Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
Annonse
Bibbi Bøhn, Aure
Kronikk
27 september 2022 09:35
Del på Facebook
Foto: Gorm Kallestad / NTB
Foto: Gorm Kallestad / NTB
Dette er et debattinnlegg. Innholdet gir uttrykk for skribentens meninger og holdning.

Innover fargesprakende fjellvidder. Kronglete stier, bratt eller flatt, pluss minus 1000 m.o.h. Perfekt trening av muskler og skjelett, av konsentrasjonen og balansen. Vi turgåere opparbeider gjennom livet en spesiell styrke.

Denne for mange tilsynelatende unyttige gåingen, styrker hjernen, hjertet og kreativiteten. Flaks for oss som trives i skog og mark.

annonse

Formidabel utsikt, blåne bak blåne under en høy, skinnende himmel. Bare noen lette skydotter seiler av sted høyt der oppe, som løvetannfjon.

Innimellom møter vi unge foreldre med lykkelig unger. De triller rundt som gjetekillinger, ikke slitne i det hele tatt, i symbiotisk lek med naturen.

Bulder fra en elv, klukking fra en bekk, rasling i høstfarget bjerkeløv, harmoniske toner fra naturens orkester. Bare ‘blåsernes’ stemmer manglet? Trillene fra lerkene og blåstrupen og de skjøre skrikene fra en fjellvåk eller heiloen? Ingen fuglelyder! Ingen summing fra insekter! Hva skjer med naturen!

Her og der skimter vi veiløse hytter. Hvilke livshistorier har utspillet seg i dem gjennom årene? Mennesker har i generasjoner søkt ro og ensomhet og ikke det lettvinte. For å samle psykisk og fysisk styrke som kan brukes i hverdagen.

annonse

Kollektiv kraft

Vår kollektive kraft viste seg på demonstrasjon foran Stortinget. Folk fra fjern og nær kom i fulle busser inn til Oslo for å opponere mot strømprisene. Vi har ingen strømkrise i Norge, men en priskrise! Det kan endres med politisk vilje og forstand. Energi har vi nok av i Norge. Vannkraften har vært, og må fortsatt være, vårt fortrinn i dette karrige, kalde, vintermørke landet.

Foran Stortinget var stemningen en annen enn den var oppi fjellet! Fortvilete og frustrerte mennesker med faner og plakater, engasjerte fjes og en enorm energi. Vi vil ha strømpriser vi kan ha råd til å betale, en industri som kan overleve! Bedrifter som skaper verdier og arbeidsplasser og levende bygdesamfunn.

Mandatet for Regjeringens energikommisjon, holder ikke mål, mener noen. En kvalifisert gruppe med jurister, økonomer, politikere og andre har dannet en alternativ energikommisjon: AEK. De kom til Stortinget den 19.09 med 4 krav til Regjeringen. AEK viser hvorledes levelige priser kan gjeninnføres med politisk vilje og forstand.

Voldsom kraft og magisk engasjement utspilte seg hele dagen fra de omtrent 1200 fremmøtte. De hadde kommet fra byer og bygder, fra fjell og fjord. Kraften fra naturen fikk utløp i folkets krav til stortingspolitikerne! I et unisont rop: «Ja til politisk kontroll over krafta»!

Av: Bibbi Bøhn

annonse

Du må være logget inn for å kommentere.
Debattregler   

Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.

Bli den første til å kommentere.

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse

Innlogging

Tidligere meningsinnlegg

Siste kommentarer

Hvis man er så opptatt av redelighet så bør man vel ikke utelate kostnadene for fastland til to øykommuner ??
Terje Sundsbø 4 dager siden Rasmussen hører på velgerne
@Øyvind HoksnesDessverre for dem - en bortkastet stemme.
Terje Sundsbø 4 dager siden Romsdalsaksen uaktuell
@Geir M PunnerudMøreaksen er raskeste trasé for flertallet av de som krysser Romsdalsfjorden. Man bygger ikke en ny vei for et lite ...
Øyvind Hoksnes 4 dager siden Rasmussen hører på velgerne
@Terje SundsbøNoen stemmer nok Frp for å stoppe MA, uvisst av hvilken grunn og de vil heller ikke oppgi grunn. 
Øyvind Hoksnes 4 dager siden Møreaksen kan bli sentral i valgkampen
Uansett så går politiske stemmer foran arrangerte spørreundersøkelser. Sist spørreundersøkelse var det dødt løp.
Geir M Punnerud 4 dager siden Romsdalsaksen uaktuell
R.R. Møreaksen er uaktuelt for mesteparten av Møre og Romsdal sine innbyggere. Når skal du forstå det?
Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse

Våre utvalgte