Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil
Vidar Holm, Nordmørstrønder
Kronikk
29 november 2020 20:32
Del på Facebook
Kronikkforfatter Vidar Holm. Foto: Steinar Melby
Kronikkforfatter Vidar Holm. Foto: Steinar Melby
Dette er et debattinnlegg. Innholdet gir uttrykk for skribentens meninger og holdning.

Tina Bru forsøker seg på fordumming av folk med andre meninger enn seg selv i kraftdebatten – igjen.

Denne gang mot Ole Andre Myhrvold i Senterpartiet. Dette er ingen ukjent taktikk i vindkraftbransjen, som vi har sett de siste par årene.

At Høyre og Bru tydeligvis også er blitt redde for Senterpartiet skinner også godt igjennom i disse tider. Høyre snakker plutselig om distriktene som noe annet enn noe som delvis må avvikles og sentraliseres fordi de er i veien for et effektivt Norge.

Ja, vi har som Bru sier solgt kraft til utlandet lenge. Men ikke i et toveis eksport- og importsystem i et så stort omfang som det nå legges opp til. Nei, norske kommuner, fylker og staten eier ikke all kraften som blir produsert i Norge. Omtrent all vindkraft er utenlandskeid og det samme gjelder for småvannkraftverk.

Norske myndigheter bestemmer, enn så lenge, over hvem som tildeles konsesjoner, strømnett og produksjonsanlegg. Det er det vel ingen som har protestert på. Men hvor den strømmen skal, bestemmer ikke Norge. Det er jo nettopp det ACER medlemslapet fører til. Det fremstilles av de som er EØS/EU tilhengere omtrent som at Norge får mer makt hver gang Norge innlemmes i et nytt EØS regelverk.

Jeg minner om at norsk kraftbransje er ute etter høyest mulig pris. De er selv pådrivere for dette og er ikke interessert i at strøm skal være billig i Norge. Man ønsker å kunne selge til høyest mulig pris fra hvor som helst og derfor er ønsket om å få bygge private overføringskabler så sterkt.

At strømeksport fører til økte inntekter for kommuner, fylker og stat må ses i en større sammenheng, uten at man har konsekvensutredet tilstrekkelig eller sannsynliggjort om industri og næringsliv ikke blir skadelidende. Her kan vinningen fort gå opp i spinningen.

annonse

Det er måten vi tenker kraftpolitikk på i Norge som er feil. Både sett ut i fra et klima- og miljøhensyn og med hensyn til norsk økonomi og felles velferdssystem for fremtiden. Man får også etterhvert et sterkt inntrykk av at Tina Bru er blitt veldig husvarm og fremstiller seg som om hun er gitt all makt i denne sal. Hun setter kriteriene for om hun skal gidde å ta en kraftdebatt og hun har stoppet North Connect kabelen inntil videre.

Så enkelt er det nok ikke i et demokrati. Det er vel ingen hemmelighet at uten motstand fra andre politiske hold på vegne av det norske folk, så ble North Connect kabelen satt på vent. Ikke fordi regjeringen plutselig ville det og man mer enn aner at denne er planlagt lagt  – man må bare være litt mer taktiske.

Tina Bru må i alle fall slutte å gjøre seg så suveren og enerådende at hun skal bestemme hvor enige folk med andre meninger og oppfatninger skal være, før hun i det hele tatt er villig til å inngå diskusjoner.

Jeg minner om at vi lever i et demokrati, som også Høyre nå for alvor har oppfattet inneholder et Senterparti.

 

 

Du må være logget inn for å kommentere.
Debattregler   

Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.

Bli den første til å kommentere.

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Annonse

Hva skjer

Under finner du en oversikt over arrangement i Kristiansundsregionen.

Foreslå arrangement

Vis kalender

Innlogging

Tidligere meningsinnlegg

Siste kommentarer

Rune Kristiansen 18 timer siden Folket er ikke til for staten
Frp skuffer ikke. Å kutte mottak av kvoteflyktninger er ikke mindre enn umenneskelig og dette tankesettet gjennomsyres partiet av. 50 øre ...
Anne Mari Sandshamn 5 dager siden Alvorlig av Statens Vegvesen
@Terje SundsbøSa ikke at det var trygt, men tryggere for mennesker, da det er lett å komme seg av en ferge, ...
Terje Sundsbø 6 dager siden Alvorlig av Statens Vegvesen
@Anne Mari SandshamnOm «vertskapet» er en idrettsturnering eller et annet kulturarrangement man deltar på, så kan man ikke dra før det er ...
Anne Mari Sandshamn 6 dager siden Alvorlig av Statens Vegvesen
@Terje SundsbøBrann på ferge er ingen fare for passasjerer, det er bare å gå i en livbåt. Det er inge store ...
Terje Sundsbø 7 dager siden Alvorlig av Statens Vegvesen
Det er svært alvorlig når Jørn Inge Løvik, daglig leder Romsdalsaksen AS, unnlater å nevne at med Møreaksen så blir ...
Terje Sundsbø 7 dager siden Alvorlig av Statens Vegvesen
@Anne Mari SandshamnJeg tror de fleste følger dine velmenende råd. Men svær ofte skjer det uforutsette ting. Og du kan jo ikke ...
Annonse

Hva skjer

Under finner du en oversikt over arrangement i Kristiansundsregionen.

Foreslå arrangement

Vis kalender

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse

Våre utvalgte