Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
Vidar Holm, Nordmørstrønder
Kronikk
29 november 2020 20:32
Del på Facebook
Kronikkforfatter Vidar Holm. Foto: Steinar Melby
Kronikkforfatter Vidar Holm. Foto: Steinar Melby
Dette er et debattinnlegg. Innholdet gir uttrykk for skribentens meninger og holdning.

Tina Bru forsøker seg på fordumming av folk med andre meninger enn seg selv i kraftdebatten – igjen.

Denne gang mot Ole Andre Myhrvold i Senterpartiet. Dette er ingen ukjent taktikk i vindkraftbransjen, som vi har sett de siste par årene.

At Høyre og Bru tydeligvis også er blitt redde for Senterpartiet skinner også godt igjennom i disse tider. Høyre snakker plutselig om distriktene som noe annet enn noe som delvis må avvikles og sentraliseres fordi de er i veien for et effektivt Norge.

Ja, vi har som Bru sier solgt kraft til utlandet lenge. Men ikke i et toveis eksport- og importsystem i et så stort omfang som det nå legges opp til. Nei, norske kommuner, fylker og staten eier ikke all kraften som blir produsert i Norge. Omtrent all vindkraft er utenlandskeid og det samme gjelder for småvannkraftverk.

Norske myndigheter bestemmer, enn så lenge, over hvem som tildeles konsesjoner, strømnett og produksjonsanlegg. Det er det vel ingen som har protestert på. Men hvor den strømmen skal, bestemmer ikke Norge. Det er jo nettopp det ACER medlemslapet fører til. Det fremstilles av de som er EØS/EU tilhengere omtrent som at Norge får mer makt hver gang Norge innlemmes i et nytt EØS regelverk.

Jeg minner om at norsk kraftbransje er ute etter høyest mulig pris. De er selv pådrivere for dette og er ikke interessert i at strøm skal være billig i Norge. Man ønsker å kunne selge til høyest mulig pris fra hvor som helst og derfor er ønsket om å få bygge private overføringskabler så sterkt.

At strømeksport fører til økte inntekter for kommuner, fylker og stat må ses i en større sammenheng, uten at man har konsekvensutredet tilstrekkelig eller sannsynliggjort om industri og næringsliv ikke blir skadelidende. Her kan vinningen fort gå opp i spinningen.

Det er måten vi tenker kraftpolitikk på i Norge som er feil. Både sett ut i fra et klima- og miljøhensyn og med hensyn til norsk økonomi og felles velferdssystem for fremtiden. Man får også etterhvert et sterkt inntrykk av at Tina Bru er blitt veldig husvarm og fremstiller seg som om hun er gitt all makt i denne sal. Hun setter kriteriene for om hun skal gidde å ta en kraftdebatt og hun har stoppet North Connect kabelen inntil videre.

Så enkelt er det nok ikke i et demokrati. Det er vel ingen hemmelighet at uten motstand fra andre politiske hold på vegne av det norske folk, så ble North Connect kabelen satt på vent. Ikke fordi regjeringen plutselig ville det og man mer enn aner at denne er planlagt lagt  – man må bare være litt mer taktiske.

Tina Bru må i alle fall slutte å gjøre seg så suveren og enerådende at hun skal bestemme hvor enige folk med andre meninger og oppfatninger skal være, før hun i det hele tatt er villig til å inngå diskusjoner.

Jeg minner om at vi lever i et demokrati, som også Høyre nå for alvor har oppfattet inneholder et Senterparti.

 

 

Du må være logget inn for å kommentere.
Debattregler   

Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.

Bli den første til å kommentere.

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Siste kommentarer

Geir Ole Sætremyr 2 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøDette er politikk gjennom Regjering og Storting.Det er ikkje noko Naturvernforbundet arbeider med, men vi registrerer kva rammeverk som er ...
Terje Sundsbø 2 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Geir Ole SætremyrDu svarer ikke på spørsmålet. Er det vanlig praksis i Naturvernforbundet?
Geir Ole Sætremyr 2 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøDu må adressere dette hos andre.
Terje Sundsbø 2 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Geir Ole SætremyrPå Møreaksen betaler bilistene bompenger, på jernbane betaler passasjerene billett. Mitt spørsmål gjelder fortsatt:Hvorfor behandles lokal forankring og finansiering ulikt ...
Terje Sundsbø 3 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Anne Mari SandshamnSkålaveien var ikke et fergeavløsningsprosjekt, og mottok aldri offentlig støtte. Skålavegen ble bygget som en privat vei i regi av ...
Geir Ole Sætremyr 3 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøDer er ei forskell  Møreaksen skal delfinansierast via bompengar. Jernbane via passasjernbilett.80% staleg finansiering av Møreaksen.  Vesentlig statlig bidrag til finansiering ...
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse