Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
Per Helge Pedersen
Kronikk
24 august 2019 10:01
Del på Facebook
Dette er et debattinnlegg. Innholdet gir uttrykk for skribentens meninger og holdning.

Per Helge Pedersen, fast skribentPer Helge Pedersen, fast skribentStatsminister Erna Solberg trakk noen ekstra milliarder av kroner opp av hatten og vipps så var bompengekrangelen i regjeringen over – i alle fall tilsynelatende. Noen politikere har gjort seg ekstra kostbare og det er selvsagt dyrt. Veldig dyrt. Men selvsagt jubler de som nå skal kjøre gjennom bommen i Oslo med bil. De sparer to kroner pr. passering!

Regnskogen brenner

Men ifølge Venstre kan den enigheten man nå ha fått føre til at vi redder verden. Det at det er 9000 påsatte skogbranner i Amazonas synes ikke å anfekte de norske politikerne. De har jo allerede bevilget milliardbeløp til Brasil for å redde regnskogen. Nå brenner den opp. CO2-utslippene fra denne brannen utgjør vel det mangedoblede av de samlede menneskeskapte klimautslipp i verden.  Men symbolpolitikk synes å være viktig for mange norske politikere for tiden. Vi skal være best på alt.

Viktig å ikke tape ansikt

Krangelen i regjeringen har selvsagt påvirket valgkampen. Noen av damene som sitter med ansvarsfulle verv på vegne av det norske folk, synes å ha glemt at det er kommune- og fylkestingsvalg i sin prestisjekamp. Det gjelder å ikke å tape ansikt, men det har de gjort alle sammen etter mitt syn.

Finn penger til helse og omsorg

Nå er det å håpe at Erna Solberg og hennes statsråder også finner penger til alle de problemområder vi har ute i kommune-Norge. For dem er det mange av - ikke minst i helse- og omsorgssektoren. Men til tross for fine talemåter synes ikke dette å være noe prioritert område for denne regjeringen. De påstår jo at kommunene er stinn av penger – og at det ikke trengs flere overføringer fra den rike staten. Jeg skjønner ikke hvordan ledende politikere kan lukke øynene slik de gjør.

Nedleggelser over hele linja

Nå bruker regjeringen milliardbeløp til konsulenter for å finne ut hvordan man skal spare småpenger. Sentralisering er blitt en besettelse.

Fødeavdelinger legges ned. Sykehus legges ned. Skoler legges ned. Ja, denne listen kan gjøres veldig lang. Dette er selvsagt saker som opptar velgerne, men makteliten i Oslo synes å være hevet over slike bagatellmessige saker.

Folket må gi svar

Selvsagt må alle tåle omstillinger i en omskiftelig verden. Men kanskje noen i maktapparatet kunne lytte til folket. Den evnen har mange ledende politikere dessverre mistet. Det vil selvsagt koste dem dyrt. Heldigvis begynner folket å samle seg i sin protest mot overgrepene. Bunadsgeriljaen er et eksempel.

Meningsmålingene viser at det er noe som skjer i befolkningen. Men politikerne sier at meningsmåling er meningsmåling og valg er valg. Ja, la oss nå vise ved valget da at folket mener alvor. Nå må vi ta et oppgjør mot de selvbestaltede politikerne før at de gjør mer skade i landet.

Jeg forstår selvsagt at det er stort for mange å kjøre i sorte regjeringsbiler. Men skal man bli kjørt i slike biler må man gjøre seg fortjent til det. Og da må man føre en politikk som gagner folket.

Mye underlig

Ellers er det mange underlige konstellasjoner rundt om både i fylker og kommuner. Jeg forstår ikke at ledende politikere fortsatt står fast bak det famøse Møreaksen-prosjektet. Dette vil – dersom det noen gang blir bygget – bli ett av tidenes største skandaleprosjekter i Norge. Jeg fatter ikke at politikerne ikke samles om å utrede Romsdalsaksen. Men dette er visstnok ikke en sak som angår fylkespolitikerne om jeg forstår fylkesordførerkandidaten for Arbeiderpartiet rett. Selvsagt er dette en viktig sak for alle i Møre og Romsdal.

Ellers har jeg flere ganger stilt spørsmålet om hvorfor ikke politikerne på Nordmøre gjør mer for å kjøre frem Halsaprosjektet. Dette bør bli den store piloten for E39-utbyggingen i Norge. Dette er et prosjekt som er håndterbart – og som kan bygges ut innenfor rimelighetenes grenser.

Politikerforakt

Tør virkelig ikke kandidater fra Nordmøre som står til valg til fylkestinget, å tone flagg i redsel for å tape stemmer i Romsdal og på Sunnmøre? Noen av dem har allerede vært med på skandalevedtaket om bygging av Nordøyveien som kan ødelegge den fylkeskommunale økonomien for all fremtid. Men dette er selvsagt underordnet så lenge man kan få egne fordeler. Dette fører selvsagt til politikerforakt.

Skal man gjenreise tilliten til politikere uansett på hvilket nivå man er, så må politikerne aldri glemme at de er folkets tillitsmenn og tillitskvinner. De må også ha evnen til å stå imot rådmenn og andre byråkrater som dessverre har tilranet seg (med godkjennelse av politikerne)  alt for stor makt i dagens samfunn.

Bruk stemmeretten

Nå er det viktig at folk bruker stemmeretten. Dette kan bli tidenes protestvalg. Det kan politikerne takke seg selv for. Så får vi se om de tar konsekvensene når valgresultatet blir kjent.

Du må være logget inn for å kommentere.
Debattregler   

Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.

Bli den første til å kommentere.

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Siste kommentarer

Hans-Peter Kaaresen 5 timer siden Fylkesøkonomien og fergeavløsningsprosjekter
@Terje SundsbøFylkeskommunen har adskillig flere "alvorlige" (som du skriver) problemer enn Møreaksen å ta seg av.  Særinteressene i Møreaksen har splittet ...
Geir Ole Sætremyr 9 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
Naturvernforbundet deltok som tilhøyrar på konferansen vel vitande at dette var lobbyverksemd.Vi var der for å plukke opp styringssignal, først ...
Geir Ole Sætremyr 9 timer siden Fylkesøkonomien og fergeavløsningsprosjekter
@Terje SundsbøEnten det er Stortinget si samansetning, eller det er meir eller mindre nøytrale meiningsmålingar så er det til sjuande og ...
Terje Sundsbø 15 timer siden Fylkesøkonomien og fergeavløsningsprosjekter
@Geir Ole SætremyrStortinget er ikke basert på meningsmålinger, men på valgresultat. Partiene Høyre, Senterpartiet, Venstre, KrF og Arbeiderpartiet prioriterte Møreaksen under NTP-behandlingen ...
Geir Ole Sætremyr 20 timer siden Fylkesøkonomien og fergeavløsningsprosjekter
@Terje SundsbøEg forstår godt kva som skjer og har skjedd.Møreaksen vart handsama som ei strekning heile tida, men vart framdriftsmessig splitta ...
Terje Sundsbø 22 timer siden Fylkesøkonomien og fergeavløsningsprosjekter
@Frode HeimenMeget bra forklart. Den som ikke skjønner dette, fordtår rett og slett ikke sammenhengen. I alle fall hvis de fortsatt ...
Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse