fbpx
Annonse
Annonse
Steinar Melby
Kronikk
Steinar Melby
30 april 2021 09:46
Rådyr i Gløsvågen naturreservat i Kristiansund.Foto: Steinar Melby
Rådyr i Gløsvågen naturreservat i Kristiansund.Foto: Steinar Melby
Dette er et debattinnlegg. Innholdet gir uttrykk for skribentens meninger og holdning.

Det er fredag morgen og har stått opp litt tidligere enn vanlig. Jeg har god tid og på vei til jobb svinger jeg nedom Gløsvågen i Kristiansund og parkerer ved parkeringsplassen og bommen ved ett av Kristiansunds tre naturreservat. Foruten Gløsvågen er også Fugløya samt et stort område i Gripskjærgården også naturreservater.

Med det samme man får slått av bilmotoren og åpner bildøra, åpenbarer det seg et crescendo av naturlyder og rett ovenfor parkeringsplassen står fire rådyr og følger med. Jeg henger kameraet rund halsen og vandrer sakte innover grusveien. Fuglearter som svarttrost, rødvingetrost, rødstrupe, gjerdesmett, flaggspett, gråspett, jernspurv, gransanger, kjøttmeis m. fl. utfører en vakker konsert.

0H6A3506

Ute på brakkvannet ligger en liten flokk med stokkender og noen få krikkender. Ett par gråhegrer står tålmodig og venter på en sjanse til å fange småfisk eller ål, som det forøvrig er massevis av i brakkvannet.

De kalde temperaturene de siste dagene har bremset litt for våren og  forgrønningen, men det skal bare litt varme til før floraen kvitter seg med fargene etter vinteren og naturen fremstår så frodig som den kan være når våren og forsommeren tar overhånd på våre nordlige breddegrader. Tøft og karrig på vinteren, men ekstremt grønt, frodig og fruktbart på sommeren.

Oppe til høyre, sannsynligvis i nærheten av den gamle forfalne hytta oppe i skogen, spiller en eller flere orrhaner. Orrhaneleik –  midt i Kristiansund! 

En hakkespett, sannsynligvis en flaggspett, trommer på en trestamme. En skikkelig virvel som er en måte å tiltrekke seg en make.

0H6A3524

Ved naturreservatets infoskilt, har noen hengt opp fuglematere som blir flittig brukt av både spettmeis, kjøttmeis og svartmeis mens jeg er der. Her ser det ut til at de har fått servert solsikkefrø og annet fuglesnadder gjennom vinteren.

0H6A3512

Spettmeis. Foto: Steinar Melby

0H6A3516

Spettmeis. Foto: Steinar Melby

0H6A3523

Svartmeis. Foto: Steinar Melby

Det er viktig at vi tar vare på slike plasser og biotoper og tenker oss ekstremt nøye om når vi skal etablere nye industriarealer, veier, boligområder eller hytter. Trenger vi dem? Har vi gjort nok for å utnytte allerede tapte naturarealer? Den klart viktigste årsaken til at naturmangfold går tapt er endringer i arealbruk ved at  naturområder går tapt eller forringes.

De som allerede bor i områdene klager ikke. De fortrenges eller bare dør ut på grunn av knappe ressurser, dessverre. 

Ta deg en tur i Gløsvågen en morgen og opplev et fremdelses rikt dyreliv midt i byen.  Du vil også sikkert få en en helt annen oppfatning over hvor viktig det er å verne om det vi har igjen. 

0H6A3481

Sjefen i den lille rådyrflokken, en prektig bukk. Foto: Steinar Melby

0H6A3496

To bukker og to geiter i den lille flokken med rådyr. Foto: Steinar Melby

Logg inn for å kommentere.
Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.

Bli den første til å kommentere.

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Annonse

Tidligere meningsinnlegg

Siste kommentarer

Lars Svein Valderhaug 21 timer siden Når vil Molde stoppe Møreaksen?
@Terje SundsbøNei, eg har for lengst oppfatta at du er heilt på jordet i dine vurderingar av behovet for eit nytt ...
Terje Sundsbø 21 timer siden Når vil Molde stoppe Møreaksen?
@Lars Svein ValderhaugDu har endelig oppfattet meg rett. Med Romsdalsaksen vil det bli større trafikk i Fannefjordtunnelen enn uten Romsdalsaksen. Det er ...
Lars Svein Valderhaug 1 dager siden Når vil Molde stoppe Møreaksen?
@Terje SundsbøSå du trur verkeleg at fylket vil byggje ein ny tunnel for å avlaste eksisterande tunnel når der er ei ...
Terje Sundsbø 1 dager siden Når vil Molde stoppe Møreaksen?
@Lars Svein ValderhaugOm Romsdalsaksen bygges, så vil det medføre større trafikk i Fannefjordtunnelen, ikke mindre, slik du hevder. Og dermed må den ...
Lama Vik 1 dager siden Sikkerhet og kostnader
@Thomas RønsaasMed Møreaksen sparer du ein time Ålesund- KSU. Vi får ein heilt ny, flott veg med høg standard. Ein kan ...
Lars Svein Valderhaug 2 dager siden Når vil Molde stoppe Møreaksen?
@Terje SundsbøFor absolutt siste gong! Når Romsdalsaksen har medført statleg E39-bru til Lønset, trur du då det blir bygd nytt løp ...

Mest aktive

  • Terje Sundsbø 64 comments
  • Lars Svein Valderhaug 38 comments
  • Lama Vik 22 comments
  • Jan Rune Haukvik 22 comments
  • Vidar Hölm 13 comments
Annonse

Hva skjer?

Under finner du en oversikt over arrangement i Kristiansund og omegn. Det er gratis å legge til oppføring i kalenderen.

Trykk her for å legge til arrangement

Trykk her for kalender i litt større format og tilknyttede artikler og annonserte arrangementer.

Annonse

Våre utvalgte