Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
Bibbi Bøhn, Aure
Kronikk
27 september 2022 09:35
Del på Facebook
Foto: Gorm Kallestad / NTB
Foto: Gorm Kallestad / NTB
Dette er et debattinnlegg. Innholdet gir uttrykk for skribentens meninger og holdning.

Innover fargesprakende fjellvidder. Kronglete stier, bratt eller flatt, pluss minus 1000 m.o.h. Perfekt trening av muskler og skjelett, av konsentrasjonen og balansen. Vi turgåere opparbeider gjennom livet en spesiell styrke.

Denne for mange tilsynelatende unyttige gåingen, styrker hjernen, hjertet og kreativiteten. Flaks for oss som trives i skog og mark.

Annonse
Annonse

Formidabel utsikt, blåne bak blåne under en høy, skinnende himmel. Bare noen lette skydotter seiler av sted høyt der oppe, som løvetannfjon.

Innimellom møter vi unge foreldre med lykkelig unger. De triller rundt som gjetekillinger, ikke slitne i det hele tatt, i symbiotisk lek med naturen.

Bulder fra en elv, klukking fra en bekk, rasling i høstfarget bjerkeløv, harmoniske toner fra naturens orkester. Bare ‘blåsernes’ stemmer manglet? Trillene fra lerkene og blåstrupen og de skjøre skrikene fra en fjellvåk eller heiloen? Ingen fuglelyder! Ingen summing fra insekter! Hva skjer med naturen!

Her og der skimter vi veiløse hytter. Hvilke livshistorier har utspillet seg i dem gjennom årene? Mennesker har i generasjoner søkt ro og ensomhet og ikke det lettvinte. For å samle psykisk og fysisk styrke som kan brukes i hverdagen.

Annonse
Annonse

Kollektiv kraft

Vår kollektive kraft viste seg på demonstrasjon foran Stortinget. Folk fra fjern og nær kom i fulle busser inn til Oslo for å opponere mot strømprisene. Vi har ingen strømkrise i Norge, men en priskrise! Det kan endres med politisk vilje og forstand. Energi har vi nok av i Norge. Vannkraften har vært, og må fortsatt være, vårt fortrinn i dette karrige, kalde, vintermørke landet.

Foran Stortinget var stemningen en annen enn den var oppi fjellet! Fortvilete og frustrerte mennesker med faner og plakater, engasjerte fjes og en enorm energi. Vi vil ha strømpriser vi kan ha råd til å betale, en industri som kan overleve! Bedrifter som skaper verdier og arbeidsplasser og levende bygdesamfunn.

Mandatet for Regjeringens energikommisjon, holder ikke mål, mener noen. En kvalifisert gruppe med jurister, økonomer, politikere og andre har dannet en alternativ energikommisjon: AEK. De kom til Stortinget den 19.09 med 4 krav til Regjeringen. AEK viser hvorledes levelige priser kan gjeninnføres med politisk vilje og forstand.

Voldsom kraft og magisk engasjement utspilte seg hele dagen fra de omtrent 1200 fremmøtte. De hadde kommet fra byer og bygder, fra fjell og fjord. Kraften fra naturen fikk utløp i folkets krav til stortingspolitikerne! I et unisont rop: «Ja til politisk kontroll over krafta»!

Av: Bibbi Bøhn

Annonse
Annonse
Du må være logget inn for å kommentere.
Debattregler   

Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.

Bli den første til å kommentere.

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse

Innlogging

Siste kommentarer

Geir Ole Sætremyr 30 minutter siden Køkultur og samferdsel – Romsdal må våkne
@Terje SundsbøSlik som lekkasjane frå NTP framstår så snakkar ein om 12 år fram i tid, og ditto behov. Rv 15 ...
@Geir Ole SætremyrAlt er politikk – om trafikken skal reduseres med bompenger, eller om tunnelen skal utvides med enda ett løp.På Sunnmøre ...
@Geir Ole SætremyrAlt er politikk – om trafikken skal reduseres med bompenger, eller om tunnelen skal utvides med enda ett løp.På Sunnmøre ...
@Geir Ole SætremyrDet må uansett sendes inn en bompengeproposisjon, om fjordkryssingen på Møreaksen tas samlet eller om den deles i to trinn. ...
Geir Ole Sætremyr 19 timer siden Køkultur og samferdsel – Romsdal må våkne
@Terje SundsbøDet RR vil er å dele trinn 1 i to delstrekningar. Etter slik eg forstår vil der måtte sendast inn ...
Geir Ole Sætremyr 19 timer siden Køkultur og samferdsel – Romsdal må våkne
@Terje SundsbøPå sikt vil det nok komme krav om avlasting, og ny tunellI første omgang foreslår SVV å innføre bompengar for ...
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse