Annonse
Annonse
Bibbi Bøhn, Aure
Kronikk
07 mai 2021 11:50
Å jobbe for et bedre miljø er også å jobbe for god distriktspolitikk, skriver Bibbi Bøhn i denne kronikken. Foto: Steinar Melby
Å jobbe for et bedre miljø er også å jobbe for god distriktspolitikk, skriver Bibbi Bøhn i denne kronikken. Foto: Steinar Melby
Dette er et debattinnlegg. Innholdet gir uttrykk for skribentens meninger og holdning.

Det er stor forskjell på hva velgere i Oslo og på bygda syns er viktigst. En undersøkelse nylig gjort av Norstat viser at 36% av velgerne i Oslo mener at miljø er viktigst. For 35% av velgere på landsbygda er distriktspolitikk viktigst. 

Altså: Folk i Oslo bryr seg om miljøet og blåser i distriktene. På bygdene tenker de på seg selv og på et godt liv på landet. Fristende å tolke tallene slik?

Ønsket om å oppnå en bedre verden er unisont. Ønsket om bærekraftig politikk for å nå dit, er jevnt fordelt rundt om i landet. Veien for å nå målene vil variere ut ifra ståsted og levde liv. 

Forskjellene i prioriteringer kan henge sammen med alder og adresse. Ikke rart at eldreomsorg er mindre relevant for yngre mennesker i byer enn for eldre i distriktene. Innbyggere i bygdene er gjennomsnittlig eldre enn folk i byer. Alderen påvirker antakelig alles prioritering.

De godt voksne, uansett bostedsadresse, er i dag opptatt av klima og miljø! Flere og flere i alle aldre interesserer seg også for distriktspolitikk. 

Svarene i denne spørreundersøkelse viser at byfolk er mest opptatt av miljø, mens innbyggerne i distriktene har mer fokus på distriktspolitikk. De har antakelig samme interesse og engasjement. Men vinklingen og politikken for å nå målene vil være forskjellige.

I Oslo får innbyggerne miljøproblemene tett på. De står i fortetningen, lever med overforbruket, trafikkproblemene, redusert vannkvalitet, luftforurensning. Fattigdom og innvandreres utfordringer syns bedre, rus og forsøpling blir en del av hverdagen.  Naturlig da å engasjere seg for miljøet.

Lignende utfordringer finnes selvsagt i distriktene, og tiltak for å bedre forholdene er iherdige.

For de som lever ved kysten, på fjellet eller i landbruksområdene er nærheten til natur og dyr berikende forskjeller fra storbylivet. Puste inn frisk luft, ha rent vann, kunne se nattehimmelen, kjenne lukten av markblomster, oppleve stillhet, skue utover endeløse vidder, adkomst til en værbitt setergrend, ha ville dyr beitende i haven, alt det storslagne. Få tilfredsstilt en lengsel etter skjønnhet. Lykken i å kunne klemme en killing, føle seg i pakt med kronglete furuer, med mosegrodde stubber, med bittesmå biller. La seg velsigne av lyder fra ramlende fossefall, bølgeskvulp, drypp fra regntunge trær, et plask fra vak i et fjellvann, orrhanens lokkesang, livgivende lyder! Lyder som ikke høres i byenes tettsteder. Syn vi ikke ser i trafikken.

Å jobbe for et bedre miljø er også å jobbe for god distriktspolitikk!

Av: Bibbi Bøhn, Aure

Du må være logget inn for å kommentere.
Debattregler   

Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.

Bli den første til å kommentere.

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Kristiansundskalenderen 2022
Annonse

Tidligere meningsinnlegg

Siste kommentarer

Lama Vik 14 timer siden Romsdalsaksen best på alle områder
"Romsdalsaksen" best på alle områderRomsdalsaksen "best" på alle områderRomsdalsaksen best på "alle" områderRomsdalsaksen best på alle "områder"
"Frank Sve trenerer Møreaksen"
Terje Sundsbø 2 dager siden Statens vegvesen trenerer Romsdalsaksen!
@Espen HeitmannUtredningene er utført av Norconsult. Om de mener at utredningene er urealistiske, så har de plikt til å si det.Formålet ...
Espen Heitmann 2 dager siden Statens vegvesen trenerer Romsdalsaksen!
@Terje SundsbøNå ja de utredningene av RA som har blitt gjort var direkte urealistiske og ganske tydelig konstruerte av SVV for ...
Det er bare å ta turen videre til Karmøy og Gandsfjorden/Gausel mellom Sandnes og Stavanger. Velde forurenser boligfelt med såkalt ...
Tom Major 2 dager siden Kanskje vi skal ta ondet ved roten?
Du får sagt det. Det norske politikere har gjennomført over en årrekke kan i sum kun kalles et kjempestort SVIK!
Annonse

Hva skjer

Under finner du en oversikt over arrangement i Kristiansundsregionen.

Trykk her for å legge til arrangement

Trykk her for kalender i større format og valg av periode. Her vil du også kunne finne tilknyttede artikler og annonserte arrangementer.

Annonse

Våre utvalgte