Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse
Del på Facebook
Arkivfoto av tømt vannmagasin i Osvatnet, Torbudalen,Sunndal. Foto: Gorm Kallestad / NTB
Arkivfoto av tømt vannmagasin i Osvatnet, Torbudalen,Sunndal. Foto: Gorm Kallestad / NTB
Dette er et debattinnlegg. Innholdet gir uttrykk for skribentens meninger og holdning.

Strømprisene varierer som kjent voldsomt fra nord til sør for «prisgrensen». Aller dyrest er strømmen nå i prisområde 2, som omfatter de sørligste delene av landet. Fra dette prisområdet går alle de syv sjøkablene som forbinder Norge med Danmark, Nederland, Tyskland og England. De to siste, til Tyskland og England, økte den direkte kapasiteten mot høyprisområdene med 116 prosent.   

Flere medier, blant andre VG, har hatt en rekke oppslag om prisforskjellene mellom nord og sør i Norge, og skrevet om årsakene til dette. Sist 14.7. der VGs journalist får forskjellene forklart av kommunikasjonsrådgiver Frode Fjellstad i Fjordkraft. Han sier til VG at de høye strømprisene i område 2 «først og fremst henger sammen med lav magasinfylling». 

Og magasinfyllingen i prisområde 2 har aldri vært lavere i uke 27 enn i år, målt mot medianen for de siste 20 år. Men forrige «lavmål» for uke 27, i 2010, ble bare slått med 1,7%, ned fra 49,2 til 47,5. Vi som ikke tilhører kraftbransjen, kan selvsagt lure på hvorfor en så marginal «rekordforbedring» kan få så store prisutslag som det vi ser? 

Kan det tenkes at priseksplosjonen først og fremst kommer av det kommunikasjonsrådgiveren legger til i intervjuet, - at det også er «stor usikkerhet i energimarkedene, mye på grunn av situasjonen i Ukraina»? Dette følger ikke VGs journalist opp.

annonse

For den som vil prøve å gjøre seg opp en egen mening om hva som betyr mest for priseksplosjonen i sør, fyllingsgrad eller påvirkning fra utlandet, kan noen tall fra NVEs magasinstatistikk og Statnetts prishistorie være av interesse. 

I 2010, forrige rekordår for lave magasiner i uke 27 i prisområde 2, var strømprisen i snitt den uka 47,8 øre/kwh. I årets uke 27, der fyllingsgraden var 1,7 prosent lavere, var snittprisen i samme prisområde 216,3 øre, en økning på 453 prosent. Ifølge kommunikasjonsrådgiver Fjellstad i Fjordkraft, noe som altså «først og fremst henger sammen med lav magasinfylling.»

Konsumprisindeksen har riktig nok steget 33 prosent i perioden. Men selv det tatt i betraktning har altså strømprisen i område 2 mer enn 4-doblet seg. Det er godt gjort å henge den prisutviklingen «først og fremst» på en marginalt endret fyllingsgrad og ikke på europapriser importert gjennom kabler vi ikke trenger. Men så er også kraftbransjens folk gode på denne typen forklaringer!  

Du må være logget inn for å kommentere.
Debattregler   

Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.

Bli den første til å kommentere.

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Annonse

Hva skjer

Under finner du en oversikt over arrangement i Kristiansundsregionen.

Foreslå arrangement

Vis kalender

Innlogging

Tidligere meningsinnlegg

Siste kommentarer

Anne Mari Sandshamn 21 timer siden Alvorlig av Statens Vegvesen
@Terje SundsbøSa ikke at det var trygt, men tryggere for mennesker, da det er lett å komme seg av en ferge, ...
Terje Sundsbø 1 dager siden Alvorlig av Statens Vegvesen
@Anne Mari SandshamnOm «vertskapet» er en idrettsturnering eller et annet kulturarrangement man deltar på, så kan man ikke dra før det er ...
Anne Mari Sandshamn 1 dager siden Alvorlig av Statens Vegvesen
@Terje SundsbøBrann på ferge er ingen fare for passasjerer, det er bare å gå i en livbåt. Det er inge store ...
Terje Sundsbø 1 dager siden Alvorlig av Statens Vegvesen
Det er svært alvorlig når Jørn Inge Løvik, daglig leder Romsdalsaksen AS, unnlater å nevne at med Møreaksen så blir ...
Terje Sundsbø 1 dager siden Alvorlig av Statens Vegvesen
@Anne Mari SandshamnJeg tror de fleste følger dine velmenende råd. Men svær ofte skjer det uforutsette ting. Og du kan jo ikke ...
Anne Mari Sandshamn 2 dager siden Alvorlig av Statens Vegvesen
@Terje SundsbøOm du stresser av gårde i frykt for å møte en stengt fergebom,bør du lære deg å starte avreise tidliger. ...
Annonse

Hva skjer

Under finner du en oversikt over arrangement i Kristiansundsregionen.

Foreslå arrangement

Vis kalender

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse

Våre utvalgte