Annonse
Annonse

Per Helge Pedersen, fast skribentPer Helge Pedersen, fast skribent

Velmenende politikere på Stortinget innvilget i sin tid en gullkantet støtte til flyktninger som kom til landet. Det ble innført en rekke særordninger som vakte reaksjoner hos norske arbeidsfolk. Vanlige nordmenn måtte stå i jobben i 40 år før de gjennom medlemskapet i Folketrygden skulle få full opptjening av pensjon. Flyktningene fikk det fra dag en.  Nå vil regjeringen fjerne denne lukrative avtalen. Og det er ikke en dag for tidlig.

De som protesterte ble stemplet som rasister

Problemet er at alle som protesterte mot denne uretten, ble stemplet som rasister og det som verre var. Vi har også mange aviser og nettsteder som gjennom år har skrevet om denne uretten, men helt til nå ha politikerne ikke hatt evnen til å lytte til de kritiske røstene.

Nå har ikke toppledelsen i mange av partiene ikke evnen til å høre på grasrot-velgerne sine. Selv i Arbeiderpartiets grunnfjell er det mange som selvsagt har reagert på dette. Broilerne har vist bedre.

I dag har vi mange minstepensjonister i Norge. Slik den gullkantede ordningen har vært utformet vil ingen av flyktninger noen gang bli minstepensjonister.

Misbruk av tillit

Hele velferdssystemet vårt er basert på tillit. Det synes opplagt at mange asylsøkere og andre som er kommet til Norge har vært meget godt orientert om alle velferdstiltakene de kunne få her i landet. Noen synes å ha doktorgrad i å utnytte systemet. Kjenn din rett gjør din plikt synes ikke å ha blitt forstått.

Jeg vet at mange som har jobbet i NAV og ellers har hatt store utfordringer. Mange av de ansatte i de norske systemene har ofte mottatt trusler dersom utledningene som kom til landet, ikke fikk det de mente de hadde krav på. Og utbetalingen måtte skje øyeblikkelig etter at de landet.

Men til tross for alt misbruket vi har sett, har ledende politikere sittet stille i båten. Nå endelig synes det å skje en endring.

I følge det som er kommet frem, vil den endringen som nå foreslås fra starten av føre til en årlig innsparing på 350 millioner kroner. Men full effekt vil dette først få i 2050. Da vil den årlige innsparingen bli på hele 2,5 milliarder kroner.

Hele denne ordningen har vært en direkte hån mot alle som har lagt ned et langt liv for å bygge opp Norge.

Nå er håpet at man går gjennom alle ordninger som er bygget opp rundt flyktninger og asylsøkere. De skal selvsagt få hjelp, men vi kan ikke ha ordninger som hindrer at disse menneskene velger å ta utdanning og finne seg en jobb. Og vi må for all del ikke kaste store penger etter lykkejegerne som er kommet.

Les også: Regjeringen sparer 2,5 milliarder på å fjerne særgoder for flyktninger

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til post@ksu.no.
For kommentarer vennligst bruk kommentarfeltet under.

Annonse
Annonse

Tidligere meningsinnlegg

Annonse

Hva skjer?

Under finner du en oversikt over arrangement i Kristiansund og omegn. Det er gratis å legge til oppføring i kalenderen.

Trykk her for å legge til arrangement

Trykk her for kalender i litt større format og tilknyttede artikler og annonserte arrangementer.

Annonse

Våre utvalgte