Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
NTB
Det hendte
NTB
16 september 2019 02:00
Del på Facebook
Lauren Bacall fotografert på Hotel Bel Air i Beverly Hills 16. mars 2005. Foto: NTB scanpix
Lauren Bacall fotografert på Hotel Bel Air i Beverly Hills 16. mars 2005. Foto: NTB scanpix

1810: Presten Miguel Hidalgo ropte ut sin flammende appell til mexicanerne om å frigjøre seg fra den spanske kolonimakten. Frigjøringsheltens tale i byen Dolores er gått inn i historien som «Grito de Dolores» (ropet fra Dolores), og blir gjerne omtalt som startskuddet for den mexicanske uavhengighetskrigen. Hidalgo ble pågrepet av spanjolene året etter og dømt til døden for forræderi. Dermed fikk han aldri oppleve mexicanernes løsrivelse fra Spania i 1821. Til tross for at Hidalgos tale i Dolores trolig er den mest berømte i mexicansk historie, er det ingen som vet nøyaktig hva han sa. I mexicanernes nasjonale erindring lever talen derfor i flere forskjellige versjoner.

1924: Skuespilleren Lauren Bacall ble født i New York. Bacall (døpt Betty Joan Perske) begynte sin karriere som fotomodell, og landet sin første filmrolle som 20-åring i «To Have and Have Not», der hun spilte mot Humphrey Bogart. De to giftet seg året etter. Med sin kjølige fremtoning og hese, røykfylte stemme var Bacall som skapt for 1940-årenes film noir. Hennes innsats i filmer som «The Big Sleep» (1946, etter en roman av Raymond Chandler), «Dark Passage» (1947) og «Key Largo» (1948) sikret henne ry som selve dronningen av sjangeren. Bacall var aktiv som filmskuespiller i nesten 70 år og nøt enorm respekt i Hollywood. Under Oscar-utdelingen i 2009 ble hun tildelt hedersprisen, ifølge juryens begrunnelse «for hennes sentrale plass i filmens gullalder». Lauren Bacall døde 12. august 2014, 89 år gammel.

1979: To østtyske familier på til sammen åtte personer flyktet over grensen til Vest-Tyskland i en hjemmelagd varmluftsballong. Forberedelsene til flukten hadde pågått i halvannet år. Et første fluktforsøk i juli hadde strandet mindre enn 200 meter fra grensen, og endt med at flyktningene måtte etterlate ballong og annet utstyr i den bevoktede grensesonen. Stasi var i full gang med å nøste seg fram til de skyldige da neste fluktforsøk ble satt i verk. Ved totiden natt til 16. september lettet de to familiene på ny fra hjembyen Pößnek. I ly av nattemørket steg de til omkring 2000 meters høyde, og svevde sørover i 28 åndeløse minutter før de landet trygt på vesttysk jord. Historien om den dristige ballongferden ble fortalt i spillefilmen «Night Crossing» (1982), med John Hurt og Beau Bridges i bærende roller.

(©NTB)

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse