Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil
Bibbi Bøhn, Aure
Kronikk
27 september 2022 09:35
Del på Facebook
Foto: Gorm Kallestad / NTB
Foto: Gorm Kallestad / NTB
Dette er et debattinnlegg. Innholdet gir uttrykk for skribentens meninger og holdning.

Innover fargesprakende fjellvidder. Kronglete stier, bratt eller flatt, pluss minus 1000 m.o.h. Perfekt trening av muskler og skjelett, av konsentrasjonen og balansen. Vi turgåere opparbeider gjennom livet en spesiell styrke.

Denne for mange tilsynelatende unyttige gåingen, styrker hjernen, hjertet og kreativiteten. Flaks for oss som trives i skog og mark.

Formidabel utsikt, blåne bak blåne under en høy, skinnende himmel. Bare noen lette skydotter seiler av sted høyt der oppe, som løvetannfjon.

Innimellom møter vi unge foreldre med lykkelig unger. De triller rundt som gjetekillinger, ikke slitne i det hele tatt, i symbiotisk lek med naturen.

Bulder fra en elv, klukking fra en bekk, rasling i høstfarget bjerkeløv, harmoniske toner fra naturens orkester. Bare ‘blåsernes’ stemmer manglet? Trillene fra lerkene og blåstrupen og de skjøre skrikene fra en fjellvåk eller heiloen? Ingen fuglelyder! Ingen summing fra insekter! Hva skjer med naturen!

Her og der skimter vi veiløse hytter. Hvilke livshistorier har utspillet seg i dem gjennom årene? Mennesker har i generasjoner søkt ro og ensomhet og ikke det lettvinte. For å samle psykisk og fysisk styrke som kan brukes i hverdagen.

annonse

Kollektiv kraft

Vår kollektive kraft viste seg på demonstrasjon foran Stortinget. Folk fra fjern og nær kom i fulle busser inn til Oslo for å opponere mot strømprisene. Vi har ingen strømkrise i Norge, men en priskrise! Det kan endres med politisk vilje og forstand. Energi har vi nok av i Norge. Vannkraften har vært, og må fortsatt være, vårt fortrinn i dette karrige, kalde, vintermørke landet.

Foran Stortinget var stemningen en annen enn den var oppi fjellet! Fortvilete og frustrerte mennesker med faner og plakater, engasjerte fjes og en enorm energi. Vi vil ha strømpriser vi kan ha råd til å betale, en industri som kan overleve! Bedrifter som skaper verdier og arbeidsplasser og levende bygdesamfunn.

Mandatet for Regjeringens energikommisjon, holder ikke mål, mener noen. En kvalifisert gruppe med jurister, økonomer, politikere og andre har dannet en alternativ energikommisjon: AEK. De kom til Stortinget den 19.09 med 4 krav til Regjeringen. AEK viser hvorledes levelige priser kan gjeninnføres med politisk vilje og forstand.

Voldsom kraft og magisk engasjement utspilte seg hele dagen fra de omtrent 1200 fremmøtte. De hadde kommet fra byer og bygder, fra fjell og fjord. Kraften fra naturen fikk utløp i folkets krav til stortingspolitikerne! I et unisont rop: «Ja til politisk kontroll over krafta»!

 

Av: Bibbi Bøhn

Du må være logget inn for å kommentere.
Debattregler   

Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.

Bli den første til å kommentere.

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Annonse

Hva skjer

Under finner du en oversikt over arrangement i Kristiansundsregionen.

Foreslå arrangement

Vis kalender

Innlogging

Tidligere meningsinnlegg

Siste kommentarer

Det er mange gode grunner for å bygge ut fergeavløsingsprosjekter, slik som Møreaksen. Bl.a. fordi fergebommer er nede mesteparten av ...
Rune Kristiansen 2 dager siden Folket er ikke til for staten
Frp skuffer ikke. Å kutte mottak av kvoteflyktninger er ikke mindre enn umenneskelig og dette tankesettet gjennomsyres partiet av. 50 øre ...
Anne Mari Sandshamn 7 dager siden Alvorlig av Statens Vegvesen
@Terje SundsbøSa ikke at det var trygt, men tryggere for mennesker, da det er lett å komme seg av en ferge, ...
Terje Sundsbø 8 dager siden Alvorlig av Statens Vegvesen
@Anne Mari SandshamnOm «vertskapet» er en idrettsturnering eller et annet kulturarrangement man deltar på, så kan man ikke dra før det er ...
Anne Mari Sandshamn 8 dager siden Alvorlig av Statens Vegvesen
@Terje SundsbøBrann på ferge er ingen fare for passasjerer, det er bare å gå i en livbåt. Det er inge store ...
Terje Sundsbø 8 dager siden Alvorlig av Statens Vegvesen
Det er svært alvorlig når Jørn Inge Løvik, daglig leder Romsdalsaksen AS, unnlater å nevne at med Møreaksen så blir ...
Annonse

Hva skjer

Under finner du en oversikt over arrangement i Kristiansundsregionen.

Foreslå arrangement

Vis kalender

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse

Våre utvalgte