Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
Steinar Melby
Kronikk
30 april 2021 09:46
Del på Facebook
Rådyr i Gløsvågen naturreservat i Kristiansund.Foto: Steinar Melby
Rådyr i Gløsvågen naturreservat i Kristiansund.Foto: Steinar Melby
Dette er et debattinnlegg. Innholdet gir uttrykk for skribentens meninger og holdning.

Det er fredag morgen og har stått opp litt tidligere enn vanlig. Jeg har god tid og på vei til jobb svinger jeg nedom Gløsvågen i Kristiansund og parkerer ved parkeringsplassen og bommen ved ett av Kristiansunds tre naturreservat. Foruten Gløsvågen er også Fugløya samt et stort område i Gripskjærgården også naturreservater.

Med det samme man får slått av bilmotoren og åpner bildøra, åpenbarer det seg et crescendo av naturlyder og rett ovenfor parkeringsplassen står fire rådyr og følger med. Jeg henger kameraet rund halsen og vandrer sakte innover grusveien. Fuglearter som svarttrost, rødvingetrost, rødstrupe, gjerdesmett, flaggspett, gråspett, jernspurv, gransanger, kjøttmeis m. fl. utfører en vakker konsert.

0H6A3506

Ute på brakkvannet ligger en liten flokk med stokkender og noen få krikkender. Ett par gråhegrer står tålmodig og venter på en sjanse til å fange småfisk eller ål, som det forøvrig er massevis av i brakkvannet.

De kalde temperaturene de siste dagene har bremset litt for våren og  forgrønningen, men det skal bare litt varme til før floraen kvitter seg med fargene etter vinteren og naturen fremstår så frodig som den kan være når våren og forsommeren tar overhånd på våre nordlige breddegrader. Tøft og karrig på vinteren, men ekstremt grønt, frodig og fruktbart på sommeren.

Oppe til høyre, sannsynligvis i nærheten av den gamle forfalne hytta oppe i skogen, spiller en eller flere orrhaner. Orrhaneleik –  midt i Kristiansund! 

En hakkespett, sannsynligvis en flaggspett, trommer på en trestamme. En skikkelig virvel som er en måte å tiltrekke seg en make.

0H6A3524

Ved naturreservatets infoskilt, har noen hengt opp fuglematere som blir flittig brukt av både spettmeis, kjøttmeis og svartmeis mens jeg er der. Her ser det ut til at de har fått servert solsikkefrø og annet fuglesnadder gjennom vinteren.

0H6A3512

Spettmeis. Foto: Steinar Melby

0H6A3516

Spettmeis. Foto: Steinar Melby

0H6A3523

Svartmeis. Foto: Steinar Melby

Det er viktig at vi tar vare på slike plasser og biotoper og tenker oss ekstremt nøye om når vi skal etablere nye industriarealer, veier, boligområder eller hytter. Trenger vi dem? Har vi gjort nok for å utnytte allerede tapte naturarealer? Den klart viktigste årsaken til at naturmangfold går tapt er endringer i arealbruk ved at  naturområder går tapt eller forringes.

De som allerede bor i områdene klager ikke. De fortrenges eller bare dør ut på grunn av knappe ressurser, dessverre. 

Ta deg en tur i Gløsvågen en morgen og opplev et fremdelses rikt dyreliv midt i byen.  Du vil også sikkert få en en helt annen oppfatning over hvor viktig det er å verne om det vi har igjen. 

0H6A3481

Sjefen i den lille rådyrflokken, en prektig bukk. Foto: Steinar Melby

0H6A3496

To bukker og to geiter i den lille flokken med rådyr. Foto: Steinar Melby

Du må være logget inn for å kommentere.
Debattregler   

Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.

Bli den første til å kommentere.

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Annonse

Innlogging

Siste kommentarer

Geir Ole Sætremyr 45 minutter siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøDer er ei forskell  Møreaksen skal delfinansierast via bompengar. Jernbane via passasjernbilett.80% staleg finansiering av Møreaksen.  Vesentlig statlig bidrag til finansiering ...
Geir Ole Sætremyr 1 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøDu har I ein tidlegare kommentar uttalt at eg ikkje er forankra I Naturvernforbundet.  Då har eg utfordra deg til ...
Anne Mari Sandshamn 2 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøSå klart Skålavegen er et fergeavløsning! Den erstattet en fergerute, ikke sant?  
Terje Sundsbø 2 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Geir Ole SætremyrSpørsmålet var: Jernbane er en av ulike transportløsninger, på samme måte som vei. Da er det vel rimelig at de ...
Terje Sundsbø 8 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Anne Mari SandshamnDet er du som sprer løgner. På samme måte som Vigrasambandet på Sunnmøre, ble Skålavegen/Fannefjordtunnelen i Romsdal privatfinansiert. Etter den ...
Hans-Peter Kaaresen 19 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Anne Mari SandshamnFøyer seg inn i en lang rekke av tilsvarende........."Pompel og Pilt" fortsetter som bidragsytere i underholdningsbransjen.  Teoriene deres er det ...
Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse