Motvind Norge demonstrerte mot vindkraft på land foran Stortinget lørdag. Arrangementet fikk uventet forhåndsomtale, da VG torsdag ettermiddag lot Frederic Hauge stå fram med budskap til alle inviterte politikere og andre organisasjonen om å trekke seg fra å delta. Hvilket motiv den tidligere naturverneren hadde for å legge snublesteiner for vindkraftmotstanderne er ikke det viktige i saken.
Bakgrunnen var den nå velkjente blunderen Motvind Norge gjorde ved et arrangement knyttet til Buheii vindkraftverk. Der hadde arrangøren Motvind Sørvest, i samarbeid med ledelsen i Motvind Norge invitert de politiske partiene som stiller til valg i Vest-Agder, inkludert også partiet Alliansen. Dette ble det reagert på fra flere hold. Høyst forståelig, Alliansens plassering i det politiske landskapet tatt i betraktning. Lokal arrangør og Motvind Norges ledelse gjorde så den klassiske bommerten at de prøvde å forsvare en håpløs beslutning. Blant annet med henvisning til ytringsfriheten!
Det gikk som det måtte gå. Etter dager med stadig økende press, som kulminerte med VGs oppslag, måtte Styret i Motvind Norge «legge seg flate», som det heter. Da de endelig gjorde det, var det med en klokkeklar formulering, enstemmig vedtatt i styret: «Motvind Norge beklager at Alliansen i det hele tatt ble invitert til Camp Buheii 6.-8.august 2021, og vi beklager dessuten at vi har vært for trege og ikke tilstrekkelig klare i vår avstandtagen i etterkant.»
Av partiene var det bare Rødt, Senterpartiet og FRP som sto ved sitt ja til deltakelse på demonstrasjonen foran Stortinget. De tok alle klar avstand fra det som hadde skjedd i Buheii-saken, men var like klare på at dette ikke burde bli brukt i et spill mot en bred folkeaksjon som Motvind Norge er. Det at Arbeiderpartiet, Venstre, MDG og SV trakk seg fra å delta, selv om de var kjent med Motvind Norges «paddeflate» beklagelse, er mest bare pinlig for disse partiene. (Høyre og KrF hadde i det hele tatt ikke svart på Motvind Norges invitasjonen til arrangementet.)
Det mest interessante med det som skjedde, og det mest beklagelige, var at Naturvernforbundet trakk seg fra arrangementet. Dette i motsetning til Norges Miljøvernforbund og La Naturen Leve. Disse organisasjonene sto ved sitt ja om å delta i markeringen. Dermed støttet de opp om Motvind Norge i en situasjon der organisasjonen ble utsatt for angrep fra krefter som prøvde å utnytte den åpenbare feilen som var gjort i Buheii-arrangementet. I den oppståtte situasjonen burde imidlertid også Naturvernforbundet stått sammen med de andre miljøvernorganisasjonene og gitt Motvind Norge støtte, i stedet for å skygge unna!
Vi gjør alle feil, store og små. Det som er verre enn å gjøre feilene, er å nekte å innse at det var en feil, når det blir åpenbart for alle. En del politikere har ennå ikke klart å innse at det var en kapital feil å pålegge husholdningene å betale inn milliarder i subsidier til vindkraft på land, noe som åpnet for den vanvittige raseringen av verdifull natur som har skjedd. Det står respekt av de som innser fadesen, og har snudd i saken.
Naturvernforbundet, der jeg er medlem og har hatt tillitsverv lokalt og på fylkesplan, bør nå ta en ettertankens runde i denne saken. Det er mange, også jeg, som mener at hele grunnlaget for organisasjonen Motvind Norge lå i at Naturvernforbundet sviktet sin oppgave som naturens forsvarer da det gjaldt som mest. Tidligere ledere i Naturvernforbundet har ingen ærerik historie her. I vakuumet etter Naturvernforbundets svikt, oppsto folkebevegelsen Motvind Norge.
Motvind Norge har til nå hatt et ryddig samarbeid med Naturvernforbundet. Samtidig er det klart at Motvind Norge og Naturvernforbundet er konkurrenter i det å rekruttere naturverninteresserte mennesker som medlemmer. Det sniker seg inn en ekkel følelse av at det som skjedde nå, dessverre må ses på som et beklagelig bakholdsangrep på en organisasjon Naturvernforbundet burde støtte opp om. I stedet benyttet Naturvernforbundet en bommert til å skape negative reaksjoner mot Motvind Norge.
Selv om det tok for lang tid, så innså Motvind Norge at organisasjonen hadde gjort en grov brøler. Det var ikke pent å se Naturvernforbundet bruke dette til å dolke Motvind Norge i ryggen. Jeg, og kanskje flere, vil avvente og se om Naturvernforbundet innser, som Motvind Norge gjorde det, at det var gjort en grov tabbe. Hvis ikke vil jeg, og kanskje andre, vurdere våre medlemskap i Naturvernforbundet.
Å gjøre feil er selvsagt dumt,- å ikke innse det er langt dummere!
Om forfatter
Hogne Hongset (født 6. juni 1940 på Vega) er en norsk forfatter, organisasjonsmann og fagforeningsmann. Hongset har skrevet en dokumentarbok om naturgass og utbyggingen av Ormen Lange-feltet. Han har også skrevet flere kriminalromaner innen temaet olje og energi.
Han har arbeidet mange år i oljebransjen, blant annet ti år som informasjonssjef i Statoil. Før han gikk av med pensjon arbeidet han i ti år med næringspolitikk som spesialrådgiver i LO-forbundet Industri Energi.
Hongset var i perioden 2013–2014 redaktør for det industrifokuserte magasinet På Spissen, som ble utgitt av Industri Energi.