Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
Annonse
Hogne Hongset, energiinteressert
Kronikk
30 juni 2021 13:57
Del på Facebook
Statnetts NorNed-anlegg på Raustad, utløpet for sjøkabelen mellom Norge og Nederland.Illustrasjonsfoto: Tor Erik Schrøder / NTB
Statnetts NorNed-anlegg på Raustad, utløpet for sjøkabelen mellom Norge og Nederland.Illustrasjonsfoto: Tor Erik Schrøder / NTB
Dette er et debattinnlegg. Innholdet gir uttrykk for skribentens meninger og holdning.

24.6. skrev Steinar Strøm om strøm i Bergensavisen, under tittelen «Kraftkabler til Europa er godt nytt for Norge». Begrunnelsen hans er slik: «Norge eksporterer kraft, olje, gass og fersk fisk. Det er ingen skam å være en råvarenasjon.»

I «Spelemann på taket» sier melkemannen Tevje dette: «Der er ingen skam å være fattig, men ingen stor ære heller». Jeg ser ikke bort fra at amatøren Tevjes syn på økonomi kan ha mer for seg enn det økonomiprofessor emeritus Strøm sverger til. For som Ibsen lot Peer Gynt si: «Hvor udgangspunktet er galest, blir tidt resultatet orginalest.»

Det er selvsagt risikosport for en ikke-økonom å utfordre en professor på hans hjemmebane. Men av og til tror jeg nok professorer av ulik bonitet går seg bort i sine teorier. Det skjer når de blir mer opptatt av å bevise at teorien stemmer enn å vise oss at teorien har noe meningsfullt å bidra med.

Strøm beskriver det som skjer slik: «Kraften strømmer dit kraftprisene er høyest. Når kapasiteten i kablene er fullt utnyttet, er prisforskjellene i det nordeuropeiske kraftmarkedet utjevnet. Denne kraftutvekslingen og prisdannelse er økonomers, og dermed mitt, drømmescenario.»

Strøm har rett, og han tar feil. Han har rett i at nye kabler fører til at strømprisene utjevnes. Men det skjer ikke fordi mer strøm «strømmer» ut av landet. For det vil ikke skje. Det blir til dels stor to-veis trafikk i nye kabler, men ingen økt netto eksport. For det blir ikke mer strøm å eksportere av å bygge nye kabler. Det som skjer, er at nye kabler åpner for at mer av strømmen vår kan bli eksportert til områder med høyere strømpriser enn det vi har. For å unngå dette, så vi beholder det vi trenger til eget bruk, må vi da betale den prisen produsenten kunne ha fått i den andre enden av en ny kabel, f.eks den til Tyskland.

Så tysklandskabelen blir ikke en kabel for økt netto eksport av norsk strøm. Det blir en kabel for import av tysk strømpris til Norge. Det er da også hensikten med den kabelen. Strøm bekrefter faktisk dette, når han skriver følgende om priseffekten: «Anslaget er at i gjennomsnitt kan kraftprisen øke med 3–6 øre per kWh; kanskje blir det noe mer.» Det er tankevekkende tall, når bunnlinjen i norsk prosessindustri blir borte om strømprisene stiger 10 øre. Hvis nye kabler fører til at noe blir eksportert, så er det norske industriarbeidsplasser!

Og her er vi ved kjernen i det «strømspillet» som foregår, og som Strøm syns er strålende. Han beskriver effekten av nye kabler slik: «Norske produsenter av vannkraft vil tjene mer. Det samme vil de som distribuerer kraft. I Norge er disse produsentene og distributørene stats- og kommunalt eid. Det betyr at norske skattebetalere tjener på kraftutvekslingen.»

Strøm har rett i at norske kraftprodusenter vil tjene mer. At norske skattebetalere «tjener på kraftutvekslingen», er ikke bare en tvilsom påstand. Den er rett og slett feil.

For kraftselskapenes økte inntekter kommer ikke fra økt eksport, i og med at netto eksport ikke øker. Merinntektene kommer fordi nye kabler tvinger «norske skattebetalere» til å betale mer for strømmen enn tidligere. Økte utbytter for de kommunene som har eierandeler i vannkraftverk kommer dermed ikke fra utlandet. De kommer fra at penger flyttes fra norske forbrukere til norske strømprodusenter.

Tevje, med sin manglende professorale økonomikompetanse, ville kanskje stilt dette spørsmålet: Hva er poenget med å bygge dyre kabler til utlandet for å tvinge norske strømkunder til å betale mer for strømmen? Blir Norge rikere av det?  

Det ærlige svaret på det spørsmålet er selvsagt et enkelt nei. Det er til og med verre enn som så. For alt norsk næringsliv, spesielt eksportindustrien, vil tape konkurransekraft når strømprisene stiger. I tillegg åpner stigende strømpriser for mer naturraserende vindkraft.

Hvis Strøm hadde anvendt teorien sin på f. eks pizzaproduksjon, hadde det ikke vært så farlig. For om prisen på pizza stiger, kan forbrukeren velge noe annet til fredagsmiddagen. Taco f eks. Men strøm er et monopolprodukt i vårt land. Forbrukerne kan ikke velge noe annet, når prisen drives opp.

annonse

Strøm er dessuten ikke et hvilket som helst kommersielt produkt. Energi er en grunnleggende innsatsfaktor i ethvert moderne industrisamfunn. Det er da også vårt land blitt, nettopp fordi vi har hatt god tilgang på strøm. Og vi har, til nå i det minste, hatt en konkurransefordel i det å ha lavere strømpriser enn de landene vi konkurrerer med. Den konkurransefordelen vil kraftbransjen ha vekk. Nå også med full støtte fra Steinar Strøm. 

Hvis vi blir fullt integrert i EU strømmarked, som ACER-tilhengerne vil, så vil også Strøm få se sitt «drømmescenario» bli til virkelighet. Til orientering, ref det kommende valget 13. september: Partiene som drev igjennom ACER-vedtaket i 2018 var Høyre, Venstre, Arbeiderpartiet, MDG og FRP.

acer avtalePer Espen Stoknes (MDG), Ketil Kjenseth (V), Tina Bru (H), Espen Barth Eide (Ap) og Terje Halleland (FrP) markerer enighet om EUs tredje energimarkedspakke i 2018. Foto: Cecilie Victoria Jensen.

Red. anm: Kronikken/tilsvaret har tidligere vært publisert i en kortere form i Bergensavisen. 

Om forfatter

Hogne Hongset (født 6. juni 1940 på Vega) er en norsk forfatter, organisasjonsmann og fagforeningsmann. Hongset har skrevet en dokumentarbok om naturgass og utbyggingen av Ormen Lange-feltet. Han har også skrevet flere kriminalromaner innen temaet olje og energi.

Han har arbeidet mange år i oljebransjen, blant annet ti år som informasjonssjef i Statoil. Før han gikk av med pensjon arbeidet han i ti år med næringspolitikk som spesialrådgiver i LO-forbundet Industri Energi.

Hongset var i perioden 2013–2014 redaktør for det industrifokuserte magasinet På Spissen, som ble utgitt av Industri Energi.

Les mer:  Wikipedia

Hogne Hongset. Foto: PrivatHogne Hongset. Foto: Privat

Du må være logget inn for å kommentere.
Debattregler   

Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.
  • Denne kommentaren er avpublisert.
    Steven Crozier · 1 år siden
    Atter et godt, lettforståelig innlegg fra Hogne som avslører ACER bløffen. Avstemninga i Stortinget om ACER fløy under radaren etter at Listahaug  i mars 2018 posta «Ap mener terroristenes rettigheter er viktigere enn nasjonens sikkerhet» på sin FB side og Støre låste horn med daværende justisminister... som trakk seg 11 dager senere før det kom til mistillitsvalg.  
    Var dette en gambetto eller et røykteppe lagt av First House  der Støre kunne kjeike med Listhaug ?
Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Annonse

Innlogging

Tidligere meningsinnlegg

Siste kommentarer

Terje Sundsbø 45 minutter siden Verden består av mer enn lastebiler fra Sunnmøre
@Espen HeitmannFaktisk tar du feil – bare en liten del av trafikken som krysser Romsdalsfjorden skal videre, kun 25% krysser også ...
@Terje SundsbøDet er bare en liten ting, du legger til grunn at det er 14 minutter kortere kjøretid mellom Ålesund og ...
@Rolf Erik PedersenMener du virkelig at Norconsult ikke har utredet Romsdalsaksen? Fikk du ikke med deg «skandaleoppslaget» i TK om at Statens ...
Rolf Erik Pedersen 8 timer siden Verden består av mer enn lastebiler fra Sunnmøre
@Terje SundsbøDu snakker så pent om fakta, Sundsbø. Men klarer du å etterleve dette selv? Den økonomiske belastingen er mye mindre en ...
@Anne Mari SandshamnDe som ser dette fra begge sider har konkludert med at Møreaksen er best. Også Nye Veier AS har skrotet ...
@Rolf Erik PedersenRyfast-tunnelene har vært en stor suksess, og motstanderne har stilnet. Som ved alle de andre undersjøiske fergeavløsningsprosjektene.Det er ikke Statens ...
Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse

Våre utvalgte