Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
IroniNytt, Ann Jorun Hillersøy, satiriker
Kronikk
27 september 2022 11:02
Del på Facebook
– Rarere ting har skjedd før. Det har f. eks. regnet kyr fra himmelen svarer Trygle Skrattskrål Følgemedum til Cedric Solfang, på spørsmål om han tror velgerne vil komme tilbake etter at de har flyktet fra begge regjeringsparti. Illustrasjonsfoto: Carina Johansen / NTB
– Rarere ting har skjedd før. Det har f. eks. regnet kyr fra himmelen svarer Trygle Skrattskrål Følgemedum til Cedric Solfang, på spørsmål om han tror velgerne vil komme tilbake etter at de har flyktet fra begge regjeringsparti. Illustrasjonsfoto: Carina Johansen / NTB
Dette er et debattinnlegg. Innholdet gir uttrykk for skribentens meninger og holdning.

Ironinytt er tilbake med en ny reportasje fra NRKs program Strømprisen minutt for minutt, som sender fra Støre Studio. Og denne gangen er det Trygle Skrattskrål Følgemedum som skal intervjues av Cedric Solfang.

Solfang: – Velkommen til oss, Følgemedum! Det var litt av en jobb å finne deg, vi måtte sende ut manngard, men vi fant deg til slutt, selv om det var som å lete etter nåla i høystakken.

Følgemedum: – Jeg fulgte bare fjellvettregelen om å grave meg ned i tide.

Solfang: – I en HØYSTAKK?

Følgemedum, mens han plukker vekk et høystrå fra genseren sin: – Vel, det var jo det mest nærliggende for meg.

Solfang: – Hvorfor stakk du deg vekk, da?

Følgemedum: – Vel, det har vært litt stritt i regjering i det siste. Jeg måtte ha litt alenetid.

Solfang: – Javel. Hvem var det du snakket med i telefonen da vi fant deg, da?

Følgemedum: – Det var min gode venn Jens. Han ba meg om en tjeneste, og du vet - venner stiller jo opp for hverandre.

Solfang: – Ja, du har jo vist at dine venner kan regne med deg!  Men du - nå har alt blitt veldig mye dyrere og renta har også blitt satt opp. Hvordan gikk det med det regnestykket ditt for gjennomsnittsfamilien, egentlig?

Følgemedum: – Nei, det gikk vel litt skeis, det, som det meste har gjort, i grunnen.

Solfang: – Ja, du har rett i det. Vi har ikke hørt så mye til latteren din i det siste - har den stilnet?

Følgemedum: – Det har ikke vært så mye å le av, egentlig, og jeg føler meg litt under the weather, skal jeg være ærlig.

Solfang: – Jeg forstår det. Er det forresten ikke litt rart å være i regjering med et parti som er for EU når dere er imot både EU og EØS?

Følgemedum: – Jo, det kan man si. Men så var det ikke så mange andre alternativer, heller. Så vi tenkte at det var like greit å forsøke.

Solfang: – Vel - velgerne har jo ikke akkurat omfavnet den nye regjeringen, de har flyktet fra begge partiene. Men dere er optimistiske og tror de vil vende tilbake, har jeg forstått?

Følgemedum: – Rarere ting har skjedd før. Det har f. eks. regnet kyr fra himmelen. 

Solfang: – Det er godt du er optimistisk, Følgemedum! La oss snakke litt om drivstoffavgiftene. Flere land, blant annet vårt naboland Sverige, har jo kuttet i de. Men du vil altså ikke gjøre noe med de?

Følgemedum: – Nei, vi er jo redd for høyere rente, da, ser du. Så da er det enkleste å ikke foreta oss noe, men å følge nøye med. Vi setter også ned kommisjoner som skal snu hver stein og legge de på plass igjen. Men vi har stor forståelse for de som sliter, altså.

Solfang: – Akkurat. Men det står jo i sterk kontrast til det dere sa i fjor, nemlig at SP ikke ville ikke sitte i en regjering hvis drivstoffprisene bikket 20 kr. Men her sitter du. Det er kanskje ikke så rart at velgerne er skuffet over dere?

Følgemedum: – Utenfor regjering kan man si og love mye rart. Men i regjering er det veldig annerledes. Det er jo nesten som i et ekteskap. Det er ikke så lett å bryte ut, for konsekvensene blir så store. Selv om den ene parten kan være litt dominerende.

Solfang: – Så det du sier er at SP har blitt en tøffel? 

Følgemedum: Vel, ikke det, akkurat, men vi var ikke klar over at Janus Av Sløre var så - eh - bestemt. 

Solfang: – Det virker på meg som at dere har svelget kamelene som Brew og Svaberg red på i Egypt, og at dere har mistet dere selv på veien. Og velgerne straffer dere for det. Å vake rundt sperregrensa bør jo være et kraftig hint om det. Og siden Norge er knyttet til EUs energiunion, kan vi jo ikke bestemme over krafta selv lenger, heller?

Følgemedum: – Nei, vi er jo i en skvis, ser du, mellom våre egne borgere og EU-landa.  Begge leirene krever at vi tar hensyn til dem først og fremst. Tar vi nasjonal kontroll på krafta blir vi beskyldt for å være isolasjonistiske, proteksjonistiske og nasjonalistiske av EU. Og tar vi IKKE nasjonal kontroll på krafta, så føler vår egen befolkning og næringslivet seg sveket. Så har du alle planene om alt som vil kreve kraft, og som gjør at det hevdes at for å gjennomføre disse planene vil vi bli helt avhengig av kraftutveksling for å gjennomføre dette. Det er sannelig ikke enkelt, for vi er jo i regjering sammen med Ap og kan ikke bestemme dette sjøl. Så vi i SP føler oss i en dobbelt skvis.

Solfang: – Kanskje ikke så lurt å legge gigomantiske planer om energikrevende ting som batterifabrikker, datasentre, elektrifisering av sokkelen og utvinning av hydrogen og ammoniakk når Europa mangler nettopp energi? Bør ikke befolkningen samt eksisterende næringsliv og industri komme i første rekke?

Følgemedum: Det var dette med denne skvisen, da. Våre naboland og EU er i harnisk, og Olm Elgistuen sender ut brev til de andre nordiske landene og roper om solidaritet.

Solfang: – Og en annen skvis er jo ACERs energipakke 4 som SP er veldig imot.

Følgemedum: Nå vil nok Ap legge den i skuffen og overlate til Høyre å innføre den når de har kommet til makta igjen i 2025, så akkurat det slipper vi nok å forholde oss til før vi er i opposisjon igjen. Men ved å true med å gå ut av regjering, selv om det ikke blir aktuelt, så føler vi oss i hvert fall litt tøffe!

Solfang: – Hvis dere kommer over sperregrensen, da. Du må nå huske på at det er helt frivillig å sitte i regjering, Følgemedum. Husk at prisen for å være med i EUs energiunion kan fort bli massekonkurser og industridød hvis disse prisene fortsetter. Bønder pløyer gulrøtter ned i jorden, for det svarer seg ikke å produsere grunnet høye strømpriser, museer reduserer driften og skjærer ned på antall ansatte, ishaller stenger, glassblåsere slår av ovnene, kaféer legges ned, det skal ikke produseres tomater lenger, renserier sliter økonomisk og hagesentre stenger for vinteren. Og ikke får Norge lov av EU til å gi bedriftene direkte støtte, heller. Jeg tror du må tenke deg nøye om, Følgemedum, for dette begynner å haste og ennå er vi ikke kommet til midten av september. Hvordan tror du dette blir i januar og februar, f. eks.?

Følgemedum: Det tør jeg nesten ikke tenke på. Og jeg tror jeg du har rett. Jeg får vende tilbake til høystakken og bli der ei ukes tid til mens jeg tenker over saken. (Ser på klokka.) Jeg får forresten levert pizza dit om en stund, så det er nok best jeg tusler.

Solfang: – Den er grei! Takk for at vi fikk intervjue deg, Følgemedum, og ikke glem stråhatten din. Kos deg med pizzaen din og tenk nøye over saken.

Følgemedum: Takk skal du ha. Det skal jeg gjøre. 

Solfang: Og med det setter vi over til Gammelt nytt.

Se alle intervjuer fra IroniNytt 

 

Du må være logget inn for å kommentere.
Debattregler   

Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.

Bli den første til å kommentere.

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Siste kommentarer

Geir Ole Sætremyr 2 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøDu er i det filosofiske hjørnet i dag. Du får ta deg ei misjonsferd, sville for sville,  og sjå kor ...
Terje Sundsbø 3 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Geir Ole SætremyrBurde ikke heller du alliere deg med Frank Sve (Frp)? I følge Hans-Peter Kaaresen blir jo Frank Sve (Frp) den ...
Terje Sundsbø 3 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Geir Ole SætremyrJernbane er en av ulike transportløsninger, på samme måte som vei. Da er det vel rimelig at de behandles likt?
Geir Ole Sætremyr 4 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøDu får alliere deg med Sve og Frp når det gjeld miljøpolitikk.  Symboltunge som dei er.
Geir Ole Sætremyr 5 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøDet er slik det er spesifisert for veganlegg.Jernbane får du lufte der det høyrer heime
Terje Sundsbø 5 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Geir Ole SætremyrDet er meningsløst at et stort nasjonalt veiprosjekt skal finansieres med «lokal forankring», dvs. fylkeskommunal bompengegaranti. Mener du at slik ...
Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse