Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
Bibbi Bøhn, Aure
Kronikk
02 august 2022 08:48
Del på Facebook
Foto av Michael Morse / Pexels.
Foto av Michael Morse / Pexels.
Dette er et debattinnlegg. Innholdet gir uttrykk for skribentens meninger og holdning.

En femåring i pysj sto på kjøkkengulvet i sommerhuset og utbrøt: «Å, Bestemor, jeg gleder meg så til i morgen!» «Hvorfor det, kjære du?» Med glitrende øyne svarte hun: «Jo, fordi da kan jeg stå opp!»

Hvor mange i verden i dag kan med hånden på hjertet si det samme?

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Visdomsord kommer ofte fra slike uskyldige barn som fortsatt i varierende grad befinner seg utenfor voksensfæren.

Dernest begynner de på skolen, de lærer riktig adferd og rasjonelle tanker, de vokser og blir store og ofte kloke. Den åndelige dimensjonen blir likevel mer eller mindre borte. Mange beholder og videreutvikler nysgjerrigheten og virketrangen og reiser inn i voksenlivet med en klar intensjon om å redde verden – eller seg selv. På forskjellig vis. Akkurat slik som vi gjorde den gangen, for nå svært mange år siden. Slekter følger slekters gang.

Mitt første møte med flyktninger, var i 1956. Begrepet ‘flyktning’ var ukjent, det var skummelt og fremmed. Sannelig har vi fått lære hva det betyr! Sannelig klarte vi aldri å stoppe flyktningestrømmene!

Hver nye dag var det en glede å stå opp, og vi kastet oss i ungdommelig overmot inn i historiens galskap og trodde bestemt vi skulle kunne endre verden. Slik som unge mennesker alltid har trodd og heldigvis tror den dag i dag. Slik er det med de unge. De har den misunnelsesverdige fordelen at de ikke skjønner hvor håpløst vanskelig det er å endre historiens gang og nasjoners skjebne.

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Det er fantastisk å lære nye generasjoner å kjenne, de er så lik den forrige vi fikk kjenne. Fulle av initiativ og livsglede, fulle av virketrang, nysgjerrighet og kunnskapshunger. Mange finner i dag sin nisje i dataspill og it. Det gis mange muligheter, vi er alle forskjellige. Folk kommer inn i voksenlivet fra ulike vinkler og med ulik bagasje. Alle har en plass, alle får sine oppgaver, alle opplever ned- og oppturer, alle er med på utviklingen. De færreste av oss forstår så mye av det, av meningen med det hele.

Den ustoppelige drivkraften som barn får med i vuggegave, er tilsynelatende noe som ligger i kortene når et barn kommer til verden. Ikke alltid blir denne ressursen benyttet til beste for menneskeheten.

De unge fremadstormende i dag, de står på i alle kanaler. For to generasjoner siden var det vi som aldri gav oss i kampen for det vi trodde på. Så hva oppnådde vi, hva oppnår de unge i dag? Ja, si det. Å ha et verdig liv? I en evigvarende gjerning for det gode?

Håpet er at vi alle kan bidra til at flest mulig kan få glede seg til å stå opp i morgen!

Red. anm.: Kronikken har tidligere vært publisert i Klassekampen.

Annonse
Annonse
Du må være logget inn for å kommentere.
Debattregler   

Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.

Bli den første til å kommentere.

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Annonse

Innlogging

Siste kommentarer

Geir Ole Sætremyr 1 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøDette er politikk gjennom Regjering og Storting.Det er ikkje noko Naturvernforbundet arbeider med, men vi registrerer kva rammeverk som er ...
Terje Sundsbø 1 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Geir Ole SætremyrDu svarer ikke på spørsmålet. Er det vanlig praksis i Naturvernforbundet?
Geir Ole Sætremyr 2 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøDu må adressere dette hos andre.
Terje Sundsbø 2 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Geir Ole SætremyrPå Møreaksen betaler bilistene bompenger, på jernbane betaler passasjerene billett. Mitt spørsmål gjelder fortsatt:Hvorfor behandles lokal forankring og finansiering ulikt ...
Terje Sundsbø 2 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Anne Mari SandshamnSkålaveien var ikke et fergeavløsningsprosjekt, og mottok aldri offentlig støtte. Skålavegen ble bygget som en privat vei i regi av ...
Geir Ole Sætremyr 2 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøDer er ei forskell  Møreaksen skal delfinansierast via bompengar. Jernbane via passasjernbilett.80% staleg finansiering av Møreaksen.  Vesentlig statlig bidrag til finansiering ...
Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse