Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
NTB
Det hendte
NTB
05 februar 2020 02:00
Del på Facebook
Portrett av Ole Bull. Foto: Abraham Bogardus / Wikimedia Commons
Portrett av Ole Bull. Foto: Abraham Bogardus / Wikimedia Commons

1810: Fiolinisten og komponisten Ole Bull ble født i Bergen. Bull ble en av Norges største internasjonale musikerstjerner gjennom alle tider, og hyllet som folkehelt i sitt eget land. Hans fremføringer av norske folketoner virket blant annet forløsende på Edvard Griegs arbeid som komponist. Et pussig mellomspill i Bulls historie var hans grunnleggelse av nybyggerkolonien Oleana i Pennsylvania i 1852. Ifølge Store norske leksikon la Bull storslagne planer for kolonien, som på det meste skal ha hatt omkring 700 innbyggere. Dessverre viste det seg at jordsmonnet i området var uegnet for oppdyrking. Koloniseringsforsøket ble oppgitt i 1853.

1936: Charlie Chaplins filmklassiker «Modern Times» hadde verdenspremiere i New York. Filmen viser Chaplins ikoniske landstryker i møte med en mekanisert, fremmedgjørende verden, der han blant annet prøver seg som samlebåndsarbeider på en stor fabrikk. Chaplin så i utgangspunktet for seg at «Modern Times» skulle bli hans første talefilm. Men etter å ha eksperimentert med lydscener under forarbeidene til filmen, kom han til at landstrykerfigurens sjarm kunne gå tapt hvis publikum fikk høre ham snakke. Han forkastet derfor de innspilte scenene og gikk tilbake til stumfilmformatet. «Modern Times» regnes av mange som hans ypperste filmverk. Det franske filosofparet Jean-Paul Sartre og Simone de Beauvoir oppkalte sitt tidsskrift «Les Temps modernes» etter Chaplins film.

1958: En 3.400 kilo tung atombombe av typen Mark 15 ble søkk borte utenfor Tybee Island på kysten av Georgia. Bomben var om bord i en amerikansk B-57-maskin som støtte samme med et jagerfly i lufta under en øvelse. Uhellet i drøyt to kilometers høyde var ikke kritisk, men bomben ble likevel løst fra flyet for at den ikke skulle utgjøre en risiko under en eventuell nødlanding. Mannskapet i flyet så bomben treffe havflaten under dem uten å eksplodere. Kildene i det amerikanske forsvaret sprikte i spørsmålet om hvorvidt bomben var utstyrt med en «skarp» tenningsmekanisme. Ikke desto mindre ble det straks satt i gang omfattende søk etter bomben på havbunnen. Letingen var resultatløs, og den bortkomne atombomben ligger fortsatt et sted i Atlanterhavet, som en av klodens mest beryktede blindgjengere.

(©NTB)

Annonse
Annonse

Innlogging

Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse