fbpx
Annonse
Annonse
NTB
Artikkel
NTB
01 september 2020 15:08
Stortingets direktør Marianne Andreassen sier at det har vært innbrudd på epostkontoene til flere stortingsrepresentanter og ansatte. Foto: Berit Roald / NTB scanpix
Stortingets direktør Marianne Andreassen sier at det har vært innbrudd på epostkontoene til flere stortingsrepresentanter og ansatte. Foto: Berit Roald / NTB scanpix
Denne artikkelen er over 12 måneder gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Stortinget har den siste tiden vært utsatt for et omfattende IT-angrep. Det er registrert innbrudd i epostkontoene til flere stortingsrepresentanter.

– Innbruddet ble oppdaget for en ukes tid siden, sier stortingsdirektør Marianne Andreassen. Sikkerhetsmyndighetene er varslet, og saken er politianmeldt.

Senterpartiet og Arbeiderpartiet bekrefter overfor TV 2 at de er rammet av dataangrepet. Også representanter i Høyre er rammet, ifølge VG.

– Vi er rammet. Det er flere, men uklart om noe informasjon er kommet ut, skriver Senterpartiets kommunikasjonssjef Lars Vangen til NTB.

Høyres parlamentariske leder Trond Helleland kommenterer også det som har skjedd:

– Vi ser svært alvorlig på IT-angrepet på Stortinget. Administrasjonen på Stortinget er ansvarlig for å håndtere situasjonen, sier han.

Krever full gjennomgang

Administrasjonen på Stortinget har tatt kontakt med dem som er berørt. Arbeiderpartiets Fredric Holen Bjørdal sier til TV 2 at han forventer en full gjennomgang av det som har skjedd.

– Etterretningstjenesten har advart i flere år om at Norge er sårbart for cyberangrep på grunn av høy digitalisering. Jeg forventer at gjennomgangen viser at Stortinget ikke har utvist naivitet, men tatt på alvor at vi er sårbare. Vi har sett eksempler i mange land på at de demokratiske institusjonene er særlig utsatt for angrep, sier Bjørdal.

Lastet ned data

Stortingets analyser viser at det er lastet ned ulike mengder data i forbindelse med innbruddet i epostkontoene til det de selv omtaler som «et mindre antall stortingsrepresentanter og ansatte».

– Det ble iverksatt en rekke risikoreduserende strakstiltak for å stanse angrepet. Disse tiltakene hadde umiddelbar effekt. Hendelseshåndteringen har høyeste prioritet, sier stortingsdirektøren.

Hun vil ikke kommentere hvor mange som er direkte berørt eller hvilke konkrete tiltak som er satt i verk. Hun sier de ikke vet noe om hvem som står bak, ei heller om det kan dreie seg om utenlandske interesser.

– Vi ser svært alvorlig på saken, og vi har full oppmerksomhet på å analysere situasjonen for å få et totalbilde av hendelsen og potensielt skadeomfang, sier hun.

Innbruddet ble oppdaget i forbindelse med at man la merke til uregelmessigheter forrige uke. Andreassen vil ikke gå nærmere inn på omstendighetene rundt dette.

PST involvert

Stortinget opplyser at de har tett kontakt med relevante sikkerhetsmyndigheter i denne saken, og tirsdag besluttet stortingsadministrasjonen å anmelde forholdet til politiet.

PST melder på Twitter at de er kjent med IT-angrepet mot Stortinget.

– Når PST har mottatt anmeldelsen, vil vi vurdere om det er grunnlag for å starte etterforskning, skriver de.

Du må være logget inn for å kommentere.


Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.

Bli den første til å kommentere.

KOMMENTARARKIV FRA TIDLIGERE KOMMENTARSYSTEM. KOMMENTARER LAGT TIL HER, BLIR ALDRI SYNLIGE. BRUK AKTIVT KOMMENTARSYSTEM OVER

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Årbok - Nordmøre Historielag
Annonse
Årbok - Nordmøre Historielag

Siste kommentarer

Terje Sundsbø 9 timer siden Møreaksen er sjanselaus!
Hvilke partier er det som støtter Møreaksen, har Sve glemt det? Dagens regjering Ap og Sp, samt Krf, V og ...
Terje Sundsbø 23 timer siden Møreaksen er sjanselaus!
Hvilke partier er det som støtter Møreaksen, har du glemt det? Les https://ksu.no/artikler/leserinnlegg/110408-paradokset-romsdalsaksen-20211021
Svært uventa kraftpris
Den nye Regjeringa sviktar fundamentalt med uforsvarleg og uventa  HØGE kraftprisar! Vanskeleg for oss vanlege veljarar å forstå  og godta ...
Skal bostøtte være en løsning mot vedvarende høye strømpriser i pressområder i Norge?Kraftforbruket innenlands må løsrives fra Nordpool og priser ...
Bjørn Nøstvold 3 dager siden Vedum: Ingen mirakelkur mot høye strømpriser
Kraftforbruket innenlands må løsrives fra Nordpool og priser som varierer med europeiske priser. Folket som eiere av storparten av kraftproduksjonen ...
Annonse

Hva skjer

Under finner du en oversikt over arrangement i Kristiansund og omegn. Det er gratis å legge til oppføring i kalenderen.

Trykk her for å legge til arrangement

Trykk her for kalender i litt større format og tilknyttede artikler og annonserte arrangementer.

Annonse

Våre utvalgte