Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
NTB
Artikkel
NTB
20 mars 2020 20:16
Del på Facebook
Helseminister Bent Høie (H) forbereder samfunnet på at de kraftige tiltakene kan bli forlenget. Foto: Fredrik Varfjell / NTB scanpix
Helseminister Bent Høie (H) forbereder samfunnet på at de kraftige tiltakene kan bli forlenget. Foto: Fredrik Varfjell / NTB scanpix
Denne artikkelen er over 12 måneder gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Samfunnet må være forberedt på at de omfattende tiltakene også gjelder etter 26. mars, sier helseminister Bent Høie (H). En beslutning kommer tidlig neste uke.

Helseministeren ba torsdag det norske folk være forberedt på at de omfattende smittetiltakene også vil gjelde etter 26. mars.

Folkehelseinstituttet og Helsedirektoratet skal i helgen gå gjennom tiltakene og vurdere situasjonen. Så tidlig som mulig neste uke kommer fasiten, ifølge Høie.

Kan vare lenger enn vi håper

– Det kan hende at dugnaden vår kommer til å vare lenger enn vi håper og ønsker, sa Høie under den daglige pressekonferansen om koronasituasjonen.

Han understreket at han var tydelig allerede da de første tiltakene ble innført 12. mars, på at perioden kunne bli forlenget.

– Men det er greit å si i dag, før vi går inn i helgen, at folk må være forberedt på at dette kan vare lenger. Forhåpentligvis er samfunnet da litt mer forberedt enn det var 12. mars, sa Høie.

Forsinkelse i rapporteringen

Foreløpig er det for tidlig å si om tiltakene fra regjeringen har begrenset smitten, ifølge avdelingsdirektør Line Vold fra Folkehelseinstituttet.

Hun sier at det blir en forsinkelse i rapporteringen av smittede i og med at det både kan ta tid før man får symptomer, før man blir testet og før man får svar på prøvene.

– Dermed går det en del dager før vi får rapportert om smittetilfeller, sa hun.

Tiltakene stanser ikke spredningen

Vold understreket imidlertid at de omfattende tiltakene ikke stanser spredningen av viruset. Hun forventer en gradvis økning i smittetilfeller fremover.

– Vi forventer at vi får flere smittetilfeller. Vi klarer ikke å stoppe epidemien selv om vi har disse inngripende tiltakene, sa hun.

Høie mener at man likevel ser en effekt av smittetiltakene.

– De virker på det vi skal oppnå – det er mindre kontakt mellom folk.

Lokale regler bør fjernes

Flere kommuner har innført lokale karanteneregler.

Det er ikke nødvendig når regjeringen allerede har innført så inngripende tiltak, mener justisministeren, som ber kommunene fjerne disse tiltakene.

– Jeg har bedt fylkesmennene ta dette opp med kommunene, sa Monica Mæland på den daglige pressekonferansen om koronasituasjonen.

Dette forutsetter imidlertid at folk holder seg hjemme og overholder tiltakene, understreket hun.

Hun sa videre at kommunepolitikerne gjør så godt de kan, og at tiltakene er innført i beste mening.

– Men det skaper store utfordringer for eksempel for dem som jobber på kryss og tvers av kommunegrenser, sa justisministeren.

(©NTB)

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til #614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Siste kommentarer

Geir Ole Sætremyr 3 dager siden Otrøya fergefri baner vei for Tautratunnelen
@Terje SundsbøTallmaterialet viser enkelt og greitt, kaste gode kroner etter dårlige.Du kan også ta med Senterpartiet i denne form for unnamanøver. ...
Terje Sundsbø 3 dager siden Otrøya fergefri baner vei for Tautratunnelen
@Geir Ole SætremyrFor det første: Siden investeringsmidler er den knappe faktoren, må en ta hensyn til både netto samfunnsnytte og investeringskostnadene, dvs. ...
Geir Ole Sætremyr 3 dager siden Otrøya fergefri baner vei for Tautratunnelen
@Terje SundsbøVi kan godt bruke samfunnsnytte pr investert kron, men bare i kombinasjon med samfunnsnytte i kroner. Det er trass alt ...
Terje Sundsbø 3 dager siden Otrøya fergefri baner vei for Tautratunnelen
@Geir Ole SætremyrNår investeringsmidler er den knappe faktoren, så må en foreta rangering pr. knapp faktor. Eksempelvis netto samfunnsnytte pr. investert krone. ...
Geir Ole Sætremyr 3 dager siden Otrøya fergefri baner vei for Tautratunnelen
@Terje SundsbøEg veit ikkje kva gjenståande spørsmål du ikkje har fått svar på.Dersom det gjel sparte CO2 utslepp frå ferga til ...
Geir Ole Sætremyr 4 dager siden Otrøya fergefri baner vei for Tautratunnelen
@Terje SundsbøKva er feil I mi analyse?Eg har dokumentert det KS2 rapporten sei om namfunnsnytten er i kroner. KS2 snakkar ikkje ...
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse