Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
Annonse
Hogne Hongset, hoderystende observatør
Kronikk
05 mai 2021 11:58
Del på Facebook
Illustrasjonsfoto: WorldSpectrum, Pixabay
Illustrasjonsfoto: WorldSpectrum, Pixabay
Dette er et debattinnlegg. Innholdet gir uttrykk for skribentens meninger og holdning.

NRKs Dagsnytt18 er et godt program, noen ganger ekstremt opplysende. Det var tilfellet i siste innslag torsdag 29. april. Temaet var kryptovaluta. Programleder Sverre Tom Radøy hadde to gjester til å belyse saken. Først fikk APs energipolitiske talsperson Espen Barth Eide si hva han mente om kryptovaluta.

Barth Eide var som vanlig velformulert, denne gangen hadde han trolig også et flertall av folk flest bak seg i det han sa. Bak de parlamentariske formuleringene sa han i realiteten dette: Kryptovaluta er et drittprodukt vi ikke trenger, det er samfunnsskadelig og det bruker store mengder energi som kunne gått til langt mer fornuftige formål.

Så slapp daglig leder i Kryptovault, Kjetil Hove Pettersen, til. Han innrømte først at kryptovaluta bruker enormt mye strøm, men forsvarte det med at denne strømmen var fornybar overskuddskraft, i alle fall i Norge, og strøm som ifølge ham ellers ville gått til spille. Dette er selvsagt ikke riktig. Norge er et av de få land i verden som kan lagre strøm i store mengder, i vannmagasinene våre. Programleder Radøy klarte da også bare så vidt å unngå å bryte ut i åpen latter av argumentet, og spurte: «Så du mener at når kryptovaluta utvinnes i Norge, er det bra for miljøet?»

Kjetil Hove Pettersen: «Absolutt. Alternativet er at man gjør det samme i Kina på kullkraft.» Det var nesten så miljøengasjementet lyste av Pettersen. Programleder hadde fortsatt problemer med å holde seg alvorlig, og stilte det logiske spørsmålet: «Hva er nytten av kryptovaluta?» Og her kom et riktig nok lett rotet, men svært så tankevekkende svar fra Pettersen, korrekt sitert fra programmet: «I en markedsøkonomi er nytteverdien definert av, er noen villig til å betale for de varene og tjenestene man produserer, hvis svaret er ja, så er det nytteverdi

Les gjerne dette svaret et par ganger. Det er et stjerneeksempel på knefallet for prinsippet om at «markedet» vet best. Hvis du har noe å selge, enten det er en vare eller en tjeneste, så har det ifølge Pettersen pr definisjon nytteverdi, hvis altså noen er villig til å betale for det! Her skal det åpenbart ikke stilles plagsomme spørsmål, for eksempel om produktet eller tjenesten har noen positiv verdi for samfunnet, eller om det har negative konsekvenser.

Vi vet at det er et marked for leiemordere. Barth Eide kalte det høflig «private hærer» i sitt tilsvar til Pettersen. Vi vet at mange har narkotika å selge, også at noen tilbyr tjenester i markedet for menneskehandel. Advokater hjelper til med skattesvindel, hvitvasking er visstnok også big business i visse kretser. Slike «varer og tjenester» skal altså ha nytteverdi i samfunnet, hvis noen er villig til å betale for dem?

Produksjon av kryptovaluta kan produseres også i Norge fordi regjeringen lydig har fulgt EUs påbud om at denne typen produksjon skal anses som industri og få lav el-avgift, på linje med prosessindustri og datasentra. Markedet skal råde. Hva om Norge forbyr kryptovaluta på linje med narkotika? Vil vi da få ny smekk på fingrene av EU?

Den nyliberalistiske troen på at «markedet vet best» blir nå heldigvis stadig sterkere utfordret. Flere og flere innser også at den økonomiske spiralen som forutsetter vekst, vekst, vekst må erstattes med reell bærekraft. Så langt har dessverre ingen klart å finne den riktige medisinen, for ikke å si en vaksine mot at pengekåte gründere utvikler destruktive produkter av typen kryptovaluta.

For tiden kjempes det på mange fronter for at mennesker verden over skal overleve Covid19-viruset. Virus er latin og betyr gift. Har vi i det hellige «markedet»s navn også utviklet økonomiske virus som vi bør finne vaksine imot?

Av: Hogne Hongset, hoderystende observatør

Om forfatter

Hogne Hongset (født 6. juni 1940 på Vega) er en norsk forfatter, organisasjonsmann og fagforeningsmann. Hongset har skrevet en dokumentarbok om naturgass og utbyggingen av Ormen Lange-feltet. Han har også skrevet flere kriminalromaner innen temaet olje og energi.

Han har arbeidet mange år i oljebransjen, blant annet ti år som informasjonssjef i Statoil. Før han gikk av med pensjon arbeidet han i ti år med næringspolitikk som spesialrådgiver i LO-forbundet Industri Energi.

Hongset var i perioden 2013-2014 redaktør for det industrifokuserte magasinet På Spissen, som ble utgitt av Industri Energi.

Les mer:  Wikipedia

Hogne Hongset. Foto: PrivatHogne Hongset. Foto: Privat

Du må være logget inn for å kommentere.
Debattregler   

Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.

Bli den første til å kommentere.

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Annonse

Innlogging

Siste kommentarer

Terje Sundsbø 4 timer siden Skrot fergene
@Geir Ole SætremyrJeg stoler på ditt referat. Eller er det noe viktig du har utelatt? På samme måte har det også vært ...
Geir Ole Sætremyr 7 timer siden Skrot fergene
@Terje SundsbøDu har to alternativ: meld deg inn i fb gruppa, eller be SVV om å få ein kopi av ppt.-presentasjonen ...
Terje Sundsbø 7 timer siden Skrot fergene
@Geir Ole SætremyrPå samme måte har det også vært forslag om å flytte fergeleiet bort fra sentrum av Molde. Det blir nok ...
Geir Ole Sætremyr 9 timer siden Skrot fergene
@Terje SundsbøSVV har hatt oppstartsmøte med Vestnes kommune det dei skal oppgradere kaianlegget på Furneset, inkludert trinn 2 der kai nummer ...
Terje Sundsbø 10 timer siden Skrot fergene
@Geir Ole SætremyrDu er klar over at du linker til en internettside som krever medlemskap hos Facebook? Altså ikke åpen tilgjengelig for ...
Bjørn Arild Reed Jacobsen 10 timer siden Framtidens teknologi med Møreaksen
@Terje SundsbøTerje Sundsbø, du har en tendens til å komme meg i forkjøpet . Skulle akkurat til å stive det samme ...
Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse