Annonse
KSU – Vipps – desktop
NTB
Det hendte
NTB
17 august 2019 05:55
Del på Facebook
Foto: Henry August Schwabe [Public domain], via Wikimedia Commons
Foto: Henry August Schwabe [Public domain], via Wikimedia Commons

1862: Det såkalte Siouxopprøret brøt ut i Minnesota. Opprøret var en reaksjon på at den føderale regjeringen nektet å utbetale det årlige avdraget på kjøpet av indianernes land, noe som førte til hungersnød i indianerbefolkningen. 17. august gikk krigere fra siouxstammen til angrep på nybyggere i det sørvestre Minnesota. Ifølge Wikipedia skal minst 400 nybyggere ha blitt drept i månedene som fulgte, inntil den amerikanske hæren knuste opprøret. 303 siouxindianere ble dømt til døden for å ha deltatt i voldshandlingene. For 264 av dem ble dommene omgjort til fengselsstraffer etter inngripen fra president Abraham Lincoln. De resterende 38 ble hengt i byen Mankato 2. juledag 1862, i det som var den største massehenrettelsen i amerikansk historie.

1987: Hitlers forhenværende stedfortreder, Rudolf Hess, ble funnet død i et hageskur i Spandau-fengselet i Berlin. Den offisielle dødsårsaken var selvmord ved hengning. Hess hadde da sittet i fengselet i 40 år, og siden 1966 som eneste fange. En mengde konspirasjonsteorier har ynglet i kjølvannet av nazistens brå død. Hans sønn Wolf Rüdiger Hess hevdet til sin død i 2001 at faren var blitt myrdet av britiske agenter. Sønnen viste blant annet til at den 93-årige Hess var så svekket at han ikke var i stand til å snøre sine egne skolisser, og langt mindre til å binde en renneløkke av en elektrisk ledning. Også Hess’ sykepleier i fengselet gjennom de siste tre årene beskyldte britene for å ha tatt livet av nazitoppen. Rudolf Hess ble gravlagt i den bayerske byen Wunsiedel, som i flere år var et yndet valfartssted for nynazister. Graven hans ble slettet i 2011.

1998: President Bill Clinton innrømmet under en høring å ha stått i et «upassende fysisk forhold» til den 27 år yngre Monica Lewinski, som i det aktuelle tidsrommet hadde arbeidet som praktikant i Det hvite hus. I en TV-overført tale samme kveld erkjente han også å ha «villedet» sine omgivelser om de faktiske forhold. Snaut åtte måneder tidligere hadde Clinton avgitt sin berømte erklæring om at «I did not have sexual relations with that woman, miss Lewinski». Han hadde videre understreket at det «ikke eksisterer noe seksuelt forhold» mellom ham og Lewinski. Denne siste uttalelsen sto han fremdeles fast ved i august, med henvisning til at han hadde uttalt seg i presens, og dermed ikke utelukket at det kunne ha eksistert et seksuelt forhold på et tidligere tidspunkt. Lewinski-affæren er blitt tatt til inntekt for teorien om «The second term curse», som går ut på at amerikanske presidenter har en tendens til å rammes av skandaler og kriser i sin andre periode.

(©NTB)

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse