Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
NTB
Det hendte
NTB
03 september 2019 02:00
Del på Facebook
Foto: Wikimedia Commons
Foto: Wikimedia Commons

1878: Mer enn 650 mennesker mistet livet da hjuldamperen «Princess Alice» kolliderte med et lasteskip på Themsen. Ulykken skjedde i nærheten av Woolwich i det østlige London. «Princess Alice» var ute på en ren lysttur, markedsført av rederiet som «måneskinnstur», da den ble rammet i siden av lasteskipet. Damperen ble praktisk talt kløyvd i to og sank i løpet av fire minutter. Bare et mindretall av passasjerene ble reddet. En av dem som hevdet å ha overlevd katastrofen var Elizabeth Stride, senere kjent som et av ofrene for Jack the Ripper. Ifølge Stride hadde både hennes ektemann og barn blitt med «Princess Alice» i dypet. Sannheten var imidlertid at Strides ektemann døde av tuberkulose, og at paret var barnløst. Ulykken med «Princess Alice» var den mest dødbringende skipskatastrofen som har inntruffet på Themsen.

1883: Forfatteren Ivan Turgenjev døde i Frankrike, 64 år gammel. Turgenjev gjorde seg først bemerket med novellesamlingen «En jegers dagbok» i 1852, men det var romanen «Fedre og sønner» (1862) som skulle gjøre navnet hans verdenskjent. I sin egen levetid var Turgenjev ansett som den fremste av de innflytelsesrike realistene som preget russisk litteratur i andre halvdel av 1800-tallet. Forholdet mellom ham og de andre russiske diktergigantene var tidvis anstrengt, noe som blant annet kom til uttrykk gjennom at Tolstoj i 1861 utfordret Turgenjev til duell. Tvekampen ble avlyst, men det skulle gå 17 år før de to snakket til hverandre igjen. Ivan Turgenjev bidro sterkt til at russisk litteratur slo igjennom i utlandet. Blant de mange vestlige forfatterne som har uttrykt beundring for bøkene hans er Henry James og Joseph Conrad.

1900: Urho Kekkonen ble født i Norra Savolax. Kekkonen satt som Finlands president i nesten 26 år, fra han ble valgt i 1956 til han trakk seg av helsemessige årsaker i 1982. Han nærmet seg da slutten av sin femte presidentperiode. Kekkonen-æraen i Finland var preget av det spente forholdet til Sovjetunionen, som Kekkonen selv forsøkte å balansere ved å gå inn for en forsoningspolitikk. Hans svært dominerende rolle i finsk politikk var medvirkende til at grunnloven etter hans avgang ble endret for å begrense presidentens makt. Kekkonen døde 31. august 1986, tre dager før sin 86-årsdag. Hans sykejournaler på mystisk vis er forsvunnet fra arkivene. Enkelte har tolket dette som et tegn på Kekkonen var dement, og at finske myndigheter har villet skjule ekspresidentens tilstand.

(©NTB)

Annonse
Annonse

Innlogging

Annonse
KSU – Vipps – mobil

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse