Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
Annonse
Vidar Holm, fast skribent
Kronikk
03 februar 2022 15:30
Del på Facebook
Gasskraftverket på Aasta Hansteen plattformen. Foto: Marit Hommedal / NTB
Gasskraftverket på Aasta Hansteen plattformen. Foto: Marit Hommedal / NTB
Dette er et debattinnlegg. Innholdet gir uttrykk for skribentens meninger og holdning.

 EU ser etter hvert ut til å komme på bedre tanker innen kraftpolitikken. De vil vedkjenne seg gass og kjernekraft.

Gass er tross alt mye mer utslippsfritt enn kull og kjernekraft er den mest utslippsfrie form for strømproduksjon vi har. Den banker til og med vannkraftproduksjon ned i støvlene.

Vannkraft og konkurransekraft

Nå er uansett ikke det et spørsmål om enten eller for klodens kraftproduksjon. Fordi potensiell vannkraftproduksjon er utrolig liten i forhold til behovet på kloden. Men Norge er selvforsynt med billig vannkraft om kraftpolitikken føres riktig og vi oppgraderer og effektiviserer våre vannkraftverk i tillegg til å bygge noen nye. Altså at vi fortsetter å bruke vannkraften som en felles ressurs som i alle fall gir Norge et konkurransefortrinn som vi har hatt, men nå har sølt vekk. Nok om det.

EU vil som sagt gi gass sin rettmessige plass som en mer klimavennlig energikilde og dermed faller argumentene for å skulle elektrifisere sokkelen enda hardere til stengrunn. Som om ikke det var mer enn nok grunner fra før. Ingen ved sine fulle fem vil kunne påstå at å flytte utslipp fra A til B utgjør en forskjell på det totale utslippet på kloden. Det ga ikke mening før og det gir absolutt ingen mening nå.

Havvind

Men om hensikten med stuntet havvind og kabler fra land, for å sikre jevn krafttilførsel på oljeplattformer og utenlandskabler fra vindkraftverkene er den egentlige hensikten, gir det fortsatt mening. Altså for de som lever av å produsere,selge, bygge og drifte vindkraftverk. Med norsk industri, fiskeri og alle ringvirkninger som tapere. Blant annet for trekkfugl og sjøfugl.

I tillegg ivrer jo de som selger strøm og vil ha prisene enda mer opp, for havvind. Trykket om å få bygge havvindkraftverk vil neppe avta. Derfor må nå norske politikere begynne og sette seg mer inn i realitetene og få skikk på norsk kraftpolitikk. De forguder jo EU omtrent alle som en og da burde det være lett å kunne godta at de går for gass og kjernekraft.

Elektrifisering av sokkelen

Poenget med å bruke over 50 milliarder av våre felles midler for å elektrifisere sokkelen, som heller kan fortsette og bruke gass som nå, faller bort,  nok en gang. I tillegg til at vi får enda høyere kraftpris om vi lar oss narre til dette, fordi eksport til kontinentet er den egentlige hensikten med havvindutbygging.

Vindkraft blir ikke en mer stabil kraftforsyning selv om den flyttes til havs. Men kostnader både direkte og indirekte stiger voldsomt i forhold til vindkraft på land, hvor totalregnestykket allerede er mer enn ille nok.

 

Du må være logget inn for å kommentere.
Debattregler   

Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.
  • Denne kommentaren er avpublisert.
    Ketil Strand Andersen · 1 år siden
    Just presis. Elektrifisering av sokkelen er noe av det dummeste politikerne har vedtatt. Klimaeffekten er NULL. Jeg håper at de snart begynner å stille spørsmålstegn ved effekten av CO2 også.
Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Annonse

Innlogging

Siste kommentarer

Terje Sundsbø 1 dager siden Skrot fergene
@Geir Ole SætremyrDet betyr at E39 Vik-Molde er prioritert for oppstart første seks år. God helg til deg også.
Geir Ole Sætremyr 1 dager siden Skrot fergene
@Terje SundsbøVi får konkludere medat vi ikkje blir samde om kva som er konklusjonen i SVV sitt innspel til ny NTP. ...
Terje Sundsbø 1 dager siden Skrot fergene
@Geir Ole SætremyrTabell 4.3 på side 49 har 14 kolonner (inklusive de med kun grafikk), hvor kolonne 2 angir navnet på prosjektet. ...
Geir Ole Sætremyr 2 dager siden Skrot fergene
@Terje SundsbøTabell 4.3, kolonner for avsette midler periode 23-. Der finn eg ikkje beløp. Kanskje tar eg feil?
Terje Sundsbø 2 dager siden Grunnsolide Møreaksen
@Tor HansenHvilke penger finnes allerede for fastlandsforbindelse til Gossen? Tror du pengene til Kjerringsundet vil være tilgjengelig? Fastlandsforbindelse til Otrøya og ...
Terje Sundsbø 2 dager siden Skrot fergene
@Geir Ole SætremyrI tabell 4.3 på side 49 er det ulike tall for «Lønnsomhet» og «Kostnad». Hvilken kolonne mener du angir avsatt ...
Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse