Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
NTB
Det hendte
NTB
05 september 2019 02:00
Del på Facebook
 Åpningen av TV 2. En liten kulturkollisjon under åpningsfesten: Artisten Knut Storbukås ( Sputnik ) opptrer sammen med pianisten Kjell Bækkelund. Foto: Lise Åserud / Scanpix
 Åpningen av TV 2. En liten kulturkollisjon under åpningsfesten: Artisten Knut Storbukås ( Sputnik ) opptrer sammen med pianisten Kjell Bækkelund. Foto: Lise Åserud / Scanpix

1934: Det tyske nazipartiets 6. partikongress åpnet i Nürnberg. Det gigantiske propagandastevnet samlet mer enn 700.000 deltakere, og kom til å bli husket som et av de største massemøtene i Det tredje rikes historie. Partikongressene i Nürnberg ble holdt årlig fra 1933 til 1938, og foregikk på et 11 kvadratkilometer stort «festivalområde» i utkanten av byen, designet av Hitlers sjefarkitekt Albert Speer. Blant fasilitetene på området var kongresshaller, stadionanlegg og opptil flere store paradeplasser. Et fjetrende høydepunkt under kongressen var presentasjonen av den såkalte «Lichtdom» (lyskatedralen), også den signert Albert Speer, som besto av 152 lyssøyler frambrakt av luftvernsøkelys. Partikongressen i 1934 ble foreviget gjennom Lene Riefenstahls på en gang skremmende og mesterlige propaganfilm «Viljens triumf». Filmen hadde premiere i Berlin i mars året etter.

1972: Medlemmer av den palestinske terrororganisasjonen Sort September trengte seg inn i OL-landsbyen i München og tok ni israelske utøvere og trenere som gisler. To av Israels OL-deltakere ble skutt og drept under aksjonen. Terroristene fremmet blant annet krav om at 234 palestinske fanger skulle frigis fra israelske fengsler. Dagen etter ble terroristene og deres gisler eskortert til en flyplass utenfor München. Her gikk vesttysk politi til aksjon for å frigi gislene, men forsøket mislyktes, og gisseltakerne skjøt alle de ni gislene. Under skuddvekslingene som fulgte ble fem av de åtte terroristene drept. En tysk politimann mistet også livet under kampene. To dager senere gikk israelsk flyvåpen til angrep på antatte PLO-baser i Syria og Libanon.

1992: TV 2 startet sine sendinger. «Vi har sett frem til denne dagen med forventning,» sa kong Harald i åpningstalen fra Skaugum, «og er glade for at vi har fått anledning til å tenne det første lys i vår nye riksdekkende kanal.» Han ga ordet til dronningen: «Her på Skaugum ønsker vi at TV 2 må bringe både informasjon, glede og rike opplevelser til oss alle. Programskaperne har meget å ivareta av norsk kultur og egenart. Måtte dette inspirere dere til innsats for oss seere.» Kongen tok på ny ordet: «Det er i Bergen det skjer i dag. Jeg skal forsøke å gjøre det enkelt og forhåpentligvis uten dramatikk. På vegne av dronningen og meg selv erklærer jeg herved TV 2 for åpnet.» Han avduket en TV-skjerm med den nye kanalens logo. «Vi ønsker dere lykke til, og setter over til Grieghallen.» Åpningsshowet i Bergen ble ledet av Dan Børge Akerø.

(©NTB)

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Annonse
KSU – Vipps – mobil

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse