Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
Vidar Holm, fast skribent og kronikør
Kronikk
17 januar 2023 23:03
Del på Facebook
Flying Whales med luftskip som blant annet kan løfte og bidra til etablring og drift av vindturbiner. Foto: Flying Whales. Bilde til høyre viser Åslaug Haga. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
Flying Whales med luftskip som blant annet kan løfte og bidra til etablring og drift av vindturbiner. Foto: Flying Whales. Bilde til høyre viser Åslaug Haga. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
Dette er et debattinnlegg. Innholdet gir uttrykk for skribentens meninger og holdning.

I det siste har vi sett en blid, opplagt og gledesstrålende Åslaug Haga med et digert smil om munnen og med stor entusiasme legge ut om at Norge går mot et kraftunderskudd innen kort tid. 

Helst i går om hun og hennes foresatte fikk bestemme. Spesielt NRK har vært veldig flinke til å rikskringkaste hennes påstander –påstander i en argumentrekke i et kunstig arrangert opplegg.

Norsk kraftpolitikk på villspor

Norge har mer enn nok kraft som vi alle vet, men som vi også alle vet er norsk kraftpolitikk mildt sagt på villspor.

Vår egenproduserte, felleseide, regulerbare, forutsigbare, billige og i disse tider viktig, omtrent utslippsfrie vannkraft er havnet på den felleseuropeiske kraftbørs. Både juridisk og via et sinnrikt system med overføringskabler og kraftlinjer fra stort sett utenlandskeide vindkraftverk på norsk territorium er det etablert system og infrastruktur som i stor grad er betalt av nettleien vår.

Nettleien skal per lovverk dekke oppretthold, vedlikehold og behovsprøvd oppgradering  av linjenettet for å sikre strømforsyning til alle abonnenter i Norge.

Vi kan vel trygt si at loven er strekt i overkant langt siden ingen norske strømkunder hveken behøver tilførselslinjer fra vindkraftverk eller flere utenlandskabler enn de vi allerede hadde fra før og til i forfjor. Da ble to nye satt i drift og økte vår eksportkapasitet med over 40%.

Lykketrollet Åslaug Haga

Men la oss gå tilbake til vårt nye nasjonale ikon av et lykketroll, Åslaug Haga. I alle fall liker hun å late som om hun er det og nettopp det er hennes oppgave og agenda. 

Mange har sett seg irritert på hennes fremferd og ytringer. For de av oss som vet hva hennes lønnede arbeid består i, er ikke dette overraskende i det hele tatt. Åslaug Haga ble nemlig ansatt som administrerende direktør i Norwea i februar 2021 da forgjengeren, Øyvind Isachsen, som hadde besatt stillingen i 14 år begynte i rådgivingsbyrået First House. Neppe en tilfeldig ansettelse det kan man vel trygt si.

Fra 1.januar 2023 gikk bransjeforeningene Norwea og Energi Norge sammen under navnet Fornybar Norge. I tillegg samarbeider de med diverse andre selskaper som sysler med solkraft, hydrogen, Småkraftverkforeningen og fjernvarme.

Åslaug Haga er leder i Fornybar Norge og således er hennes jobbinstruks å fremsnakke vindkraft på inn– og utpust. Det bør ikke være mye å sette fingeren på der fra arbeidsgiver, med hensyn på hennes innsats og egasjement så langt.

Hopper bukk over fakta

At hun hopper bukk over en god del fakta og kommer med usannheter irriterer jo de fleste av oss, men sett ut i fra hennes arbeidsgivers agenda leverer hun til fulle! 

At NRK så blindt fremmer dette uten vilkår er mer betenkelig. NRK er som kjent en statsfinansiert reklamefri kanal.

Det ville kostet noen kroner for Fornybar Norge å få det lange innslaget med lykketrollet Haga i forgrunnen, blå himmel, snødekt norsk natur og deler av et vindkraftverk med 180 meter høye vindkraftturbiner i bakgrunnen på TV-skjermen. 

Riktignok var alle vindkraftturbinene helt stillestående siden det var flere minusgrader og det som kjent blåser mindre jo kaldere det er.  Noe som dessverre sammenfaller med når man har størst behov for strøm.

Næringsliv og industri har forøvrig behov for strøm hele tiden og da stabil og rimelig strøm som gjør at det går an å drive forretning med tilstrekkelig overskudd. Det er et fortrinn AS Norge har – billig strøm, om vi vil.

– Vindkraft er løsningen på strømmangel

Men Haga sier hun jo har løsningen på dette med såkalt strømmangel. Mer vindkraft!

Mon det? Norge har ikke noe kraftunderskudd om vi anvender vår felleseide egenproduserte vannkraft selv. 

Til norsk næringsliv, industri, offentlig og privat forbruk – 11,7 øre kwh koster det å produsere 1 kWh felleseid strøm. 93% av norsk strømproduksjon er statseid – altså eid av deg, meg og alle andre med et norsk pass.

Effektivisering og/eller bygge ut mer vannkraft

Trenger vi mer kraft kan vi effektivisere eksisterende vannkraftverk og bygge ut mer. Så lenge det er statseid har vi full kontroll på den kraften selv, om vi vil, som sagt.

I dag vil ikke norske politikere dette.

Avstått selvråderett til EU

De har endatil avstått selvråderett til EU via et såkalt energibyrå som heter ACER. 

Uten at dette direkte virker inn på strømprisen nå. Da jo alle kraftselskapene vil selge strømmen til høyest mulig pris. Men skulle vi komme på bedre tanker er det ikke bare å si at nei nå vil vi ikke ha norsk strøm på børs mer. Vi må ut av ACER og i praksis EØS for å få det til.

Tilbake til vindkraft

Det ytres aldri et kritisk spørsmål overfor Haga og hennes utsagn.  Akkurat det med eventyrbiten stemmer jo men den er hverken  hyggelig eller spennende, som eventyr gjerne er.

Ironisk og alarmerende nok er det at landet Norge nå har sett seg ut til å skulle hjelpe med energiforsyning, Tyskland, er det landet i verden som  bitrest har fått erfare at vindkraft er et gedigent blindspor. 

Ved å fase ut sin kjernekraft og bygge over 30 000 vindkraftturbiner til en sum av blant annet 5000 milliarder subsidiekroner, har Tyskland endt opp med å et kraftforsyningssystem som ikke fungerer og gjorde seg avhengig av russisk gass. En kraftkilde som viste seg å ikke være så stabil og pålitelig på tross av kraftige advarsler fra andre vestlige partnere, som USA.

Situasjonen har til og med resultert i at kullkraftens popularitet har steget til nye høyder. 

I dette energikaoset er det da at Norge sin rolle liksom er blitt veldig viktig i forhold til Europas strømforsyning. Norges totale årsproduksjon av strøm tilsvarer ca 0,4% av EU sitt totalbehov. 

Det kan bygges vindkraftturbin på hver en ledig knaus i Norge og for så vidt et vannkraftverk i hver eneste dal også, uten at det vil innvirke på strømprisene så lenge Norge er tilknyttet det felleseuropeiske kraftmarkedet juridisk og fysisk på den måten Norge i dag er.

Spinndoktorer og stråmenn

Det er nettopp dette Fornybar Norge vet og vil og det er derfor Åslaug Haga er så smilende blid og fremstår som den søteste mest nasjonalromantiske eventyrforteller du kan forestille deg ved enhver anledning med en ukritisk såkalt journalist i nærheten.

Jeg vil heller kalle det spindoktorer og stråmenn

Hydrogenproduksjon for å legitimere vindkraftutbygginger

Av sin totale strømproduksjon har Tyskland mer vindkraft enn godt er siden det kun produseres vindkraft når det blåser og ingenting ved vindstille. Men nå er det lansert en ny ide for å legitimere vindkraftutbygginger i Norge for å hjelpe Tyskland – nemlig hydrogen.

Norge, via regjeringen Støre, har likegodt trått til og lovet Tyskland hydrogenproduksjon tilsvarende hele Norges samlede strømproduksjon årlig.

Dette er jo gode nyheter for vindkraftbransjen siden det jo så klart vil gi Norge det kraftunderskuddet som den blidspente Haga så livlig kvitrer om, mildt sagt. Jeg skal ikke komme inn på effekttap og fornuften i dette hydrogeneventyret her. Det får bli i en egen kronikk.

Derimot har jeg lyst til å nevne det som ble antydet i overskriften:

Haga på ballongferd

De fleste har vel fått med seg siste utspill fra vår glade eventyrforteller i Fornybar Norge.  Nemlig luftskip for frakt av vindkraftturbiner ut i norsk urørt natur. Ideen er jo ikke helt borti natta men den virker noe luftig, for å si det sånn.

Jeg bestrider ikke at dette lar seg gjøre men det vil jo ikke forandre på det faktum at vindkraft i Norge er helt unødvendig. Det lar seg ikke realisere med vindkraft i Norge uten at landet er tilknyttet det felleseuropeiske kraftmarkedet slik at strømprisen blir hold skyhøy.

Det forandrer heller ikke på behovet for overføringslinjer eller materialer til fremstilling av turbiner,  som muligens kan ha en nytteverdi enkelte steder på kloden under gitte omstendigheter.  Prosjekter hvor man ikke baserer etablering og drift på subsidier eller at folk ranes med hjelp av politisk støtte til utbyggerne.

Ballongførerkurs i luftslottenes verden

Om Haga skal fylle luftskipene sine med hydrogen vites ikke, men vi får håpe at hun er seg sitt ansvar bevisst. 

Hun bør gjennomføre ballongførerkurs, slik at at hun kan gå foran med et godt eksempel i luftslottenes verden. Det holder ikke å komme med utsvevende ideer fremlagt av folk som er ute etter norske innbyggeres og vår felles statskasse sine penger vinger å fly på.

Du må være logget inn for å kommentere.
Debattregler   

Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.

Bli den første til å kommentere.

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse

Innlogging

Siste kommentarer

Geir Ole Sætremyr 16 timer siden Køkultur og samferdsel – Romsdal må våkne
@Terje SundsbøDet RR vil er å dele trinn 1 i to delstrekningar. Etter slik eg forstår vil der måtte sendast inn ...
Geir Ole Sætremyr 16 timer siden Køkultur og samferdsel – Romsdal må våkne
@Terje SundsbøPå sikt vil det nok komme krav om avlasting, og ny tunellI første omgang foreslår SVV å innføre bompengar for ...
Terje Sundsbø 17 timer siden Køkultur og samferdsel – Romsdal må våkne
@Geir Ole SætremyrMener du at ÅDT som SVV opererer med er feil? Blir det ikke behov for å utvide Ålesundstunnelene?På Sunnmøre vil ...
Terje Sundsbø 17 timer siden Køkultur og samferdsel – Romsdal må våkne
@Geir Ole SætremyrTror du det blir enda en KS2-analyse for trinn 1 på Møreaksen? Hvorfor?Lureriet er å forsøke å fremstille det som ...
Geir Ole Sætremyr 1 dager siden Køkultur og samferdsel – Romsdal må våkne
@Terje SundsbøKorlebis vi bompengeproposisjonen sjå ut, og evt ny KS2?
Geir Ole Sætremyr 1 dager siden Køkultur og samferdsel – Romsdal må våkne
@Terje SundsbøOppslaget er knytt til konsekvensen av auka ÅDT i Ålesundstunellane. Og det er SVV som har gitt analysen.
Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse