fbpx
Annonse
Annonse
Per Helge Pedersen, fast skribent
Kronikk
Per Helge Pedersen, fast skribent
24 august 2019 10:01
Dette er et debattinnlegg. Innholdet gir uttrykk for skribentens meninger og holdning.

Per Helge Pedersen, fast skribentPer Helge Pedersen, fast skribentStatsminister Erna Solberg trakk noen ekstra milliarder av kroner opp av hatten og vipps så var bompengekrangelen i regjeringen over – i alle fall tilsynelatende. Noen politikere har gjort seg ekstra kostbare og det er selvsagt dyrt. Veldig dyrt. Men selvsagt jubler de som nå skal kjøre gjennom bommen i Oslo med bil. De sparer to kroner pr. passering!

Regnskogen brenner

Men ifølge Venstre kan den enigheten man nå ha fått føre til at vi redder verden. Det at det er 9000 påsatte skogbranner i Amazonas synes ikke å anfekte de norske politikerne. De har jo allerede bevilget milliardbeløp til Brasil for å redde regnskogen. Nå brenner den opp. CO2-utslippene fra denne brannen utgjør vel det mangedoblede av de samlede menneskeskapte klimautslipp i verden.  Men symbolpolitikk synes å være viktig for mange norske politikere for tiden. Vi skal være best på alt.

Viktig å ikke tape ansikt

Krangelen i regjeringen har selvsagt påvirket valgkampen. Noen av damene som sitter med ansvarsfulle verv på vegne av det norske folk, synes å ha glemt at det er kommune- og fylkestingsvalg i sin prestisjekamp. Det gjelder å ikke å tape ansikt, men det har de gjort alle sammen etter mitt syn.

Finn penger til helse og omsorg

Nå er det å håpe at Erna Solberg og hennes statsråder også finner penger til alle de problemområder vi har ute i kommune-Norge. For dem er det mange av - ikke minst i helse- og omsorgssektoren. Men til tross for fine talemåter synes ikke dette å være noe prioritert område for denne regjeringen. De påstår jo at kommunene er stinn av penger – og at det ikke trengs flere overføringer fra den rike staten. Jeg skjønner ikke hvordan ledende politikere kan lukke øynene slik de gjør.

Nedleggelser over hele linja

Nå bruker regjeringen milliardbeløp til konsulenter for å finne ut hvordan man skal spare småpenger. Sentralisering er blitt en besettelse.

Fødeavdelinger legges ned. Sykehus legges ned. Skoler legges ned. Ja, denne listen kan gjøres veldig lang. Dette er selvsagt saker som opptar velgerne, men makteliten i Oslo synes å være hevet over slike bagatellmessige saker.

Folket må gi svar

Selvsagt må alle tåle omstillinger i en omskiftelig verden. Men kanskje noen i maktapparatet kunne lytte til folket. Den evnen har mange ledende politikere dessverre mistet. Det vil selvsagt koste dem dyrt. Heldigvis begynner folket å samle seg i sin protest mot overgrepene. Bunadsgeriljaen er et eksempel.

Meningsmålingene viser at det er noe som skjer i befolkningen. Men politikerne sier at meningsmåling er meningsmåling og valg er valg. Ja, la oss nå vise ved valget da at folket mener alvor. Nå må vi ta et oppgjør mot de selvbestaltede politikerne før at de gjør mer skade i landet.

Jeg forstår selvsagt at det er stort for mange å kjøre i sorte regjeringsbiler. Men skal man bli kjørt i slike biler må man gjøre seg fortjent til det. Og da må man føre en politikk som gagner folket.

Mye underlig

Ellers er det mange underlige konstellasjoner rundt om både i fylker og kommuner. Jeg forstår ikke at ledende politikere fortsatt står fast bak det famøse Møreaksen-prosjektet. Dette vil – dersom det noen gang blir bygget – bli ett av tidenes største skandaleprosjekter i Norge. Jeg fatter ikke at politikerne ikke samles om å utrede Romsdalsaksen. Men dette er visstnok ikke en sak som angår fylkespolitikerne om jeg forstår fylkesordførerkandidaten for Arbeiderpartiet rett. Selvsagt er dette en viktig sak for alle i Møre og Romsdal.

Ellers har jeg flere ganger stilt spørsmålet om hvorfor ikke politikerne på Nordmøre gjør mer for å kjøre frem Halsaprosjektet. Dette bør bli den store piloten for E39-utbyggingen i Norge. Dette er et prosjekt som er håndterbart – og som kan bygges ut innenfor rimelighetenes grenser.

Politikerforakt

Tør virkelig ikke kandidater fra Nordmøre som står til valg til fylkestinget, å tone flagg i redsel for å tape stemmer i Romsdal og på Sunnmøre? Noen av dem har allerede vært med på skandalevedtaket om bygging av Nordøyveien som kan ødelegge den fylkeskommunale økonomien for all fremtid. Men dette er selvsagt underordnet så lenge man kan få egne fordeler. Dette fører selvsagt til politikerforakt.

Skal man gjenreise tilliten til politikere uansett på hvilket nivå man er, så må politikerne aldri glemme at de er folkets tillitsmenn og tillitskvinner. De må også ha evnen til å stå imot rådmenn og andre byråkrater som dessverre har tilranet seg (med godkjennelse av politikerne)  alt for stor makt i dagens samfunn.

Bruk stemmeretten

Nå er det viktig at folk bruker stemmeretten. Dette kan bli tidenes protestvalg. Det kan politikerne takke seg selv for. Så får vi se om de tar konsekvensene når valgresultatet blir kjent.

Logg inn for å kommentere.
Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.

Bli den første til å kommentere.

KOMMENTARARKIV FRA TIDLIGERE KOMMENTARSYSTEM. KOMMENTARER LAGT TIL HER, BLIR ALDRI SYNLIGE. BRUK AKTIVT KOMMENTARSYSTEM OVER

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Annonse
Årbok - Freiøya Historielag

Tidligere meningsinnlegg

Siste kommentarer

Dette faller vel naturlig inn med Helge Orten sine planer om å bygge Molderegionen først, for så å bygge resten ...
Martin Louis Hauger 3 dager siden Når skal Møreaksen bygges?
Forhåpentlig vis aldri :-)
Martin Louis Hauger 3 dager siden Parodien er det Frank Sve som står for!
Nei, parodien er det Helge Orten & co. som står for :-)
Terje Sundsbø 4 dager siden Når skal Møreaksen bygges?
@Ronny OsvollDu har jo faktisk selv vist hva svaret er på spørsmålet Nye Veier stiller – målsettingen med fergefri E39 er ...
Ronny Osvoll 4 dager siden Når skal Møreaksen bygges?
@Terje SundsbøFrem mot 2050 kommer 95% av befolkningsveksten på Sunnmøre, så Molde kommer fint unna fremtidige trafikkproblem. Eneste plassen i fylke ...
Annonse

Hva skjer?

Under finner du en oversikt over arrangement i Kristiansund og omegn. Det er gratis å legge til oppføring i kalenderen.

Trykk her for å legge til arrangement

Trykk her for kalender i litt større format og tilknyttede artikler og annonserte arrangementer.

Annonse

Våre utvalgte