måte som ikke nødvendigvis er til Japans fordel,» konstaterte keiseren, og henviste til fiendens bruk av «nye og grusomme bomber» som få dager tidligere hadde utslettet byene Hiroshima og Nagasaki. Han fastslo også at en fortsettelse av kampen fra japansk side ville føre til «total utslettelse av all menneskelig sivilisasjon». Keiseren hadde valgt å holde talen på et arkaisk japansk som få japanere behersket. Lydkvaliteten på det forhåndsspilte opptaket var dårlig, og ordene vanskelige å oppfatte. Dessuten unngikk keiseren omhyggelig å bruke ordet «kapitulasjon» i talen. For mange japanere gikk derfor flere timer før de innså at Japan hadde overgitt seg, og at 2. verdenskrig var over.
1961: Den 19 år gamle østtyske grensevakten Conrad Schumann hoppet av til Vest-Tyskland. Fotograf Peter Leibings bilde av soldaten som bykser over piggtrådsperringene med geværet over skulderen gikk verden rundt. Schumann sto vakt ved Berlin-muren, som på det tidspunktet var under oppføring, da noen plutselig ropte «kom over!» fra den andre siden av sperringene. I samme øyeblikk kjørte en vesttysk politibil fram for å vente på ham. Den unge soldaten fulgte oppfordringen uten å nøle, og ble straks etter kjørt bort av vesttyske politifolk. Conrad Schumann slo seg senere ned i Bayern. Han skal i alle år ha lidd kvaler over å ha etterlatt familie og kolleger i Øst-Berlin. Etter murens fall uttalte han: «Først etter 9. november 1989 har jeg følt meg virkelig fri.» En skulptur av den flyktende grensevakten, basert på Leibings fotografi, er senere reist i nærheten av stedet der han tok spranget.
1969: Den sagnomsuste Woodstock-festivalen åpnet på jordene til melkebonden Max Yasgur ved byen Bethel i delstaten New York. Stedet lå nesten sju mil unna Woodstock, der arrangørene opprinnelig hadde tenkt at festivalen skulle avholdes. Arrangementet ble besøkt av mer enn 400.000 mennesker. To personer omkom under festivalen, og to babyer ble født – den ene i en bil, den andre i et helikopter. Woodstock-festivalen blir av mange ansett som selve høydepunktet for 1960-årenes hippiekultur. Blant artistene som sto på scenen var Janis Joplin, Jimi Hendrix, The Who, Joe Cocker, Santana, The Band, Jefferson Airplane, Grateful Dead og Sly and the Family Stone. Ifølge Wikipedia var Led Zeppelin, Jethro Tull, The Beatles, The Doors og The Byrds blant navnene som av ulike årsaker takket nei til å delta på festivalen.
(©NTB)