fbpx
Annonse
Annonse
Ketil S. Andersen
Kronikk
Ketil S. Andersen
25 januar 2021 22:38
- 0-alternativet, det å ruste opp de eksisterende sykehusene i Molde og Kristiansund, skulle bare koste 800 millioner mindre enn å bygge nytt, og mange med meg fant nok det ikke lite merkelig, skriver Ketil Andersen blant annet i denne kronikken: Foto: Steinar Melby
- 0-alternativet, det å ruste opp de eksisterende sykehusene i Molde og Kristiansund, skulle bare koste 800 millioner mindre enn å bygge nytt, og mange med meg fant nok det ikke lite merkelig, skriver Ketil Andersen blant annet i denne kronikken: Foto: Steinar Melby
Dette er et debattinnlegg. Innholdet gir uttrykk for skribentens meninger og holdning.

Stortinget har bestemt at fødeavdelingen i Kristiansund skal holdes åpent til SNR er ferdig. Skal Stortinget finne seg i at Høie blåser i dette vedtaket?

Direktør Bakke har vedtatt en midlertidig stenging av avdelingen i Kristiansund resten av 2021, men hvem tror at dette blir midlertidig eller at det er ment å være midlertidig?

Hvis de ansatte slutter, vil det i praksis bli umulig å åpne igjen, og det vet jo Bakke. Det vil si at vedtaket innebærer en permanent stengning, noe Bakke ikke har myndighet til, men Høie synes vel dette er «kjekt», så slipper han å ta støyten. Stortinget må ha respekt for seg selv og fortelle Høie hvem som bestemmer. Det som er ekstremt viktig nå er at politikerne mobiliserer alt de har av kraft og innflytelse og hindrer at fødeavdelingen stenges.

Man kan også minne om at Høie ikke tok hensyn til Helseforetaksloven da han instruerte styreleder Styve-Holte om å sparke direktør Andersen i 2014. Det skjedde per telefon den samme dag som han hadde mottatt klage fra fagforeningen for legene i Molde. Styve-Holte sluttet, Andersen sluttet og Eidsvik sluttet, alt som konsekvens av Høies reaksjon på klagen fra Molde. Og dermed skulle SNR bygges på Hjelset og ikke Storbakken. Nå synes altså Høie at en anmodning fra Stortinget ikke er like viktig som han syntes den gang om anmodningen fra Molde.

SNR sprekker nå for andre gang på kostnadene. Det interessante er at de tallene som nå til de grader sprekker, det var de som ble brukt til å beregne hvilket alternativ som var mest lønnsomt. 0-alternativet, det å ruste opp de eksisterende sykehusene i Molde og Kristiansund, skulle bare koste 800 millioner mindre enn å bygge nytt, og mange med meg fant nok det ikke lite merkelig. At man skulle holde sykehuset i gang samtidig som man skulle pusse opp og at man skulle holde på sånn i 10 år, hørtes ut som en dårlig plan, en plan man neppe ønsket å gjennomføre. Når den valgte løsning blir mer enn 1 milliard kroner dyrere enn budsjett, mens 0-alternativet trolig vil kunne gjennomføres mye billigere, avsløres denne feilen. En kostnadsreduksjon på 100 millioner per år ved å realisere SNR vil dermed heller ikke kunne dekke inn dette. Konklusjonen er da at det mest lønnsomme og den eneste løsningen som er i stand til å skape fred og trygghet for befolkningen er 0-alternativet.

SNR er ikke bygget. Det er fortsatt fullt mulig å ta til fornuft. Erfaring fra de siste årene viser at små sykehus klarer seg bra når det gjelder å behandle vanlige skader og sykdommer. Pandemien, nesten-katastrofen på Hustadvika, en potensiell katastrofe i Norskehavet og andre ekstremhendelser, viser at vi har behov for de sykehusene vi har. Små sykehus i Orkdal, på Røros og i Nordland viser i dag at det er bruk for dem. Det å legge ned sykehus hvor det er gjort betydelige investeringer er galematias.

andersen ketil ST 365Kronikkforfatter Ketil Andersen. Foto: Privat

Du må være logget inn for å kommentere.
Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.

Bli den første til å kommentere.

KOMMENTARARKIV FRA TIDLIGERE KOMMENTARSYSTEM. KOMMENTARER LAGT TIL HER, BLIR ALDRI SYNLIGE. BRUK AKTIVT KOMMENTARSYSTEM OVER

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Annonse

Tidligere meningsinnlegg

Siste kommentarer

For noe vrøvl fra Kjølmoen igjen, AP kunne ha redusert takstene de doblet i fylket gjentatte ganger, etter at Frp ...
Lama Vik 4 dager siden Møreaksentoget går 13 september!
Frank. I staden for å ta invisteringane ut av fylket– kan du ikkje heller jobbe for å få ned bompengane? ...
"Og for de av oss som er mer opptatt av faktiske resultater enn av det politiske spillet, så er det ...
Terje Sundsbø 4 dager siden Møreaksentoget går 13 september!
Nå må Frank Sve bestemme seg – er det bompengesnittene, med 3 på Sunnmøre, eller er det det ene bompengelånet, ...
Roy Gravdehaug 4 dager siden Bompenger vs. arbeidsplasser
Beklager at jeg kun har lest første avsnitt, men datt helt ut , I himmelens navn tar du dette fra ...
Terje Sundsbø 4 dager siden Sylvi Listhaug taler mot bedre vitende
@Rolf Erik PedersenDet jeg viser til er data fra utredningene utført av ulike fagetater. Du misliker budbringeren, i dette tilfellet et sammendrag ...

Mest aktive

  • Terje Sundsbø 166 comments
  • Lars Svein Valderhaug 110 comments
  • Lama Vik 35 comments
  • Jan Rune Haukvik 30 comments
  • Vidar Hölm 23 comments
Annonse

Hva skjer?

Under finner du en oversikt over arrangement i Kristiansund og omegn. Det er gratis å legge til oppføring i kalenderen.

Trykk her for å legge til arrangement

Trykk her for kalender i litt større format og tilknyttede artikler og annonserte arrangementer.

Annonse

Våre utvalgte